Oppskrift på muffins

Muffins blir best med disse triksene

Her er 11 tips til perfekte muffins.

OPPSKRIFT PÅ MUFFINS: Muffins blir ekstra godt med noen gode tips og tricks...
OPPSKRIFT PÅ MUFFINS: Muffins blir ekstra godt med noen gode tips og tricks... Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Vil du gå rett til oppskriften? Se nederst i saken.

Å lage muffins er ikke vanskelig. Og det litt som pizza: En god variant er supert, en dårlig variant er slett ikke verst, når alt kommer til alt.

Men å lage perfekte muffins - hvordan gjør man det? Hva bør man tenke på?

Her er det 11 tips til deg som skal lage muffins. Noen har (bevisst eller ubevisst) dette under muffinshuden, men det kan hende at det er noen gode tips til de aller fleste - selv de ivrigste muffinsbakerne.

Muffinstips 1: Alle ingredienser bør ha samme temperatur

En muffin, og annet bakverk, er ømfintlige overfor temperaturer. For å være sikker på å oppnå perfekt resultat er det lurt å legge alle ingrediensene i romtemperatur minst en time før du begynner. Det er særlig eggene man bør tenke på.

Muffinstips 2: Ikke rør!

Rør så lite du kan. For mye røring og elting av deigen gjør muffinsene harde. Det er fordi to proteiner (glutenin og gliadin) i hvetemelet skaper gluten når de kommer i kontakt med væske og blir eltet. Da formes lange "tråder" som gjør at deigen absorberer mer væske og gjør muffinsen hard - og ikke myk som den burde være.

Muffinstips 3: Ikke bruk håndmikser

Dersom du bruker en håndmikser er sjansen for å blande for mye stor. Bruk heller en slikkepott. Da er sjansen større for å lykkes med muffinsen.

Muffinstips 4: Stiv røre

Når har du rørt nok? Når slikkepotten nesten kan stå i røren er du ferdig. Dersom røren er for rennende kan du ha i litt mer mel (men ta bare en liten spiseskje om gangen).

Muffinstips 5: Sørg for nok smøring

Sørg for å smøre ikke bare hullene, men også toppen av formene (om du bruker brett). Hovedregelen er å fylle muffinsformene 3/4. Men, ofte eser de over kanten. Derfor er det lurt å smøre overflaten også, slik at de er lette å få løs.

Muffinstips 6: Toppen er best!

I utgangspunktet fyller man formene 3/4. Men, om du perfeksjonerer oppskriften din kan du beregne deg fram til en stor, flygende-tallerken-aktig topp. Det tilstreber jeg, selv om det vekke oppsikt i mange av de konservative muffinsmiljøene (for ikke å snakke om de engere cup cake-miljøene...).

Muffinstips 7: Blir bunnen svidd?

Dersom bunnen din blir svidd (kanskje fordi ovnen din har sterk undervarme), så legg en bakepapir under muffinsbrettet. Da reduserer du risikoen.

Muffinstips 8: La muffinsen hvile

Selv om det er fristende å kaste seg over muffinsene med en gang, er det lurt å la dem ligge i formen i ca 10 minutter etter steking. Da er det lettere å ta dem ut - og så kan de hvile litt til på en rist.

Muffinstips 9: Spis!

Muffins kan fint fryses, men dersom du ikke har planer om det: Spis muffins så fort de har hvilt seg på risten. De blir ikke bedre.

Muffinstips 10: Sitter den fast?

Sitter muffinsen fortsatt fast i formen etter noen minutter med hvile? Legg en fuktig hånkle under formen i to, tre minutter.

Muffinstips 11: For tung muffins?

Dersom muffinsen din blir for tung, finnes det en fin utvei. I oppskriften du bruker kan du bytte ut ett helt egg med to eggehvitter. Pisk eggehvittene helt stive og vend inn i røra.

Muffinstips 12: Unngå at bærene havner på bunnen

Jeg la ut denne saken på Facebook-siden. Og Mats Lauvvang Høilund kom med nok et godt tips: Vend bær, rosiner og andre ting i mel før du vender det inn i røra. Da faller de ikke så lett til bunnen.

Er du glad i muffins og vil variere? Her har du elleve forslag (blandt annet et hvor putter i en bit Smil-sjokolade...).

Har du lyst til å være barnslig? Sjekk her for 20 pynteforslag til muffinsene.

Jeg tar for sikkerhets skyld med Clotildes tips om grove muffins også.

(Over 15.000 "liker" Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du super eplekake

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Muffins med blåbær

Gode muffins må ha en god oppskrift i bunnen.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Smør

150 g Sukker

150 g Hvetemel

2 stk Egg

2 stk Eggehvite

1 ts Bakepulver

0.5 dl Melk

2 dl Blåbær

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning