Oppskrift på bakt fisk

Slik baker du fisk i ovnen

Unngå at fisken blir tørr!

FISK I OVNEN: Å bake fisk i ovnen gir lite oppvask og er supergodt! Men husk på tempen.
FISK I OVNEN: Å bake fisk i ovnen gir lite oppvask og er supergodt! Men husk på tempen. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Flere og flere av Klikks lesere benytter seg av forumet for å skrive inn kommentarer og spørsmål. Det synes vi er helt toppers!

Ofte kommer det inn gode idéer til oss via forumet.

Share

Denne gangen var det Ingrid som skrev et fint innlegg (som blir belønnet med kokeboka til Marit Røttingsnes Westlie, Elsker deig, på vei i posten, Ingrid!).

Spørsmål og svar

Ingrid skriver blant annet: "Jeg bor i Trondheim så jeg er så heldig å ha et fisketorg på havna. Men der har jeg selvsagt aldri vært - for hva gjør man med en hel fisk? Er fisketorg for de mer avanserte og jeg skal holde meg til frysedisken? Kan man be om bare litt av fisken?"

Mitt svar er: Fisketorg er for alle! De selger på ingen måte bare hele fisker der. Tvert i mot. Jeg tipper de selger mest fileter eller fiskeskiver. Glem frysedisken!

Spørsmål: Kan jeg be dem filetere den for meg eller må jeg gjøre det selv? Hvordan gjøres det i tilefelle?

Svar: Du kan så absolutt be om å få fisken i fileter. Det overrasker meg om de ikke allerede har ferdige fileter der.

Spørsmål: Kan jeg fryse fisk? Hvor lenge holder den i kjøleskapet?

Svar: Jepp! Du kan fryse fisk. Når du fryser fisken stopper du bakterieutviklingen. Det betyr at bakteriene begynner omtrent der de slapp når du tiner den igjen. Tin den i kjøleskapet og bruk den med en gang den er tint (ikke la den ligge i kjøleskapet natten over når den er tint).

Hvor lenge den holder i kjøleskapet er avhengi av hva slags tilstand den er i når du kjøper den. Men, to-tre dager burde være ok.

Spørsmål: Kan du gi noen små tips til hvordan man generelt tilbereder fisk?

Svar: Det er ikke mye som skal til for å koke en fisk. Mye mindre enn de fleste er klar over.

50 grader er som regel nok.

Fisken er dømt til å leve et kaldt liv. Den holder omtrent samme temperatur som vannet den svømmer i. Og fisken tåler varme like dårlig som den tåler kulda godt (henger du med?).

BAK LAKSEN: Bruk ovnen til å lage laks.
BAK LAKSEN: Bruk ovnen til å lage laks. Foto: Foto: Erik Hannemann

Altså: Fisk skal aldri koke. Da blir den tørr.

Den enkleste måten å kontrollere fiskens temperatur på er å bruke steketermometer. De aller fleste er vant til å bruke det på kjøtt, men du faktisk mer igjen for innsatsen når du bruker det på kjøtt.

50 grader holder i utgangspunktet. Mange anbefaler 60 grader fordi da er man sikrere på at bakteriene holdes i sjakk. Er du trygg på at fisken er av god kvalitet holder det med 50 grader (selv kan jeg ikke huske at jeg lot temperaturen gå over 50).

Det enkleste å bruke er et digitalt steketermometer. Det får du kjøpt på Jernia og lignende butikker. Noen dagligvarer har det også (sist sett på ICA).

Slik gjør du: Ha litt olje i bunnen av en ildfast form. Legg på fiskestykket (all fisk kan lages på denne måten. Det letteste å få tak i er laks, ørret og torsk). Stikk termometeret inn i fisken og forsøk å få spissen til å sitte mitt i fiskestykket.

Når du bruker folie kan du bruke steketermometeret på samme måten. Foliebaking gir en litt annen effekt fordi fisken i praksis blir dampet. Begge deler er veldig godt.

Om du setter ovnen på 150 eller 200 grader er faktisk ikke så viktig. Når temperaturen på termometeret viser 50 grader tar du den ut av ovnen.

Nedenfor finner du én oppskrift du kan bruke. Du kan her finner mange andre oppskrifter du kan søke blant.

Les også:

En hel smaksuke med billig mat!

En rødvin å varme seg på

Erik Hannemann

Laks i folie med sitron- og appelsinskiver

Ovnsbakt laks på sitt beste. Like godt som det er genialt!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

400 g Laksefilet

1 stk Sitron

1 stk Appelsin

1 kvist Rosmarin

1.5 dl Crème fraîche eller rømme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning