Sjokolade med nøtter og roseblader

Den enkleste desserten

Desserten for deg som liker å spise pent.

SJOKOLADEPLATE MED NØTTER OG BLOMSTER: En dessert for deg som ikke kan lage dessert. Serverer du denne blir alle glade.
SJOKOLADEPLATE MED NØTTER OG BLOMSTER: En dessert for deg som ikke kan lage dessert. Serverer du denne blir alle glade. Foto: FOTO: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg synes den er slående vakker.

Den er like tiltalende som superrundstykkene og ei solvarm trebrygge på Sørlandet i juli.

Hva annet kan man vente, egentlig, når man pynter sjokolade med krystalliserte roser?

Sjokoladeplaten appellerer både til det intuitive og den kultiverte estetikken. Det er ingen som på alvor mener at roser ikke er fryd for øyet. Og jeg stoler ikke på noen som ikke liker sjokolade.

De som ikke nyter synet av smeltet sjokolade (slik som når du lager denne konfekten) er det bare synd på. Og jeg klarer ikke la være å tenke at de også vil gå glipp av mye annet her i livet.

Hvordan lage den beste sjokoladedesserten

Dette er en snack som alle kan lage. Og det er en dessert for deg som egentlig ikke vil lage dessert.

I mitt hode kranglet estetikeren og latsabben i meg om hva som appellerte mest. Det gjør de fortsatt.

Det er ikke mye du behøver å kunne for å lage denne herligheten. Men, du må ha litt teknisk-kulinarisk know-how. Det er hovedsakelig tre ting:

1. Smelte sjokolade

For det første må du beherske kunsten å smelte sjokolade. Om du ikke gjør det riktig, kommer du til å svi den. Det vil du ikke.

Vær tålmodig og bruk helst vannbad. Brekk sjokoladen i biter, ha den i en bolle som tåler varmt vann. Ha denne bollen en kjele med kokvarmt vann. Etter noen sekunder vil sjokoladen sakte begynne å smelte.

Jeg har smeltet så mye sjokolade at jeg ikke trenger bruke vannbad (sier han stolt). Etter noen ganger med feiling, altså sviing, klarer man det i en kjele. Saken er bare å vite hvor tålmodig man må være.

Rør minst mulig og la sjokolade få smelte sakte. Dytt bitene som er smeltet ned i den flytende massen etter hvert som den smelter.

2. Riste nøtter

Det er to metoder å riste nøtter på: I ovnen eller i stekepanna.

Om du gjør det i ovnen, har du nøttene i en ildfast form. Jeg synes at 180 grader er passe - om det blir varmere, er sjansen større for at nøttene brenner seg. Da blir de bitre og ikke spesielt gode.

Vanligvis tar det et sted mellom 15-20 minutter å bake nøttene. Pass på underveis. Ta gjerne formen ut og rist litt slik. På den måten er sjansen mindre for å mislykkes.

Den andre metoden er å bruke en stekepanne. Ikke bruk smør eller olje, bare ha hasselnøttene rett i panna på middels varme. Dette går litt kjappere, kanskje 10-12 minutter. Ulempen er at du må passe nøyere på. Rist med jevne mellomrom under hele prosessen.

La nøttene kjøle seg ned. Når de er kalde nok til å håndtere, er det bare å hakke dem grovt.

3. Krystallisere roser

Å krystallisere roser er enkelt. Du pensler dem med eggehvite og vender dem i sukker. Så kan du la dem tørke noen timer, gjerne over natten.

I oppskriften er det også kandisert frukt. Det kan noen ganger være vrient å finne. Butikkene tar det inn til jul, som oftest. Om de har det i hyllene, er det rester fra julestria. Det holder lenge, så det er ikke noe å bekymre seg for.

Finner du ikke kandisert frukt kan du droppe det - eller forsøke å lage det selv.

Nå håper jeg du er godt rustet til å lage sjokoladeplaten - den kuleste jeg vet om!

Erik Hannemann

Sjokoladeplate med nøtter og blomster

Om du roser sjokolade vil folk rose deg. Dette er desserten alle elsker, men få har smakt.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Hasselnøtter

400 g Kokesjokolade, mørk

Kandisert frukt

krystalliserte roseblader

Havsalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning