Pulled pork oppskrift

Pulled pork oppskrift

Pulled pork er godt når det er godt.

OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig!
OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Pulled pork er i ferd med å ta helt av. Du finner pulled pork på nær sagt alle kafémenyer nå om dagen. Vi snakker om en snakkis.

"Pulled pork" kan du forsøke å oversette selv, det har jeg ikke tenkt å begi meg ut på. At det ligner temmelig mye på rillettes (som noen hevder er bedre enn pulled pork), hjelper ikke mange av oss.

Det vi imidlertid raskt kan fastslå er vi snakker om svinekjøtt - svinekjøtt som er utsatt for varme over lang tid - og som er så mørt at du enkelt kan rive det fra hverandre med gaffel, eller skje for den sakens skyld. Se videoen, så skjønner du hva jeg mener.

Må pulled pork lages på grillen?

Den originale pulled pork lages på grill. Men, det er både upraktisk og svært firkantet å mene at grill er den eneste veien til salighet her.

Å lage pulled pork på grill krever for eksempel rimelig godt vær. Siden sola sjelden skinner sammenhengende i over fire timer er det lurt å bli kjent med andre metoder vi har til rådighet.

Pulled pork blir det om du koker svinekjøttet i en kjele eller en trykkkoker. Det blir også pulled pork når du baker kjøttet i ovnen på 140 grader.

Er du en av dem som har skaffet deg sous vide-maskin, kan du varme vannet til 80 grader og la det ligge der i 18-24 timer (men bevares, det blir mørt før det, altså).

Hvor lang tid tar det å lage pulled pork?

Det kjøttet du ser i videoen ble kokt i trykkkokeren i 4 timer. Det er ikke enkelt å si noe absolutt om koketiden. Men, koking i to timer er for lite. Tre timer er også stort sett for lite, selv om det begynner å nærme seg.

Og selv om seks timer er passe er ikke tolv timer helt feil.

Så, vi kan prøve oss med noen omtrentlige tider her (selv om det finnes uhorvelig mange meninger om pulled pork og tidsbruk over det ganske land):

4 timer i trykkkoker med godt trykk holder i massevis.

5-6 timer i vanlig stekeovn på 70-80 grader.

5-6 timer med sous vide holder, men dere sous vide-folk elsker å bruke lang tid, så la det ligge i 18-24 timer.

5-6 timer på grillen gjør også susen (husk da, for Guds skyld, prinsippet med direkte og indirekte grilling, eller ender du opp med noe verken du eller bikkja di vil spise).

Hva slags kjøtt bruker man i pulled pork?

Du kan i prinsippet bruke alle stykningsdeler av grisen. Nakke er fint, bog går fra.

Det er heller ingenting i veien for å bruke et stykke med ben. Etter endt koking har du en enkel jobb med å plukke bena fra kjøttet uansett.

Oppskriften på pulled pork

Det er ingen heksekunst å få svinekjøttet mørt. Bare ta tiden til hjelp. Men, det som er utfordringen er krydderiene.

Det tok meg tre forsøk før jeg var skikkelig fornøyd. Første gangen brukte jeg for mye krydder, andre gangen brukte jeg altfor lite - men siste gangen traff jeg planken. Og en ting til: Jeg brukte chorizo.

Faktisk mener jeg at selve cluet ligger der (forutsatt, selvsagt, at du liker chorizo). Ettersom jeg ikke griller får jeg ikke den røyksmaken fra kokemetoden som er en skikkelig pulled porks viktigste komponent i tillegg til mørt kjøtt. Dermed må den hentes fra krydderiene. Så dermed vil jeg ha røkt paprikapulver (som noen ganger er vrient å få tak i) og chorizo - det er nemlig røkt paprikapulver i chorizo. Noen liker såkalt "liquid smoke", det er ikke jeg fan av. Synes du det er godt - kjør på.

Ellers er det mange ingredienser som er vanlig å bruke i en rub.

 • sukker
 • salt
 • pepper
 • røkt paprikapulver
 • brunt sukker
 • cayenne
 • sennep
 • løkpulver
 • selleri
 • spisskum
 • chilipulver
 • Friske urter (Gordon Ramsay bruker timian)

Listen er lenger, men det finnes altså ikke noen grenser for hva man kan bruke, men det finnes noen rettningslinjer. Det viktigste er at vi har salt, sukker og noe som gir røkt smak dersom du ikke lager pulled pork på grillen.

Med det som utgangspunkt har jeg laget en rub, men min pulled pork er også annerledes fordi jeg bruker væske (som jo er påkrevd når man bruker trykkkoker). Så jeg har i hvitløk, chorizo, laurbær, rosmarin, eplecidereddik og løk.

Det første jeg gjør er å gni inn kjøttet med kryddermiksen. Så steker jeg den litt under grillen (du kan bruke grillpanne, men sjansen er større for at krydderne bare svir seg) til kjøttet er litt karamellisert (omtrent 8-10 minutter. Så har jeg deni trykkkokeren sammen med de nevnte ingrediensene. Fire timer senere har pulled pork.

Men, det gjenstår enda et triks for at den skal bli så saftig som mulig. Nemlig at kjøttet avkjøles i kokevæsken. Det er nemlig når kjøttet synker i temperatur at det har evnen til å trekke til seg væske (og dermed saftighet), så mye som 10 prosent av egenvekt.

Så, etter en liten stund, kanskje 20 minutter, river jeg kjøttet fra hverandre (se video) og så har jeg først over litt av kokevæsken. Resten koker jeg inn til en tykkere masse som jeg har enten over kjøttet eller for eksempel smører på hamburgerbrødet til slutt.

Min oppskrift på pulled pork finner du nedenfor. Den er litt forskjellig fra andre - men det er også alle andre oppskrifter på pulled pork...

Hva serverer man til pulled pork? Noen forslag

Det er vanskelig å komme utenom coleslaw i denne sammengen. En opplagt serveringskandidat til pulled pork.

Du kan også servere gode, grønne bønner (oppskriftene ser du nedenfor).

Ellers er potetsalat er sikker vinner (denne er superdigg!).

Hvordan spise pulled pork?

Det har nesten blitt den nye hamburgeren. Så det er ingenting i veien for å servere den i hamburgerbrød. Men, for all del: Prøv å spise den i tacoskjell!

Og dersom du ikke spiser opp alt (det tar jo like lang tid å lage to kilo som fire kilo, så hvorfor ikke?) kan du legge det ned på glass sånn som dette:

Les også:

OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig!
OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig! Foto: Foto: Erik Hannemann

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig!
OPPSKRIFT PÅ PULLED PORK: Det er enkelt å lage pulled pork. Men, gjør det riktig! Foto: Foto: Erik Hannemann

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Pulled pork

Pulled pork er svinekjøtt som grilles, kokes eller bakes i mange timer til det blir så mørt at det enkelt lar seg rive opp med to gafler.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1.5 kg Svinenakke

2 ss Salt

3 ss Brunt sukker

2 ss Paprikapulver

Pepper, sort og nykvernet

1 stk Hvitløk

1 stk Løk

1 stk Laurbærblad

100 g Chorizopølse

1 kvast Rosmarin, frisk

0.5 dl Eplecidereddik

Vann

mat.no

Coleslaw

Dette er Bent Stiansens geniale oppskrift på den gode klassikeren coleslaw. Perfekt til grillmat.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

300 g Kål

1 stk Gulrot

1 stk Eple

2 ss Sylteagurk

0.5 dl Majones

0.5 dl Crème fraîche

1 ss Sitronsaft

1 ss Sukker

1 ss HP-saus

Salt og pepper

Erik Hannemann

Tilbehøret som passer til alt

Dette kan serveres til fiskepinner, kjøttboller og helstekt flyndre. Tilbehøret passer til det meste.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

250 g Aspargesbønner

2 stk Tomat

1 stk Sjalottløk

2 ss Persille, finhakket

4 ss Olivenolje

1 stk Nektarin

Salt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning