Sausen du har inni

Hæ? Jo, slik serverer du lammet i påsken

Publisert Oppdatert

Er det ikke rart hvordan noen ting passer sammen? Som gin og tonic og appelsin og

Og med lam er det to ting som dukker opp umiddelbart. Det er rosmarin og hvitløk.

Det har gått så langt at mange synes det lukter lam når de kjenner duften av rosmarin. For ordens skyld: Det gjør det ikke.

Kombinasjonen er ikke tilfeldig. Den har tålt tidens tann.

Hvem som først stakk rosmarinkvister inn i lammekjøttet og lagde små lommer til hvitløken første gang ligger godt gjemt i historiens dunkle lys. Kombinasjons popularitet snakker for seg selv. Det var et blinkskudd som blir stående til evig tid.

Men, var det ikke på tide å teste ut en nye metode for å blande disse godhetene?

Jo.

Den nye sausen til lam

Jeg ville lage en ny saus til lam. Det var viktig å være tro mot opprinnelsen: rosmarin og hvitløk er helt sentralt. Men, så er det en ting de to aromatene har felles: De er ganske skarpe. Og de behøver varme for å mykes opp litt.

Både rosmarin og hvitløk er som noen villhingster. De må temmes for å få noen glede av dem.

Og det første vi gjør er å skaffe deg to hele hvitløk. I stedet for å stappe dette inn i kjøttet, så pakker vi dem inn i aluminiumsfolie. Og der inne får den selskap av to rosmarinkvister.

Inn i ovnen med dem til de blir medgjørlige. Det tar omtrent 45 minutter på 180 grader.

Den transformasjonen hvitløken og rosmarin gjennomgår inne i aluminiumsfolien er magisk. Som ved et trylleslag er all skarpheten forvandlet til en deilig, søtlig og velduftende substans.

Problemet er at foreløpig ligger denne substansen innkapslet i sin originale emballasje, nemlig det papiraktige skallet som naturen har pakket hvitløksfeddene inn i.

Om du har en potetpresse er det den enkleste tingen i veien å bare klemme massen ut ved hjelp av den (slike får man kjøpt i vanlige kjøkkenutstyrsbutikker, men også på mange jernvarehandler). Om du ikke har en slik er det like greit å skrelle feddene først. Og det gjør du enkelt med ristemetoden.

Hvitløken har nå tatt til seg masse smak fra rosmarinen. Om du vil ha mer rosmarinsmak kan du alltids kjøre hvitløken sammen med frisk rosmarin med en stavmikser.

 

Erik Hannemann

Lammesaus

Dette er en god saus. Du kan, om du vil, forsøke å sprøyte den inn i kjøttet.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Hvitløk

2 kvast Rosmarin

200 g Lammefilet

1 dl Kremfløte

Litt fløte skader ikke. I denne sammenhengen er det rett og slett nødvendig for å få en tynnere konsistens. Saken er nemlig at denne sausen skal sprøytes inn i kjøttet.

Ja.

Du kan se i videoen overfor hvordan dette fungerer. Du fyller sprøyta med sausen, og så injiserer du så mye du klarer av denne sausen inn i kjøttet.

I denne oppskriften er det en ytrefilet av lam som brukes. Siden den er langt tynnere enn et lammelår får du fyllt den helt opp med denne fabelaktige smaksforsterkeren.

 

Om du bruker så lang tid at kjøttet blir for kaldt kan du ha det tilbake i ovnen i noen minutter før servering. Men, når du får taket på dette er det ikke nødvendig. Det får fort nok.

FYLL SPRØYTA: Du fyller sprøyte med godsakene.
FYLL SPRØYTA: Du fyller sprøyte med godsakene. Foto: Foto: Erik Hannemann

Husk også at det er smart at kjøttet har romtemperatur før du steker det. Da risikerer du ikke at kjøttet fortsatt er kjøleskapskaldt i midten etter at det er grillet.

Og sprøyta? Jo, du kan høre på apoteket ditt. Eller, du kan kjøpe en marinadesprøyte.

Oppskriften finner du nedenfor!

ET LITE STIKK: Alt som skal til er et lite stikk, eller to.
ET LITE STIKK: Alt som skal til er et lite stikk, eller to. Foto: Foto: Erik Hannemann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning