HYTTEMAT:

Påskemat fra Wenches hyttekjøkken

TV 2-Wenche gir tips om hyttemat og oppskrifter på det hun lager til familien.

PÅSKELAM: Wenche Andersen lager alltid appelsin- og hvitløkmarinert lammestek på hytten i påsken. Tilbehør er grønnsaker og portvinssaus.
PÅSKELAM: Wenche Andersen lager alltid appelsin- og hvitløkmarinert lammestek på hytten i påsken. Tilbehør er grønnsaker og portvinssaus. Foto: Foto: Anne Manglerud/ "Hyttemat året rundt"
Publisert Oppdatert
PÅSKEBACALAO: En stor gryte bacalao gir nye krefter til turfolket.
PÅSKEBACALAO: En stor gryte bacalao gir nye krefter til turfolket. Foto: Foto: Anne Manglerud/"Hyttemat året rundt"
KRYDDERBULJONG: Kakao er godt, men hvorfor ikke slå til med god gammeldags buljong? Wenche putter tørkede urter i for ekstra smak.
KRYDDERBULJONG: Kakao er godt, men hvorfor ikke slå til med god gammeldags buljong? Wenche putter tørkede urter i for ekstra smak. Foto: Foto: Anne Manglerud/"Hyttemat året rundt"

PRAKTISKE TIPS OM HYTTEMAT

Lager med basisvarer: Ha et utvalg at hermetikk, tørrvarer og krydder stående på hytten.

Planlegg i tide: Sett opp en foreløpig meny for oppholdet. Hytte som ligger lang unna bilen og/eller ikke har innlagt vann krever løsninger som er mest mulig praktiske. Råvarer med lettest mulig emballasje for eksempel.

Se test av pappvin til påske her.

Praktisk med restemat: Lag såpass store middager at det er rikelig med rester igjen til ny middag om to dager. Husk da å kjøle ned maten på riktig måte. Lokk på gryter må ikke ligge på før maten er nedkjølt, ellers har den lett for å gjære.

Ta lynkurs i kjøkkenhygiene her.

Bruk snøen som kjøleskap: Lite kjøleskap eller null kjøleskap på hytten kan kompenseres ved å putte maten i en bøtte som du graver ned i snøen. Et solid lokk må til, for det er jo synd om gaupe, rev eller mus skulle forsyne seg av beholdingen.

Kilde: "Hyttemat året rundt" av Wenche Andersen (Schibsted Forlagene 2004)

I påsken tar Wenche Andersen fri fra skjermen og kjøkkentjenesten for det norske folk, og drar til påskeparadiset sitt, Tuddal i Telemark.

Mat som "lager seg selv"

Wenche har fast plass over grytene på hytten også, men hun har sine triks for å slippe litt billigere unna:

- I påsken er det viktig å spise godt og hygge seg. Samtidig er det alreit at alle får fri, også jeg. Derfor lager jeg helst mat som er langkokt eller langstekt og gjerne med "alt i ett". Etter at alt er forberedt etter frokost, bærer det ut på tur, forteller Wenche.

Faste retter på menyen

Men over til Wenches egen påskemeny. Den er foreløpig ikke spikret helt, men noe er sikkert:

- Bacalao og sitrusmarinert påskestek er de to faste rettene. Ja, og så pleier vi å innlede grillsesongen i påsken. Sønnen min pleier å pilke litt smårøye som vi griller. Til dessert servererer jeg hjemmelaget iskrem laget på en spesiell måte - i snøen.

Vaffelsteking utendørs

Kake vanker det også. Wenches påskefavoritt er sitronkake med sesamfrø. Det er en holdbar kake som passer perfekt for hytteferie. Sjokoladekake må også til.

Innimellom øktene leter Wenche frem vaffeljernet og steker vafler utendørs. I røren blander hun inn litt havregryn for ekstra energi til aktivitetene. Boller vanker det av og til også, da bruker Wenche ganske enkelt ferdig bollemiks som bare skal tilsettes vann.

Wenches niste

På skiturene passer Wenche på å ta med godt drikke på termos som solbærtoddy smaksatt med finrevet appelsinskall, hel kanel, vaniljestang og nellikspiker. Noe annet som fremkaller minner fra barndommen hennes og som ikke er så vanlig lenger er rett og slett varm buljong. Wenche tilsetter provencekrydder for ekstra god smak.

- Hva med niste?

- Det er ikke slik at jeg har noe imot vanlig norsk nistepakke. En raus skive med brunost smaker godt, det. Men jeg liker å finne på noe annet. Ostesmørbrød pakket i folie og stekt i glørne på bålet er godt. Tortillalefse eller potetlompe kan også brukes. Fyll dem med for eksempel skinke, ost og purreløk. Og en ting: Det er ikke nødvendigvis slik at det beste er å lokke barna med sjokolade for å få dem med på skitur. Noe så enkelt som steking av pinnebrød kan gi dem vel så mye glede.

Påskebacalao

Appelsin- og hvitløkmarinert påskestek

Helstekt røye eller ørret med urter

Iskrem laget i snøen

Sitronkake med sesamfrø

Påskens beste sjokoladekake

Havregrynsvafler

Les også:

Herlig mat over bålet

Hvordan tenne bål

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning