Oppskrift på speltbrød

Oppskrift på saftig speltbrød

Her er en enkel oppskrift på deilig speltbrød.

Oppskrift på speltbrød: Spelt krever mye vann og deigen skal være elastisk og må ikke over-eltes.
Oppskrift på speltbrød: Spelt krever mye vann og deigen skal være elastisk og må ikke over-eltes. Foto: Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Studi
Sist oppdatert

Å bake et godt speltbrød er lettere enn du tror. Her får du tipsene som gjør det enklere å bake et godt speltbrød som ikke blir for tørt.

Baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.

- Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.

Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. (Oppskrift i bunnen av artikkelen)

- Uten gjær trekker vannet inn i melet på en annen måte, sier bakeren.

På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med.

Heves tre ganger

- Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse, forteller Schakenda.

OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.

- Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten, sier bakeren.

- Er speltbrød populært på Bakeriet i Lom?

- Speltbrød og grove brød er populært, men det er et by-fenomen. Speltbrødet er ikke det brødet som vi selger mest av her til daglig, men i sommermånedene når turistene kommer merker vi en økning i salget av slike brød. Det er trendy å spise grovt og spelt, sier bakeren.

SPELT: Speltbrød med frø fra Opplysningskontoret for brød og korn.fra
SPELT: Speltbrød med frø fra Opplysningskontoret for brød og korn.fra Foto: Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Studi

Men smaken av speltbrødet skal man heller ikke undervurdere.

- Det er god smak i spelt og det smaker annerledes enn brød laget av hvetemel. Dessuten er det enklere å bake, sier bakeren før han røper sin enkle oppskrift for Klikk.no.

Her er Bakeriet i Lom sin enkle oppskrift på tre speltbrød:

1 kg siktet spelt

½ kg sammalt grov spelt

1 liter vann

40 gram maltekstrakt

15 gram gjær

20 gram salt

Etter endt elting, smør formene og legg i brødene. La de heve til dobbel størrelse. Stek brødene i 40 minutter på 190 grader.

Du finner også oppskrift på speltbrød på nettsiden brodogkorn.no

Les også:

Grovt brød med gulrot

Dansk rugbrød

Flere gode brødoppskrifter her

Tilbake til Klikk Mat

Denne saken ble første gang publisert 21/07 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også