Minimize me

Minimize me: Enormt søtsug

Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

En uke igjen!

Jeg har allerede begynt å planlegge festen. Bordet skal fylles med alt jeg ikke har fått lov å spise de siste 30 dagene. Øl, loff, sjokolade, stekte poteter, bakte poteter, desserter¿ Ja, det holder lengde det der.

Det rare med denne kuren er at man savner de tingene man ellers er litt lei av. Brød og poteter, for eksempel. Ikke at jeg er lei av øl og sjokolode (livet er ikke langt nok for å gå lei av øl og sjokolade), men de pleier å være der, som en hustru, et møbel eller TV - uten sammenligning for øvrig. Og bortsett fra myggstikk om sommeren og bilkø blir man ofte glad i ting som pleier å være der. Øl, brød, poteter og sjokolade: dere er dypt savnet.

Én helg igjen. En fredag og en lørdag uten at jeg åpner en øl når jeg går i gang med matlagingen, uten sjokolade til dessert. Dersom du lurer på hvor lenge 30 dager egentlig er, kan prøve følgende: skriv opp de tre tingene du liker best her i verden og hold deg unna dem i nøyaktig 30 dager.

Søtsuget er verst. Øl kan kompenseres med vin, men de søte tingene har ingen erstatter. En av verdens største industrier har forsøkt å finne opp et søtstoff du ikke legger på deg av. 50 år med iherdig forskning av verdens dyktigste (og best betalte) forskere har ikke ført til annet enn lightbrus og de ekle sukettene. Og jeg har en sterk mistanke om at dersom du betaler de samme forskerne for å finne ut om du blir tjukk av sukkererstatningene, så får du det svaret Pepsi-max og Zero-drikkere ikke vil høre. (Dette er ikke vitenskap, men min gjetting).

Det er ikke snakk om noe regulært søtsug. For det skal min ernæringsekspert Cathrine Borchsenius ha takk for: Jeg er nå overbevist om at et jevn blodsukker kveler søtsuget.

Les om søtsug her

Det handler mye mer om vaner og forventninger. Kroppen min har gjennom årelang tilvenning bygget opp en forventning om sjokolade til dessert på lørdag kveld. Og helst noen andre kvelder også. I det hele tatt, når jeg er mett, da får jeg veldig lyst til å spise noe søtt. Og helst sjokolade.

Jeg trøster meg med at jeg tross alt er på kur. Bare en uke igjen!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning