Test av pesto

Den billigste pestoen er nest best i testen

Bare noen få smaker i nærheten av ekte pesto.

LANGT MELLOM DE GODE: To av produktene på bildet, fra Monini og Matmesteren, var ikke lenger  tilgjengelige i butikkene vi kjøpte pestoen fra, da sortimentet ble ettersjekket i uke 42.  FOTO: Øyvind Lie
LANGT MELLOM DE GODE: To av produktene på bildet, fra Monini og Matmesteren, var ikke lenger tilgjengelige i butikkene vi kjøpte pestoen fra, da sortimentet ble ettersjekket i uke 42. FOTO: Øyvind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Morten Leiren og Arnie Stalheim. Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke samt bred erfaring med å sitte i testpanel for matprodukter. Leiren er faglært kokk med bred erfaring fra flere av Oslos restauranter og som nå jobber til daglig på Fjelberg Fisk & Vilt.

Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet fikk ikke vite hva de ble servert). Produktene er vurdert etter en sakla fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Vi har testet 11 typer grønn pesto. Dette er utvalget vi fant i dagligvarebutikkene. 

Og det er bare å beklage, men nesten ingen av disse smaker skikkelig pesto. Grunnen er enkel - det mangler ekte råvarer.

God pesto skal smake og dufte basilikum. I tillegg skal den være frisk i smaken og ha en fin balanse mellom de ulike ingrediensene: basilikum, parmesan og pinjekjerner. Testvinneren fra Jamie Oliver er nærmest ekte pesto i denne testen.

I disse glassene er for eksempel pinjekjernene ofte byttet med cashewnøtter eller peanøtter. Illustrerende nok er det dyrere å lage pestoen selv enn å bruke de rimeligere glassene i testen. Så smaker det da også langt bedre.

Men kjøp heller basilikum, parmesan og pinjekjerner enn dyr pesto på glass! Det tar snaut 5 minutter å lage pestoen selv.

Nest best er billigst

Men det er ikke slik at dyrest er best. Pestoene i testen koster fra snaut 10 til nesten 70 kroner glasset,  og varierer i kilopris fra 49 til 600 kroner.

Rema 1000-pestoen til kr. 09,40 scorer faktisk nest best i testen. 

Duften av ekte basillikum slet panelet også med å finne når de testet alle variantene. Da er det ikke rart det ikke smaker som det skal.Derfor har vi ikke delt ut toppkarakterer i denne testen, og panelet føler seg generøse når de gir fire poeng til vinneren.

- Det generelle nivået på butikkpesto er rett og slett skuffende. Her mangler smaken og duften av de gode råvarene, sier Morten Leiren, den ene av kokkene i vårt ekspertpanel.

Her var det helt andre smaker som tok overhånd. Likevel var det en som utmerket seg: Jamie Oliver Italian herb pesto.

Den dufter litt basilikum, er ganske frisk og ikke så verst på smak. En helt grei pesto, men har likevel en del å gå på for at den skal være veldig bra. Testerne våre ga den terningkast 4.

De resterende pestoene oppnådde 1, 2 og 3 poeng.

Pestofakta

Pesto er en italiensk, kald saus.  Den er kjent i ulike former siden romertiden, og en av de vanligste variantene, den genovesiske pestoen, består av spinat, basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino.

Selv om sausen er mest brukt til pasta, er den langt mer anvendelig enn det. Prøv for eksempel potetsalat med pesto eller pestosnurrer

Bruker cashewnøtter

Vi tok kontakt med Barilla, en av de ledende produsentene av pasta og pesto, om hvorfor pinjekjerner er kuttet ut. Barillas pesto kommer ikke godt ut i vår test.

- Fra 2005 da europeisk lovgivning trakk frem mulig kryssforurensning av metall fra pinjenøtter, testet vi ut oppskrift med rene cashewnøtter. Test hos forbrukere på smak og preferanser var så bra at vi bestemte å lage vår pesto med kun cashewnøtter. Vi bruker derfor disse nøttene for å tilby et produkt hvor matsikkerheten var enda bedre ivaretatt og den industrielle prosessen ga jevn og høy kvalitet, sier Jon Tølløfsrud Hulberg i Barilla.

Barilla bruker fersk italiensk basilikum i sin oppskrift. Tølløfsrud Hulberg påpeker at det er mange ulike oppskrifter, også med potet.

- Barilla har valgt en versjon uten poteter for å opprettholde en høyere andel av øvrige ingredienser og for å forsterke smaken av fersk basilikum, i nøye samstemt balanse med Grana Padano og Pecorino Romano.

- Aldri vurdert

For å sjekke status for hvorvidt kryssforurensing av metall fra pinjenøttkjerner utgjør et matsikkerhetsproblem, tok vi også kontakt med EFSA (European Food Safety Association), som er EUs organ for matsikkerhet.

"EFSA har aldri mottatt en anmodning om å risikovurdere kryssforurensing av metall fra pinjenøttkjerner", skriver EFSA i en epost til Klikk.no. 

Kiloprisen på pinjekjerner ligger på 400 til 600 kroner. Oppskriftene vi har lenket opp her krever 3 spiseskjeer av denne ingrediensen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning