HVA KAN JEG BRUKE KANEL TIL

- Kanel på hva da, sa du?!

14 måter å bruke kanel på som du ikke har tenkt på.

OPPSKRIFTER MED KANEL: Her får du ikke mindre enn 14 forslag til hva du kan bruke kanel til.
OPPSKRIFTER MED KANEL: Her får du ikke mindre enn 14 forslag til hva du kan bruke kanel til. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier
Publisert Oppdatert

Ingenting er så jul som lukten av kanel!

Men, det er lett å bruke for mye kanel. Vær lett på labben. Og ikke minst: pass på at du finner kanel av god kvalitet.

Det finnes hovedsakelig to typer kanel: Den milde, sitrusaktige, lysebrune kanelen fra Sri Lanka og den varme, søte og dypbrune varianten som kalles saigon-kanel (cassia). I begge tilfeller vil du enkelt kunne smake om kanelen er fersk og nylig høstet når du river stengene på et rivjern.

Og dersom du vil ha noen nye idéer til hvordan du kan bruke det populære krydderet - les videre!

Spis rått eple med kanelsalt: Skjær et eple i tynne skiver, dryss over ørlite salt og masse kanel. En sunn snack som kjennes litt mer forseggjort enn bare "å spise eple".

Lag kanel- og olivenoljekjeks - sablés: Lag en enkel deig av mel, olivenolje, sukker og kanel. Lag små, runde kaker og servér med vaniljeiskrem.

Ha kanel på sjokolademousse og sorbet: I Mexico har de sterk tradisjon for å krydre sjokolade med kanel, og det skal jeg hilse og si funker bra! Dryss rikelig med kanel i sjokolademoussen (før den stivner) eller sorbeten. Da får du se hvordan kanel forsterker sjokoladesmaken.

Lag en smakfull saus til tropisk frukt: Bland sammen saften av seks lime, tre spiseskjeer honning, en spiseskje sesamolje, en klype havsalt og en et godt dryss med kanel. Ha dette på frisk, tropisk frukt som mango eller ananas.

Ha kanel på skiver av appelsin : Litt honning og en ørliten dasj med appelsinvann gjør seg.

Dryss kanel på avokado: Spis det til frokost med honning.

Kanel på ovnsbakt kylling : Knus et fedd eller to med hvitløk og gni inn kyllingen før du drysser på et tynt lag med kanel og grovt salt. Dette skaper et herlig og vakkert dekke, gyllenbrunt og fristende.

Bruk kanel på auberginer: Særlig på stekte auberginer med litt soyasaus, og aubergine caponata med ansjos og ørlite kakaopulver.

Prøv kanel på spinat : Særlig på spinatlasagne.

Bruk kanel i pastasaus: Kanel er den magiske ingrediensen som vipper opp en ferdigkjøpt pastasaus.

Lag en "rub" til en stek: Bland sammen kanel og kaffe eller kanel, kaffe og kakaopulver.

Drikk en café de olla : Legg en kanelstang i vann sammen med nellik, brunt sukker og litt appelsinskall og kok i 10 minutter. Ha i malt kaffe og trekk i fem minutter før du siler av og serverer.

Lag en lle merengada: En typisk drink fra Catalonia. Kok litt melk med sitronskall, kanel og sukker. Kjøl av og server med litt mer finrevet kanel.

Lag en deilig duft i hjemme: Ha kanelstenger, stjerneanis, nellik og appelsinbiter (med skall) i en kjele med vann. La de koke til huset fylles med gode dufter.

Les også:

Pinnekjøttet trenger denne stappa

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

Ribbe: Den beste måten å lage ribbe på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning