Sopp:

Skogen er full av sopp

I år trenger du ikke vente til september. Det er allerede masse sopp i skogen.

Sist oppdatert

Sopptips

Ikke spis soppen rå!

Selv spiselige sopper bør ikke spises rå. Sopp skal alltid stekes ordentlig!

Giftinformasjonen har døgnåpen telefon:

22 59 13 00.

Sopp-patruljen

Se du noen med denne jakken i skogen kan du spørre om råd. Det betyr nemlig at du har funnet en som har bestått soppeksamen.

Selv om september er å regne som den store soppmåneden, kan du allerede nå glede deg over at skogen er full av sopp.

- Jada, man kan finne mange arter allerede. Mye av det man kan finne nå er smått, og det går nok tre uker før vi kan forvente at det er på topp, sier soppekspert Per A. Bergersen.

Han fortellere at det er mye kantareller allerede og at man også kan finne både kremler og ringløs fluesopp.

- De to sistnevnte kan være litt mer avansert å finne, men kantarellen kan folk flest finne overalt nå. Utvalget er bra både i Østmarka, på Enebakk og i Bærumsmarka, sier Bergersen.

Bli med på sopptur i videoen på toppen av artikkelen!

Ikke så farlig

- Sopp er ikke så farlig som folk skal ha det til, sier soppeksperten mens han bøyer seg ned og plukker opp enda noen piggsopper.

- Av de nesten 1000 soppene som vokser i Norge er det faktisk ikke mer enn 10-15 som vi vet kan være dødelige.

Bergersen er redaktør i Sopp og nyttevekster (medlemsbladet for Norges sopp- og nyttevekstforbund). På bare noen få kvadratmeter finner han mer spiselige sopper enn jeg gjør på en lang tur.

- Den her for eksempel, er en ypperlig matsopp, sier Bergersen og holder opp en sopp jeg aldri har hørt om før. Og som jeg aldri hadde turt å legge i kurven.

- Sopp har et litt ufortjent rykte om å være veldig farlig. Det er enkelt å utvide sopphorisonten. Kjenner man noen enkle tommelfingerregler blir det mye morsommere å gå i skogen, sier Bergersen som med jevne mellomrom holder kurs og arrangerer turer folk som er interesserte.

OK, så er det ikke så mange som er dødelige, men man skal selvsagt være forsiktig med hva man spiser. Her er et utvalg på syv sopper som er temmelig lette å kjenne igjen:

Guide til syv vanlige matsopper

Steinsopp Boletus edulis

Kanskje den mest ettertraktede matsoppen vokser i løv- og barskog, som regel ved røttene til litt større trær. Den kommer i juli/august, men blir ofte angrepet av en annen sopp, nemlig rørsoppsnylteren. Da ser det ut som om steinsoppen får et hvit slør og stilken sveller. Med jevne mellomrom er det steinsoppår og da den svært tallrik.

Piggsopp Hydnum repandum

Steinsopp Foto: Biopix
Steinsopp Foto: Biopix

Hatten er glatt, selv om den ikke alltid er like jevn. De vokser i klynger og ofte gror de sammen. Piggsoppen vokser i løv- og barskog i hele landet. Den kommer allerede i juli og varer et godt stykke utover høsten.

Granmatriske Lactarius deterrimus

Det beste kjennetegnet er at soppen har gulrotfarget melkesaft som synes når du skjærer eller brekker i hatten. Den er sprø og smuldrer ganske lett.

Piggsopp: Foto: Biopix
Piggsopp: Foto: Biopix

Kantarell Cantharellus cibarius

Denne delikate og vakre soppen kommer allerede juni om forholdene ligger til rette for det. Den vokser i løv- og barskog i hele landet.

Matblekksopp Coprinus comatus

Granmatriske Foto: Biopix
Granmatriske Foto: Biopix

Ta også vekk skjellene på hatten. Oppbevar soppen fuktig til den skal tilberedes, eller løses den opp i blekk. Den heter ikke matblekksopp for ingenting.

Legg den gjerne i vann eller en fuktig plastpose i kjøleskap. Fjern de rosa og mørke deler. Den er som regel å finne i klynger på fet jord, gressplen og kompost. Sesongen begynner i august.

Traktkantarell Craterellus tubaeformis

ET FUNN: Synet av en klynge perfekte kantareller er en helt spesiell opplevelse. Foto: istockphoto
ET FUNN: Synet av en klynge perfekte kantareller er en helt spesiell opplevelse. Foto: istockphoto

Traktkantarellen er lett å kjenne igjen på den gule stilken. Den varierer litt i fargenyansene og kan være grå på toppen. Traktkantarell liker seg i barskog med surt jordsmonn og i lyng. Sesongen begynner for fullt i oktober, men siden soppen tåler frost er den ofte å finne i november og enda senere.

Fåresopp/sausesopp Albatrellus ovinus

Fåresoppen finnes det som regel masse av i soppsesongen. Den regnes ikke blant de beste matsoppene, men er god i stuinger og gryteretter. Den vokser gjerne i klynger på mosebunn i granskog.

GIFTIG SOPP

Matblekksopp Foto: Biopix
Matblekksopp Foto: Biopix

Noen sopper er giftige og noen er farligere enn andre. Her er en oversikt over noen giftige typer.

Spiss giftslørsopp

Spiss giftslørsopp er like giftig som hvit fluesopp. Giften angriper cellene. Latenstiden er inntil 14 dager.

Traktkantarell
Traktkantarell Foto: Foto: Biopix

Hvit fluesopp

Den hvite fluesoppen er den mest giftige vi har i Norge. Den er årsak til 95% av alle dødsfall etter soppforgiftning. Livsfarlige forstyrrelser av celler i lever, nyrer, hjerte, nervesystem etc. Virkning etter 8 til 14 timer.

Giftig rød skivesopp

I utseendet mye tilfelles med de hvitsporete musserongene. Symptomene ved forgiftning er kvalme, brekninger og diaré. Latenstiden er 1 til 3 timer, men en sjelden gang 4 til 5 timer.

Andre vanlige giftige sopper er:

Dødelige sopper

Hvit fluesopp ***

Grønn fluesopp ***

Giftig rødskivesopp ***

Giftslørsopp ***

Flatklokkehatt ***

Giftige

Vanlig reddiksopp **

Vårtrevlesopp **

Giftsjampinjong **

Rød fluesopp **

Lakrisriske **

Vanlig pluggsopp **

Giftkremle **

Grå blekksopp **

Potetrøyksopp

Stankkremle **

Sandmorkel *

Disse er giftige, men spiselige dersom de bearbeidelser riktig

Pepperriske *

Puddertraktsopp *

Rødskrubb *

Pepperrørsopp *

Gallerørsopp *

Stor kragesopp *

Ringløse fluesopper *

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også