Lukt på matvarer

- Spis alt samme dag

Dette visste du ikke om makrell i tomat.

HARSKNER: Oksidasjonsprosessen starter idet du bryter forseglingen på hermetikkboksen.
HARSKNER: Oksidasjonsprosessen starter idet du bryter forseglingen på hermetikkboksen. Foto: Foto: Lisbeth Michelsen
Publisert Oppdatert

Er du blant dem som digger makrell i tomat på brødskiva?

 

Da har du kanskje lagt merke til at det lukter annerledes når du åpner boksen, enn når den har stått i kjøleskapet en dag eller to.

Enkelte er så vàr på denne endringen i lukt, at de ikke kan spise makrell i tomat dagen etter boksen er åpnet. Kanskje du tenker at det bare er kresne folk som vegrer seg, eller du skjønner veldig godt hva vi snakker om.

- Spis alt samme dag

Man kunne kanskje tro at luktendringen er et resultat av at tomatsausen og hermetikken reagerer kjemisk med hverandre, men det er ikke tilfelle, forklarer forskningssjef Morten Sivertsvik ved matforskningsinstituttet Nofima.

- Makrell i tomat er pakket i lukkede bokser og varmebehandlet på en slik måte at uåpnet har innholdet en holdbarhet på flere år. Metallboksen er både lystett og lufttett slik at innholdet er så å si upåvirket av omgivelsene under lagring.

- Når man imidlertid åpner boksen eksponeres produktet for luft og lys og da starter også oksideringsprosessene eller harskingsprosessene, fortsetter han.

- Makrell er en fet pelagisk fisk med mye sunt fett og mye fiskeoljer. Ved oksidering av fett kan det dannes luktkomponenter som mange forbrukere har en lav terskelverdi for, det vil si at små konsentrasjoner skal dannes før det oppfattes - og som også ofte oppfattes som vonde lukter. Dette er både temperaturavhengig og forbrukeravhengig.

Noen vil altså synes at produktet ikke lukter godt allerede etter ett døgn, mens andre med litt høyere terskelverdier vil kunne finne produktet akseptabelt i lengre tid etter åpning.

Ferskfisk på boks

Produktet makrell i tomat i metallboks er at naturlig produkt og ikke tilsatt tilsetningsstoffer og holdbarheten er kun gitt ved varmebehandlingen.

- Det vil si at etter åpning er produktet å betrakte som lett-bedervelig ferskvare. Dette er også ett godt eksempel på hvor god konserveringsmetode varmebehandling i metallbokser er, sier Sivertsvik.

- Mitt råd er å ikke åpne større pakning enn det som blir spist samme dag. Og fisker man makrell selv, så smaker også den absolutt best samme dag som fangst.

- Kan man legge eventuelle rester i et glass med lokk eller plastboks med lokk, for å bremse prosessen med harskning eller utvikling av lukten?

- Det vil på ingen måte stoppe prosessen, men kan bremse den litt opp. Og i tillegg hindrer man uttørring av produktet samt evntuell luktsmitte til andre produkter i nærheten.

- Er det greit å spise makrell som har ligget i åpen boks i flere døgn hvis man ikke reagerer på lukten?

- Det er helt greit og trygt å spise fra en boks som er åpnet etter noen dager. Innholdet er å betrakte som ferskvare etter åpning og 2-3 dagers lagring i kjøleskap er helt greit.

Bruk lokk, plastpose eller alufolie

Stabburet er en produsentene av makrell i tomat på boks, og de har utviklet egne spesialdesignede lokk for makrell-boksene. De mener vi best oppbevarer makrellboksen etter åpning med slike lokk.

- Vi har utviklet plastikklokk tilpasset boksene med Stabbur-Makrell. Hør hos din lokale kjøpmann om de har lokkene der. Dersom de ikke er å få tak i, foreslår vi å bruke plastpose eller aluminiumsfolie, sier kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, Bjørn Brennskag.

Han opplyser også at produktet må oppbevares kjølig (2-4 °C) ved eventuell lagring etter åpning.

- Og det bør brukes innen to dager etter åpning.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning