tarte flambée oppskrift

Tarte flambee

Bli kjent med pizzaens avlange, hvite fetter.

OPPSKRIFT PÅ TARTE FLAMBÉE: Tarte flambée er en enkel form for pizza som kommer fra Alsace i Frankrike.

OPPSKRIFT PÅ TARTE FLAMBÉE: Tarte flambée er en enkel form for pizza som kommer fra Alsace i Frankrike. Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Vi hadde nesten ikke rukket å sette oss før det kom på bordet.

På gode restauranter kommer vanligvis vannet i samme øyeblikk du som gjestene finner plassene sine. Men, dette var slettes ikke vann.

Det var... pizza?

Nei.

Det var tarte flambée.

Og for den som er sulten er tarte flambée en velsignelse på tallerken. Et par biter av den knasende, flattbrødtynne herligheten med bacon gjør at du senker skuldrene, tar en slurk med Riesling, puster rolig og nyter å titte grundig gjennom menyen.

Vi var jo i Alsace. Og du har ikke vært i Alsace før du har spist kugelhopf (kake) til frokost, spist tarte flambée og drukket vin fra distriktet.

Alsace

Alsace ligger øst i Frankrike, helt på grensen til Tyskland. Det snakkes fransk, tysk og den lokale dialekten (Elsässerditsch). Å komme i klemma mellom to stormakter er ikke så greit. Og området har vekselvis vært under fransk og tysk kontroll i århundrer. Etter freden i Versailles måtte Tyskland gi fra seg Alsace, før de annekterte det igjen under Annen verdenskrig før Alsace atter igjen ble innlemmet i Frankrike ved krigens slutt.

Dalen strekker sørover fra Strasbourg. Og jeg tør påstå at av de minst besøkte områdene på kontinentet er Alsace det vakreste. Her kan du trygt sykle (anbefales, rent vinpolitisk) fra landsby til landsby og nyte utsikt, mat og vin i skjønn forening. Er du der i riktig årstid er det blomster på alle bauer og kanter - inkludert husveggene i de koselige landsbyene. Alle bindingsverkshusene får deg til å tenke på gamle eventyr. Om du ikke liker badeferie, men god mat, vin og fin natur og flotte bygg - da skal du dra til Alsace.

Og når du endelig setter deg ned, ja da får du tarte flambée. Eller flammkuchen, som den også kalles. Litt som du får brød og en liten smørpakke å tygge på mens du studerer menyen andre steder.

Dersom tarte flambée hadde blitt servert alle andre steder enn Alsace ville den garantert bli kalt "pizza med crème fraîche og bacon". Og det er på mange måter en god beskrivelse av tarte flambée. Legger du til tynne skiver av løk, så er vi faktisk helt i mål. Med en estetisk presisering: Den skal være avlang.

Det fortelles gjerne at tarte flambée ble brukt for å sjekke om de vedfyrte ovnene var varme nok. Dersom den var ferdig på ett eller to minutter, ja da var ovnen varm nok. Våre ovner blir langt fra så varme, så jeg har faktisk brukt hele 15 minutter under grillen. Alle ovner er litt forskjellige så det gjelder å følge med.

Hva er tarte flambée?

En standard tarte flambée består av en syltynn pizzabunn, pisket crème fraîche, baconbiter og tynne skiver av løk. Og så er det bare å steke denne i ovnen på så høy varme du klarer.

Det er ikke alle som har pisket crème fraîche, men det er altså som å piske krem: Du tror først at den ikke blir tykk, men med litt tålmodighet så skjer det. Smør dette utover leiva og dryss over (rått) bacon og rå, skivet løk.

Du finner oppskriften nedenfor.

Tarte flambée - og den avarter

Tarte flambée er altså pizzaens syltynne, hvite fetter. Det finnes flere, mer eller mindre, standardiserte avarter. Dette er de vanligste:

  • Tarte flambée gratinée: med ost, vanligvis gruyère (de lager med jevne mellomrom en fabelaktig utgave av dette på restaurant Le Benjamin i Oslo.)
  • Tarte flambée forestière: med sopp.
  • Tarte flambée munster: med den fabelaktige osten Munster (les hvordan du får deg en luksusstund med denne osten.)
  • Tarte flambée søt: som dessert med epler, kanel og flambert med Calvados.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Tarte flambée

Denne pizzalignende retten er fra Alsace i Frankrike, og "må" selvfølgelig serveres med en riesling-vin fra samme området.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 ts Tørrgjær

250 g Hvetemel

0.5 ts Salt

3 ss Olivenolje

1.25 dl Vann, lunkent

3 dl Crème fraîche

200 g Bacon

2 stk Løk

1 ss Olivenolje

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning