Tapas til påsken

Påskesnacks

Her er de små tingene som gjør påsken fin.

Publisert Oppdatert

Det beste jeg vet å trylle fram snacks fra ingenting. Pestoruller er en sånn ting.

- Har vi ikke noe godt å kose oss med?

- Hm... njaaei... Vent litt!

Jo! Se her... Vi har jo både lomper og hjemmelaget pesto. Og kanskje en bit parmesan?

Jeg smører et tykt lag med pesto på lompene, ruller dem sammen og stikker i en tannstikker for å holde det på plass. Slik som jeg har sett i San Sebastian.

Så lar jeg det snø et tynt lag med finrevet parmesan til slutt.

One down.

Har vi noe mer? Joda, vi har både smøreost og røkelaks. En klassisk kombinasjon.

Two down.

Når jeg også finner litt fenalår er vi faktisk i mål. Pakk det inn i en ny lompe, litt smøreost og noen rucolabladet - vips! Det har blitt et herlig, hjemmesnekra tapasbord, allerede. Med noen appelsinskiver med sukker og kanel og til og med noen espressokopper med yoghurt og honning på bordet begynner det virkelig å ta form.

En av de tingene som skiller er stor kokk fra andre er evnen til å "make do with what is at hand", som Waverly Root skrev i "The food of France" i 1958. Lite har endret seg siden den gang - og han var ikke den første som skrev eller tenkte dette. Det var neppe pestolefser Waverly hadde i tankene, men du ser poenget. Med ørlite kreativitet kan du faktisk dekke et fint, lite bord med lite kjøkkeninnsats.

Dette var bare improvisert ut fra det som fantes i skuffer og skap. Jeg innrømmer glatt at det blir bedre om man, i noen timer med overskudd, klarer å planlegge for dager hvor slappheten får overtaket. Når jeg virkelig er inspirert klarer jeg å lage rillettes - som jeg kalte "det beste du ikke har smakt". Rillettes er altså et pålegg som kan minne mye om "pulled pork". Det må saltes over natten og det er litt arbeid med det. Men, når det er gjort har du flere glass som du kan ta fram når som helst. De varer i minst to måneder i kjøleskapet. Stek noen loffskiver gylne i stekepanna og smør på sjenerøst med rillettes. Den kvelden du gjør det spiser du best i hele landet.

Nedenfor finner du også oppskriften på et pålegg med peppermakrell, rømme, majones og gressløk. Det er også kjekt å ha i kjøleskapet.

Jeg tar også med den kule dippen dukkah . Det er et lite fyrverkeri av en nøtte- og krydderblanding. Kjør sammen pistasjnøtter, korianderfrø, sesamfrø og spisskummenfrø - og det man gjør nå er å dyppe en loffbit først i olivenolje og så i krydderblandingen. Ah... Og så kanskje et lite glass?

God påske.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Pestoruller

Enkel tapas? Jo, da kan du lage denne her. På ett minutt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 ss Pesto

4 stk Lefse

Erik Hannemann

Peppermakrell som pålegg

Godt pålegg du lager selv på en, to tre.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Peppermakrell

3 ss Majones

2 ss Rømme

2 ss Gressløk

Timian

Lefserull med fenalår

Lefserull er veldig enkelt å tilberede og et godt valg når du skal servere norske "tapas" til mange.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

Fenalår

4 stk Lefse

100 g Snøfrisk

Salat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning