Oppskrift på gele:

Gele for hele familien

Det er enkelt å lage gele som også voksne liker.

HJEMMELAGET JORDBÆRGELE: En favoritt for hele familien.
HJEMMELAGET JORDBÆRGELE: En favoritt for hele familien. Foto: Foto: Håvard Egge
Publisert Oppdatert

Alle elsker jordbær, men det er kun barna som elsker jordbærgele. Kanskje ikke så rart ettersom jordbærgele har bemerkelsesverdig lite med jordbær å gjøre.

Etter at Mats-Eric Nilsson skrev boka Den hemmelige kokken for et par år siden har jeg blitt enda flinkere til å lese innholdsfortegnelsen på maten i butikkhyllene.

Det er en jungel der ute.

Maten er full av tilsetningsstoffer, smaksforsterkere, konserveringsmidler, og det som enda verre er.

Bakpå jordbærgeleen til Freia kan jeg lese at den inneholder (i synkende rekkefølge): sukker, gelatin, surhetsregulerende middel (sitronsyre), fargestoff (antocyaner) og aromaer.

Altså ikke et eneste jordbær å finne der.

Fra geleen får barna i seg minimalt med næringsstoffer og den kunstige smaken ødelegger ganen deres. Ikke rart at det er kun barna som fryder seg når geleen kommer på bordet.

Hjemmelaget er og blir best

Tendensen har i mange år vært at alt skal gå raskest mulig. Snart gjør vi vel like godt slik en kamerat av meg gjorde i dyp kjærlighetssorg - klipper opp posen med potetmos og heller pulveret rett i munn.

Du får ikke potetmos mer instant enn det, og du får ikke mindre matglede heller.

Å lage sin egen gele er både enkelt og godt. Selvfølgelig er det enda enklere å røre ut en pose i varmt vann, på samme måte som det er enklere å lage potetmos eller tomatsuppe fra pose, men man får så mye igjen for å gjøre det selv.

Og det smaker ekstremt mye bedre av hjemmelaget tomatsuppe, perfekt potetmos eller ordentlig gele. Og det er ikke en mye større jobb. Underholdende er det også.

Ikke noe hokuspokus

Når jeg skal lage gele koker jeg opp en sukkerlake. Her får bærene ligge og trekke i en time før jeg siler blandingen. Jordbærsaften blander jeg med gelatin og setter kaldt til den blir stiv. Ikke noe hokuspokus med andre ord.

Jordbærkjøttet som ligger igjen i sila pleier jeg å mikse til en milkshake eller smoothie - her får du smoothiestipsene.

Til gele er det som kjent godt med vaniljesaus. Denne gangen har jeg valgt å gjøre det enda enklere ved å lage en vaniljekrem - fløte pisket sammen med melis og vaniljefrø (les her hvorfor du bør bruke ekte vanilje på stang).

Så er det bare å benke seg. Hele familien.

Les også:

Bedre sjokoladekake er vanskelig å lage

Derfor er norske jordbær best

Dette har du aldri gjort med jordbær

Her kan du søke blandt 4.000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Jordbærgele

Gele for hele familien. Bruk gjerne godt modne jordbær. Limesaften kan droppes av hensyn til barn som kan synes den gjør geleen litt sur.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

2 kurv Jordbær

100 g Sukker

1.5 dl Vann

0.5 stk Lime, saften

5 bl Gelatin

2 dl Fløte

2 ss Melis

1 stang Vaniljestang

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning