Oppskrift på waldorfsalat

Waldorfsalat blir best slik

Her er den gode oppskriften på waldorfsalat.

OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften!
OPPSKRIFT PÅ WALDORFSALAT: En waldorfsalat hører hjemme på koldtbord med respekt for seg selv. Her er oppskriften! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Av epler blir det ofte nydelige desserter, men det finnes noen hederlige unntak. Waldorfsalaten, for eksempel.

Det er ikke mange hoteller som har fått en matrett oppkalt etter seg. I våre dager er det nesten utenkelig. Men, fram til langt inn på 1900-tallet var det i det store og hele hotellene som stod for restaurantdrift.

Share

Den verdensberømte Waldorfsalaten ble til en gang på slutten av 1800-tallet på Waldorf hotell i New York. Æren for å ha funnet opp salaten tilfaller Oscar Tschirky. Han var hotellets maître d'hôtel, en tittel som ikke er mye i bruk i dag. Det er en blanding av hovmester og vert. De hadde gjerne et ord med i laget i kulinariske spørsmål og kunne for eksempel finne på å filetere fisken ved bordet til gjestene.

Originalen

Oscar Tschirky var ofte med og utviklet rettene. Han står bak mange signaturoppskrifter, deriblandt Thousand Island - og Waldorf. I den originale oppskriften heter det i boka hans (fritt oversatt): "Skrell to rå epler og kutt dem i små terninger, del opp litt selleristang på samme måten, bland det med epler. Unngå at det kommer eplefrø med. Bland salaten med en god majones". (Se den engelske originalteksten her: Diningchicago).

Salaten ble superpoppis. Legg merke til at det verken er druer eller nøtter her. Valnøttene var det visstnok George Rector (fra restauranten Recto's) som bidro med.

Waldorf-puristene må gjerne førge den autentiske oppskriften. Men, jeg mener at originalen blir bedre med nøtter - og druer.

Og når Oscar skriver en "god majones", tror jeg han ville være enig med meg at det er en god idé å blande inn litt rømme, litt sukker og noen dråper sitronsaft. Oppskriften finner du nedenfor.

Har du lyst på salater som er litt sunnere? Du finner tre supre varianter her.

PS: I den kulinariske folkloren får vi noen ganger høre at den norske Jørgine Slettede Boomer skal ha litt av æren for denne salaten. Jørgine utvandret fra Norge og giftet seg med sjefen for Waldorf-Astoria (for å gjøre en lang historie kort). Men, hun kom ikke til USA før i 1903 og oppskriften dukket opp i boka til Oscar allerede i 1896. Så hennes innblanding må dessverre tilskrives patriotismen. (Sjekk Store norske leksikon).

 

Erik Hannemann

Waldorf-salat

Det finnes mange varianter - denne er med valnøtter.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

3 ss Majones

3 ss Rømme

2 ss Sitronsaft

1 ts Sukker

2 stk Eple

1 stk Selleristenger

15 stk Druer

1 neve Valnøtter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning