Sopp

Enorme mengder hvit fluesopp

Hvit fluesopp er en av de giftigste soppene vi har i norsk fauna, og i år er det spesielt mange av dem.

FARLIG: Hvit fluesopp inneholder en form for cellegift som kan gi nyre- og leversvikt.
FARLIG: Hvit fluesopp inneholder en form for cellegift som kan gi nyre- og leversvikt. Foto: Foto: Wikipedia.no
Publisert Oppdatert
SJAMPINJONG: Har aldri helt hvite skiver.
SJAMPINJONG: Har aldri helt hvite skiver. Foto: Foto: Naturnett.no
HVIT FLUESOPP: Er helt hvit i alle ledd.
HVIT FLUESOPP: Er helt hvit i alle ledd. Foto: Foto: Wikipedia.no
- Det er sopparter som man spiste i gamle dager, som vi vet er giftige nå. Sandmorkel er en av dem. Det finnes fortsatt restauranter som serverer sandmorkel i Norge

Skogen er full av små smaksopplevelser, men dessverre finnes det noen ulver i saueflokken.

Norsk fauna har et vell av sopp, rundt 1500 forskjellige typer. Rundt 60-100 av disse er giftige, 6 av dem er dødelig giftige for friske, voksne mennesker. Tar man med de soppene som utvikler dødelig gift ved inntak av alkohol og dem som barn kan dø av å spise, har vi til sammen 13 sopparter i Norge som er dødelig giftige dersom man ikke får omfattende medisinsk behandling.

Spiser gift

Giftinformasjonssentralen mottar hvert år 400-800 henvendelser om mulig soppforgiftning. En av informasjonssentralens eksperter og en av landets desidert fremste ressurser på giftig sopp, er mykolog Kolbjørn Mohn Jenssen.

- Det folk oftest blir dårlige av er ikke den soppen som nødvendigvis er giftigst. De spiser rå honningsopp og dårlig varmebehandlet rødskrubb, og blir veldig dårlige. La være å spise honningsopp, oppfordrer Mohn Jenssen, som påpeker at det er endel feilinformasjon ute og går.

Mattilsynet har laget en pdf på spiselig sopp - og tre giftige - som du kan skrive ut og ta med deg.

Full forvirring

I arbeidet med denne artikkelen har både soppbøker og nettarkiv vært referansemateriale. Det viste seg fort at det hersker full forvirring både blant hobbysoppsankere og semiproffe sankere. Flere opererer med lister over giftsopp der ikke-giftige eksemplarer er med, og der sentrale og meget giftige arter mangler, og på noen av dem opplyses det om at meget farlig sopp er fullt spiselig.

- Det er sopparter som man spiste i gamle dager, som man vet er giftige nå. Sandmorkel er en av dem. Det finnes fortsatt restauranter som serverer sandmorkel i Norge, forteller Kolbjørn Mohn Jenssen.

- Så hvis du har arvet en soppbok, skal du kanskje la være å bruke den som referanse?

- Gamle soppbøker har ikke med giftslørsopp, og de skriver at flatklokkehatt er en god matsopp. Eldre bøker kan også skrive at pluggsopp er en god matsopp, eller de har ikke forbehold på rødskrubb. Vi har hatt syv tilfeller i Norge hittil i år, som er blitt forgiftet av rødskrubb. Det kommer ny forskning hele tiden, og det er viktig å ha en oppdatert soppbok, forteller Mohn Jenssen.

Kolbjørn Mohn Jenssen har i samarbeid med Klikk.no, Norges sopp- og nyttevekstfobund og Soppherbariet ved Botanisk hage laget om en komplett og oppdatert liste over de 13 dødelig giftige soppene som vokser i Norge, illustrert med foto av forfatter Per Marstad.

SE HELE LISTEN HER.

HONNINGSOPP: Regnes av mange som matsopp. Dette er soppen som forgifter flest mennesker i året.
HONNINGSOPP: Regnes av mange som matsopp. Dette er soppen som forgifter flest mennesker i året. Foto: Foto: Per Marstad
RØDSKRUBB: En av de soppene som flest forgiftes av , ettersom den trenger kyndig varmehendling før den er spiselig.
RØDSKRUBB: En av de soppene som flest forgiftes av , ettersom den trenger kyndig varmehendling før den er spiselig. Foto: Foto: Per Marstad

Har du spist sopp og føler deg syk, ring Giftinformasjonen: 22 59 13 00

LAKRISRISKE: Forgifter mange hvert år. Hold deg unna!
LAKRISRISKE: Forgifter mange hvert år. Hold deg unna! Foto: Foto: Per Marstad

Det finnes en god huskeregel som kan hjelpe deg på veien:

- Hold deg unna små brune sopper som er brune i alle ledd, og alle sopper som er hvite i alle deler. Du går glipp av noen gode sopper hvis du er helt konsekvent på denne regelen, men hvis du er usikker, er det best å holde seg unna, sier Siri Rui ved Universitetet i Oslos Soppherbariet .

Svært giftig

Helsedirektoratet og Giftinformasjonen går nå ut med advarsler om store mengder hvit fluesopp i norske skoger. Soppen inneholder cellegiftstoffet amanitiner.

Spiser du hvit fluesopp, kan du få alvorlig forgiftning med blant annet leverskade.

- Det er veldig mye hvit fluesopp i år, så det vil jeg advare spesielt mot, sier Kolbjørn Mohn Johansen ved gifttelefonen.

Les også: Skogen er full av sopp

Forveksles med matsopp

Hvit fluesopp er en dobbeltgjenger av sjampinjong, som vokser vilt i Norge og er en yndet matsopp for erfarne sopplukkere (se bildene over). Den mest lettkjennelige forskjellen på hvit fluesopp og sjaminjong er at fluesoppen er helt hvit på alle deler, imens sjampinjongen har svakt fargete skiver under hatten - en farge som kan minne om rosa, gammelrosa eller med et hint av brunt. Sjampinjong har aldri helt hvite skiver.

Asiatere spiser den

Ifølge Mohn Jenssen, er det ikke veldig mange nordmenn som forgiftes av hvit fluesopp.

- Men det er mange asiatere. Det er fordi soppen minner om en spiselig sopp de har i hjemlandet, forteller han.

Les også: Røykere flest bor i Kina

Følg rådene

Per A. Bergersen er redaktør i medlemsbladet for Norges sopp- og nyttevekstforbund; "Sopp og nyttevekster", og en ivrig soppsanker.

- Sopp har et litt ufortjent rykte for å være veldig farlig. Kjenner man noen enkle tommelfingerregler blir det mye morsommere å gå i skogen, sier Bergersen som holder kurs og arrangerer soppturer. Selv om ikke så mange sopper er potensielt livsfarlige, maner han til forsiktighet.

Les hele saken her: Sats på sopp

Ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00 for råd dersom du tror du har fått i deg giftig sopp. Ring så fort som mulig. Alternativt kan du også kontakte fastlegen din.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning