Sunn pastarett

Din grønneste pasta

Pastaen blir sunnere med den nye kålen.

OPPSKRIFT MED GRØNNKÅL: Her får en super oppskrift på grønnkål du kan kose deg sunn med.
OPPSKRIFT MED GRØNNKÅL: Her får en super oppskrift på grønnkål du kan kose deg sunn med. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jasså, du vil ha en sunn pastarett?

La oss ta det enkleste først: Pasta av grovere korntyper er sunnere enn den pastaen som er laget av finere typer (overhengende sannsynlig at det er hvetemel den "fine" pastaen er laget av).

Sånn. Da var det ute av veien. Neppe nytt for noen. Jeg skal ikke mene noe om hva du bør spise - selv spiser jeg begge deler.

Jeg skal heller konsentrere meg om pastasausen.

Grønnkål

For mange år siden lagde jeg et TV-show med kjempen innen Nordisk Mat, Claus Meyer. Serien het New Scandinavian Cooking. Den aller første shootingen gjorde vi hjemme i hagen hans. Og det er to minneverdige momenter derfra, et back stage og et front stage, med svært ulike overtoner. Det første var lunsjmaten til filmcrewet. Det var en uforglemmelig back stage-gryte med svinekjaker og mørkt øl (som jeg forsøkte å gjenskape, men nevnte ikke svinekjaker i oppskriften siden det er så vrient å få tak i).

Front stage, altså det som til syvende og sist ble vist på fjernsyn, var det grønnkål som spilte hovedrollen (TV-verdenen er så kjåka full av engelske begreper at det blir komisk. Bedre blir det ikke av at det hele foregikk i Danmark).

Jeg hadde ikke stiftet bekjentskap med denne grove, kule kåltypen. - Grønnkål?, tenkte jeg da jeg hørte det. Jeg trodde det bare var dansk for hodekål.

GRØNN HØST: Grønnkål. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
GRØNN HØST: Grønnkål. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Foto: Foto: OFK.no

Men, Claus kunne fortelle til sine seere hvor vanlig det var for folk i Norden å ha en kale yard i tidligere tider. Altså en liten flekk som var forbeholdt dyrking av denne merkelige og robuste grønnsaken. Grønnkål har nemlig en fabelaktig evne til å motstå kulde. Den holder seg fin og grønn helt ned til minus 20 grader. Og det morsomme er at høysessongen er fra september til mars.

For folk i et røft, nordlig klima var denne grønnsaken en svært viktig kilde til C-vitaminer under den lange, mørke vinteren. Flere liker å dyrke den selv også, og den etter sigende hvor som helst (lenke til Morgenbladet).

Faktisk er det sånn av denne kålen blir søtere på smak om den utsettes for frost, siden karbohydratene da omdannes til sukker, i følge Frukt.no. Grønnkål er blant de sunneste plantene og minner minst like mye om en brokkoli som en hodekål på utseendet. Den er så proppfull av vitaminer, mineraler, kostfiber og andre helsebringende plantestoffer at den kategoriseres som en supergrønnsak.

Grønnkålen ser ikke noe poeng i å lage et hode (som hodekålen), men lager heller store blader som vokser på stilker. Noen ganger er stilkene tykke, men de kan du finhakke, akkurat som persillestilker - og dette er kanskje de saftigste bitene.

En av de første gangene jeg lagde grønnkål hjemme hadde jeg Rene Redzepis ord frisk i minne: - Om ingrediensen ikke smaker godt i stekt smør er den neppe verdt å eksperimentere med (fritt etter hukommelsen - og det er sikkert mange unntak). Så, jeg hakket opp en masse grønnkål, la det i en ildfast form og hadde i plenty med smør. Etter en stund (20-30 minutter) tok jeg den ut. Jeg kan ikke huske hva jeg spiste det til, men jeg ble trigget til å fortsette å eksperimentere med den kule kålen.

Sunn pastasaus

Det tok flere år før grønnkål dukket opp i norske daglivarebutikker. Nå er den heldigvis blitt mye vanligere og dukker opp med stadig hyppigere mellomrom. Du finner den der du finner kål og salat.

Når du finner den neste gang vil jeg foreslå at du lager den med denne oppskriften - så blir det faktisk en sunn pastarett. Det er ikke (nødvendigvis) poenget. Poenget er å utvide sin kulinariske horisont - da blir det morsommere å spise, og dermed mer gøyalt å være til.

Ha god middag!

Les også:

Kule oppskrifter med kjøttdeig

Billige hverdagsmiddager

Bare de flinke klarer denne quizen

Erik Hannemann

Sunn pasta med grønnkål

Dette er en oppskrift med grønnkål. Og med grønnkål blir også en pastasaus sunn - og god!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 stk Grønnkål

3 ss Kremfløte

3 stk Gulrøtter

8 stk Reddik

800 g Pasta

Salt og nykvernet pepper

Olje/smør til steking

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning