Oppskrift på saftig kjøtt

Slik blir kjøttet saftig

Det finnes et triks som ingen vet om.

Sist oppdatert

Det finnes en masse tips om hvordan kjøtt blir saftig. De fleste tipsene er i kjerringråd-sjangeren, men tipset du får her er trygt fundert i vitenskapens verden.

La meg først få introdusere Hervé This fra Frankrike. Han er kjemiker, men har heldigvis valgt å dedikere sitt virke til matens vidunderlige verden.

Det er særlig gjennom boka Molecular Gastronomy at This nådde ut til et større publikum. Her forklarer han hvordan ting henger sammen på kjøkkenet på en enkel, men vitenskapelig måte. (This er temmelig enkel å forstå selv om man ikke er en kløpper i kjemiske formler).

Les også: Verdens beste smakskombinasjon

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Det første kapittelet i den boka er på tre sider. Her forklarer han hvordan kjøtt har evnen til å ta opp i seg væske som tilsvarer 10% av sin egen vekt. Sagt med andre ord: hvordan kjøtt blir saftig.

Vanligvis vil saltet trekke ut fuktighet. Men, dersom du legger kjøttet i en saltlake i minst to timer (og gjerne et døgn) før du steker det, vil kjøttet øke evnen til å ta opp i seg væske. Faktisk vil en stek på én kilo kunne ta opp i seg 1 desiliter væske - 10% av egenvekt for den som er rask i hoderegning.

Saltlake lager du ved å løse opp 35-50 gram salt pr. liter vann (to-tre spiseskjeer). Selv om du ikke har mer enn 2-3 timer til rådighet vil du fortsatt ha god effekt av denne teknikken.

Rent vitenskapelig er det to ting som skjer: saltet øker evnen til å binde væske. Samtidig bryter saltet ned noen av kjøttproteinene som vanligvis trekker seg sammen og gjør kjøttet tørrere.

Husk at kjøttet selvsagt blir saltere og at du må spare på saltet i tilbehøret.

Kjøttet har evne til å ta opp i seg væske både før og etter steking/koking. Det betyr at du kan legge kokt, vamt kjøtt i en saltholdig væske. Kjøttet vil da trekke til seg væsken. Som This skriver: Hvorfor ikke legge det i trøffelsaft?

Her finner du 5.000 oppskrifter du kan kose deg med!



Denne saken ble første gang publisert 26/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også