Hjemmelaget tomatsuppe

Slik blir tomatsuppen best

Her får du masse tips og triks, samt gode oppskrifter på tomatsuppe.

Hjemmelaget
Hjemmelaget
Publisert Oppdatert

Tomatsuppe er lettvint til hverdags, og det går gjerne i posesupper eller supper fra boks. Tomatsuppen blir imidlertid mye bedre om du lager den selv helt fra bunnen av. Joda, tenker du kanskje, men orker du virkelig å gå i gang med alt dette styret når du er sliten etter jobb og ungene maser på mat?

Fortvil ikke! Lag en stor porsjon når du først er i gang. Så kan du fryse ned passe mengder i plastburker. Ta så ut en burk fra fryseren og sett i kjøleskapet før du går på jobb, og så er den klar til å varmes opp når du kommer hjem. Da kan du lage i stand eventuelt tilbehør mens suppen varmes.

De viktigste ingrediensene

Tomater er selvsagt hovedingrediensen i tomatsuppe, men blir litt kjedelig på egenhånd, så du trenger noe mer, f.eks. noen hakkede grønnsaker i bunn. Bruk gjerne en mirepoix/soffritto av løk, gulrot og stangselleri, gjerne også litt hvitløk, Hvis du drar kjensel på dette, så ja, det er det samme du har i bunnen på en bolognese-saus. En annen grønnsaksblanding er den som går under navnet den kreolske treenighet. Den består av løk, stangselleri og grønn paprika.

De hakkede grønnsakene skal "svettes" på lav til middels varme i olje til de mykner og du får frem sødmen i dem. De skal ikke bli brune på farge.

Så er vi kommet til tomatene. Her bruker du flådde og hakkede tomater fra boks, eller såkalt polpa, hvor tomatene er moset i tillegg. Se vår test av hermetiske tomater for tips til hva du skal handle inn. Ha tomatene over de mykstekte grønnsakene, kok opp og la det putre i 10-15 minutter uten lokk slik at suppen koker litt inn og får mer konsentrert smak. Ha gjerne i litt sukker og eddik for å få mer dybde i smaken og en fin, liten sursøt spiss på det hele. En liten dæsj med soyasaus eller worcestershiresaus tilfører ytterligere smaksdybde. Og så må du selvsagt smake suppen til med salt og pepper.

Nå kan du velge om du vil ha grønnsakene i biter. Da får du litt mer tekstur og tyggemotstand i suppen. Hvis du vil ha en helt jevn suppe, kjører du den i blender eller med stavmikser.

Smakstilsetninger og tilbehør

Det finnes flere ting du kan gjøre for å få en mer smaksrik suppe. Hvis du vil ha den litt mer spicy, kan du ha strimlet rød chili i sammen med grønnsakene når du steker dem. Eller du kan bruke cayennepepper eller tabasco.

Hvis du bruker den ovennevnte kreolske treenigheten i bunn sammen med hvitløk, chili, spisskum (cumin) og tørket oregano, får det du en skikkelig kreolsk/cajun vri på suppen din.

Noen bruker litt kraft av kylling eller okse for å tilføre mer smak til suppen, og vil du ha en mildere versjon, kan du tilføre litt matfløte.

Mange mener at egg hører med i tomatsuppen. Kok da egg nesten harde; de skal ha stiv hvite, men forsatt være litt fuktige i plommen. Det er dette de kaller "smilende" egg. Del eggene i to på langs og legg dem i suppen.

Urter er også godt, og basilikum og oregano er kanskje de aller mest tomatvennlige urtene vi har. Det er ikke for ingenting at du ofte finner dem på pasta eller pizza. Fremfor å ha urter i suppen, kan du dryppe pesto på toppen. Du kan enten kjøpe ferdig pesto på glass, eller du kan lage den selv. En annen variant er å dryppe skikkelig god extra virgin olivenolje over suppen.

Om du ikke allerede har hatt fløte i suppen, kan det være fint med en klatt rømme eller crème fraîche. Og hvis du står over dette, kan du bruke litt revet parmesan.

Enda mer tilbehør

Du må gjerne ha noe brød ved siden av suppen, og ingenting er bedre enn dette: Ta skiver av godt, lyst brød, f.eks. landbrød, og grill eller rist skivene. Ta så et skrelt hvitløksfedd og del det i to og gni snittflaten på hvitløken mot brødskivene. Stikk så brødskivene ned med kanten i suppeskålene, og brødet vil suge til seg suppen. Dette smaker helt himmelsk!

Hvis du vil gjøre suppen mer mettende, kan du ha i stekt kjøttdeig, noen strimler med stekt kylling på toppen, eller kikerter eller hvite bønner.

Du kan også behandle tomatsuppen som om den var en fransk løksuppe, altså med en skive brød i hver skål som du så gratinerer med ost i ovnen.

Skulle du fortsatt ikke ha ha fått nok inspirasjon nå, har vi lagt ved fem oppskrifter på tomatsuppe nedenfor. Bruk dem som de er, eller la dem fungere som utgangspunkt for improvisering og modifisering.

Erik Hannemann

Superrask tomatsuppe

Her har du kanskje den raskeste tomatsuppe som finnes!

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

1 stk Sjalottløk

1 stk Tomatboks

1 ss Sukker

1 ss Eplecidereddik

1 ss Kyllingbuljong

2 ss Kremfløte

1 ss Oregano

150 g Kjøttdeig

Parmesan

Olje til pensling

Matprat.no

Hjemmelaget tomatsuppe

Alle barns favorittsuppe! En porsjon tilsvarer to og en halv av fem om dagen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

1 ss Olivenolje

400 g Tomater

2 stk Hønsebuljongterning

5 dl Vann

1 dl Matfløte

0.5 ts Salt

Pepper

300 g Røkt skinke

Linnea press/ Jes Buusman

Fyldig tomatsuppe med kylling

Tomatsuppe blir nytt med kylling.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

8 stk Tomater

4 stilk Stangselleri

4 ss Worchestershiresaus

4 ss HP-saus

4 ss Sitronsaft

2 stk Chili, rød

4 ss Ketchup

1 ss Soyasaus

Olje/smør til steking

100 g Kylling

0.25 ts Salt

Erik Hannemann

Tomatsuppe med kjøttdeig og crème fraîche

Denne tomatsuppeoppskriften er enkel og super. Kjøttdeigen gjør at den metter litt ekstra.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

3 stk Sjalottløk

2 fedd Hvitløk

200 g Kjøttdeig

2 stk Tomatboks

3 ss Kylling

3 dl Vann

3 dl Makaroni

2 ss Crème fraîche

Smør til steking

Salt og pepper

Marit Røttingsnes Westlie

Deilig tomatsuppe med ostegratinerte brødskiver

Den hjemmelagde tomatsuppeversjonen er ut av en helt annen verden enn posevarianten. Dette er superbillig og god hverdagsmiddag.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Løk

2 fedd Hvitløk

1 ss Olivenolje

1 ts Oregano tørket

0.5 ts Chilipulver

1 ts Salt og nykvernet pepper

2 stk Tomatboks

1 ts Sukker

2 dl Vann

4 skiver Brød

50 g Ost, revet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning