Røstipotet

Røstipoteter

Med denne oppskriften kan du ikke mislykkes.

Røstipotet: Røstipoteter spises like ofte til frokost som til middag. Men, ikke i Norge.
Røstipotet: Røstipoteter spises like ofte til frokost som til middag. Men, ikke i Norge. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Røstipoteter, kaller vi dem i Norge. På tysk kalles de rösti eller kartoffelpuffer. Og på engelsk har de fått navnet hash browns, som muligens skaper en skepsis hos noen.

I utgangspunktet er røstipoteter ganske rett fram. Riv poteter, form til kaker og stek dem. Vips så har du røstipotet til middag - kanskje til denne torsken.

Ferdig med den saken.

Eller?

Nei, så lett er det faktisk ikke.

Slett ikke.

Røstipoteter og variasjonene

Det finnes noen variasjoner av røstipoteter som gir den kranglevorne plenty å diskutere. Skal det være løk i røstipotetene, for eksempel?

Skal det være små kaker, eller kan det lages som én stor?

Og mange vil sette likhetstegn mellom hash browns og røsti. Det finnes argumenter mot den linja: Hash browns kan (som i England) lages av potetmos, men det kan ikke røsti.

Det er særlig de regionale forskjellene i røstipotetpraksis som gjør det vrient å komme til enighet.

Det er stor enighet om at egg og mel ikke hører hjemme i verken røsti eller hash browns.

Røstipoteter og hash browns

Selv om de ligner til forveksling (og faktisk kan være identiske) har de ulikt opphav. Røsti kommer fra Sveits og hash browns har amerikanske røtter. Hash browns, eller hashed browns, er veldig vanlig å spise til frokost i USA.

Første gang ordet dukker opp i en bok er på slutten av 1800-tallet. Og det er ingen ringere enn den store Maria Parloa som er forbeholdt denne æren. Parloa (1843-1909) karakteriseres av noen som Amerikas første kjendiskokk. Hun skrev bøker, holdt foredrag og opprettet husstelsskoler. Parloa hadde på mange måter den samme rollen som Henriette Schønberg Erken i Norge.

Røsti kommer fra Bern i Sveits. Og selv om den spises til frokost er det minst like vanlig å bestille den til middagsmat, gjerne som alternativ til kokte poteter eller andre potetvarianter.

I Sveits snakker man om "Røstigropen", eller Röstigraben. Det er gjengs oppfatning at bare de tyskspråklige sveitserne spiser rösti. Ordet oppsto under Andre verdenskrig da det nøytrale landet ble skviset mellom Tyskland og Frankrike. I dag brukes ordet i humoristiske vendinger når man vil uttrykke kulturelle forskjeller.

Oppskrift på røsti

En oppskrift på røsti må ta hensyn til om den skal spises til frokost eller middag. Og min oppskrift på røstipotet skal (fortrinnsvis) brukes til middag. Og derfor lager jeg den med løk.

Jeg velger også å koke potetene først, men bare halvveis. På den måten er det lettere å være sikker på at du ikke får noen rå potetbiter i munnen. Min erfaring er nemlig at man steker dem litt for lenge for å være sikker på at de gjennomstekes - og da blir de ofte for brune og hardt stekt.

Ellers bruker jeg raspede poteter (gjerne med skall). Oppskrifter finner du nedenfor!

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Erik Hannemann

Røstipotet

Poteter som lages slik blir alltid godt. En god oppskrift med poteter er alltid lurt å ha i bakhånd.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

8 stk Poteter

5 ss Smør

0.5 stk Løk

Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen