Oppskrifter med spekemat
Spekemat for sommerdager
Her er tre morsomme oppskrifter med spekemat.
Vi spiser ikke mer enn en halvkilo spekemat pr snute i løpet av et år her i landet. Til sammenligning spiser en gjennomsnitts spanjol 5 kilo. Altså ti ganger så mye.
Det er pussig når du vi tenker på hvor sterke speketradisjoner vi har. Det er ikke mer enn noen generasjoner siden at vi var helt avhengig av mat som kunne lagres over en lang vinter - og da var spekematen helt nødvendig.
Sommermat
Spekematen har etablert seg som sommermat. De lærde strides om hvorfor det har blitt slik, men alle kan være enige om at det er godt med salt mat når det er varmt.
Om du spør hvem som helst om hvordan de pleier å spise spekemat vil de antakelig svare at de bruker potetsalat, rømme og eggerøre som tilbehør. Og det er gode ting.
Jeg har laget tre spekeskinkeoppskrifter som jeg håper du vil like. Den første er en enkelt variant med sprøstekte poteter og svisker. Den andre er en med gratinert blomkål og den siste er en superenkel rull med dampet nykål.
Her er oppskriftene!
Denne saken ble første gang publisert 10/07 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.