Oppskrift med hjerteskjell

Mat på fem minutter?

- Det beste jeg har spist på lenge.

OPPSKRIFT MED HJERTESKJELL: Her er det beste du kan gjøre med skjell. Sjekk den enkle oppskriften!
OPPSKRIFT MED HJERTESKJELL: Her er det beste du kan gjøre med skjell. Sjekk den enkle oppskriften! Foto: FOTO: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Wow!

Joda, jeg har spist noe lignende før. Men, dette kunne jeg ha spist dette hele kvelden. Jo, faktisk. De var så små at jeg faktisk ville vært like sulten da jeg forlot restauranten som da jeg kom inn døren.

Det er skjell det handler om. Små skjell. Bittesmå. Akkurat som med riskorn kan du sikkert spise 1.000 av dem før du blir mett.

Av alle steder var jeg i Torremolinos den kvelden. At stedet ligger en joggetur fra flyplassen har selvsagt gjort underverker for turistindustrien her. Og på strandpromenaden, som ikke skiller seg nevneverdig ut, er det tett i tett med restauranter og kafeer, men temmelig langt mellom de som frister.

Turistghettoens forbannelse er at klientellet skifter hver uke. Og det er det ikke renommé og kunderelasjoner som er avgjørende for suksess.

Derfor er det ekstra imponerende at noen klarer å levere varene. Som Restaurante Juan. Plaststolene røper ingenting om at restauranten er et solid hakk over de andre spisestedene i Torremelinos. Det som dog gir oss et hint er at Michelinfolkene har gitt den en "BiB", altså et sted hvor du får mye god mat for pengene. (I Oslo er det restaurant Eik og Oro Bar & Grill som har denne utmerkelsen).

Gode skjell

Det er skjellene jeg husker best. De kaller dem for coquinas på denne Juan (og jeg har bestilt chirlas og almejas andre steder og fått det samme). De er som små smykker og inneholder, som sagt, ikke spesielt mye kjøtt. Disse skjellene finner jeg ikke noe sted, men jeg bruker hjerteskjell.

Jeg har forsøkt å gjenskape måten de laget dette på hjemme. Det blir aldri nøyaktig det sammen, men forrige helt kom jeg så nær at jeg tør å skrive om det.

Metoden er like enkel som den er genial. Legg skjellene i stekepanna, slå i et glass hvitvin, to spiseskjeer smør, et knust hvitløkfedd og dryss over litt persille. Legg på lokk og kok opp. På et par minutter har de åpnet seg og da er maten servert!

For sikkerhets skyld: Skjellene du kjøper i butikken bør være helt rene, men noen ganger det litt sand i dem. Det finnes mange merkelige metoder for å blir kvitt denne sanden, men det beste, i følge den utmerkede Roderick Sloan, eksperten over alle eksperter når det kommer til merkelig, spiselig sjømat er å legge dem i saltvann (28 gram per liter vann) over natten.

Oppskriften, for sikkerhets skyld, ligger nedenfor.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Hjerteskjell i hvitvin

Denne enkle oppskriften med hjerteskjell lager du på to minutter.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 fedd Hvitløk

500 g Hjerteskjell

1.5 dl Hvitvin

2 ss Persille, finhakket

2 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning