Oppskrift på tarte tatin (eplekake)

Slik lager du den deiligste eplekaka

Eplekaka som har egen internasjonal webside.

TARTE TATIN, EPLEKAKE: En eplekake som lages oppned.
TARTE TATIN, EPLEKAKE: En eplekake som lages oppned. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- Å nei! Jeg ødelegger eplekaka!, tenkte hun. - Hva med gjestene?!

Det er i slike situasjoner det brister eller bærer.

Så kom hun på noe genialt. Hundre og ti år senere spiser vi fortsatt denne eplekaka med største glede. Tarte tatin.

Share

Det finnes utrolig mange gode eplekaker. Clotilde har laget en supervariant med pistasj-nøtter og jeg har laget en kul variant med epleglasur.

Men, det er ikke alle eplekaker som har sin egen web side. (linken funker ikke, men forsøk å lime inn denne: http://web.archive.org/web/20021121201746/http://www.tarte-tatin.com/)

Tarte tatin uttales tart tatæ - med skarre-r og eplekaka har gått sin seiersgang overalt hvor det spises epler.

Hva er det som er så spesielt med denne eplekaka?

Jo, kake-eventyret begynte den dag da Stéphanie Tatin var veldig sliten. Hun og søsteren Caroline hadde tatt over hotellet l'Hotel Tatin. Mens Caroline tok seg av gjestene var det Stéphanies oppgave å lage maten på kjøkkenet.

En utslitt Stéphanie hadde mye å gjøre denne dagen. Og plutselig luktet det ikke helt som det skulle. Eplene i stekepanna var i ferd med å svi seg. Stéphanie styrter bort til komfyren. Etter noen desperate sekunder kommer hun på noe som kan redde situasjonen.

Stéphanie kjevlet ut deigen, la den på toppen og satt den ovnen. Nå var altså deigen på toppen. Ikke under slik menneskeheten hadde stekt terter i hundrevis av år. Det måtte bli 1898 før den ideen løsnet.

Da kaka kom ut av ovnen snudde hun den. Resultatet ble at all den gode, karamelliserte sausen havnet på toppen av kaka.

Siden gjestene var over seg av begeistring for eplekake-verdensnyheten fortsatte Stéphanie å lage eplekake på denne måten. Da Louis Vaudable, eieren av den kjente Maxim's i Paris, var på besøk ble han også henrykt over denne kaka. Han fikk oppskriften av Stéphanie og satte den på menyen i Paris. Det var antakelig nøkkelen til hvordan Tarte Tatin ble verdensberømt. Oppskriften er stadig veldig populær i hele den matglade verden.

Det er i alle omtrent slik historien fortelles (for eksempel i følge wikipedia). Sjekker man litt nærmere i kildene finner man raskt ut at denne kaka har vært vanlig i Sologne og i hele området rundt Orleans). Men, det ville jo ødelagt en god historie, ikke sant?

Her er oppskriften!

Har du lyst på flere oppskrifter på eplekake? Sjekk denne varianten på eplekake med god glasur og Clotildes variant med pistasjenøtter.

Les også:

Vi har testet alt potetgullet. Se hvem som vant!

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Slik lager du tiramisu

Slik lager du perfekte brownies

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Tarte tatin

Det er ikke uten grunn at denne eplekaka er verdensberømt. Det finnes bare en eplekake er som helt konge. Du har funnet den.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

125 g Smør

100 g Sukker

1 stk Egg

150 g Hvetemel

1 ts Salt

3 stk Eple

2 stk Pære

100 g Smør

2.5 dl Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning