Hvordan virker crock-pot med oppskrift

Denne dingsen gjør mat enklere

Du kan lage mat mens du sover.

DEN BESTE OPPSKRIFTEN MED CROCK POT: Den kan brukes til mye, men denne oppskriften er den beste.
DEN BESTE OPPSKRIFTEN MED CROCK POT: Den kan brukes til mye, men denne oppskriften er den beste. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- En ny kjøkkenmaskin?

- Eh, ja... Det heter Crock-Pot, og...

- Hvor har du tenkt til å ha den, da?

 

Jeg fikk ikke engang tid til å fortelle hva crock-pot er for noe. Interessen for nye kjøkkenmaskiner har dalt i takt med at kjøkkenet fyller seg opp.

Det har vært fullt lenge.

Problemet er at det begynner å fylle seg opp i boden også. Der ligger for eksempel paellapanna for de store anledninger, riskokeren som jeg så for meg skulle revolusjonere hjemme-sushien, racletten og trykkokeren. For øyeblikket er pastamaskinen inne i varmen siden hjemmelaget pasta har fått en liten renessanse.

Plassproblemer til tross, jeg hadde skaffet meg en crock-pot. Den hylles unisont av matfolk på nettet fra alle verdens hjørner. Og da er det jo absolutt verdt å teste det ut. Ikke er den dyr heller. Prisen ligger retter nord for 500 kroner.

 

Crock-pot er et brand. Men, betegnelsen brukes ofte generisk om alle merkene. Den engelske betegnelsen "slow cooker" er mer korrekt i så måte. Det er mange som lager slow-cookere, for eksempel Hamilton Beach, West Bend Housewares, GE, Magic Chef, KitchenAid og Cuisinart.

En slow-cooker er ikke noe nytt. Den har blitt laget siden tidlig på 1970-tallet. Den slo an blant amerikanske fruer som plutselig måtte få seg betalt arbeid. Når de ikke kunne tilbringe dagen hjemme var dette en genial måte å lage maten mens man var på jobben.

 

Slik virker en crock-pot

En slow-cooker består av tre deler; et varmeelement med plass til beholderen, selve beholderen og lokket. De fleste typene kan justeres mellom lav, medium og høy. Noen har "holde varm"-funksjon.

På de enkleste variantene er det ikke timer-funksjon. Du skrur den selv av når du synes maten er ferdig. De avanserte har tidsstyringsfunksjoner som gjør den programmerbar. Du kan for eksempel be den koke noe på høy temperatur i 3 timer, så lav temperatur i én time.

Varmeelementets oppgave er å holde veldig stabil temperatur - over lang tid. Temperaturen, avhengig av innstillingene, varierer fra 79 grader til 93 grader.

Poenget med slow-cookeren er at den kan stå og lage maten i mange timer uten tilsyn.

 

 

Min erfaring med slow-cooker

Jeg elsker langkokt kjøtt. Og en maskin som gjør denne jobben så elegant virker skreddersydd for meg. Den uroen jeg først hadde ved å la kjøtt koke en hel natt (eller dag) forsvant faktisk etter hvert.

Den er konstruert slik at dampen som kommer opp fra maten dannes på undersiden av lokket før det drypper ned i maten igjen. Det er veldig lite væske som fordamper. Så frykten for at den skal tørrkoke ble forsvinnende liten.

Men, ikke alle setter like stor pris på pulled pork og lignende som meg. Så responsen på denne maten har vært litt variabel.

Det kan innvendes at mat som lages med crock-pot uansett ender opp som en grøtete masse. Og mat som kokes så lenge mister mye av friskheten sin.

Det kan man selvsagt gjøre noe med i andre enden. For eksempel ved å bruke gremolata eller bare persille. Du kan også konsentrere deg om kjøttet og så servere en enkel salat til. Det har jeg da også gjort.

Så, hva kan den brukes til? Den har sin misjon. En slow-cooker kan lage de rettene du vanligvis ikke har tid til. Nemlig det franskmennene kaller pot au feu. Uttrykket kommer fra den gangen man alltid hadde en diger gryte på den vedfyrte komfyren. I den gryta slapp man alt man hadde av rester, kraftbein og annet. Ettersom man kontinuerlig fylte på, ble den aldri tom. Det var et uendelig gjennomtrekk av ingredienser som kokte og kokte. Og når man var sulten så tok man seg en øse.

Denne praksisen er for lengst forsvunnet (med mulig unntak av noen profesjonelle kjøkken). Men, med en slow-cooker kommer man nærmere de gode, gamle gryterettene. Ha i kjøtt og grønnsaker på morgenen så er maten (for lengst) ferdig når du kommer hjem. Jeg har også gjort klart gryta kvelden i forveien og satt den på på morgenen.

Det er en flott måte å bruke kjøttstykker man vanligvis ikke har anledning til å koke mørt. Oksehaler er fantastisk i en slow-cooker. Det samme er oksekjaker.

Sannheten, ifølge meg, er at kjøtt som i utgangspunktet ikke er mørt er det som smaker best når det er ferdig. I oppskriften nedenfor har jeg brukt oksekjaker, men du kan i prinsippet bruke akkurat det kjøttet du vil.

Et spørsmål som dukker opp er steking. Det er på ingen måte nødvendig å steke kjøtt, løk eller grønnsaker før man har det i en slow-cooker. Men, det gir god smak. Man får selv velge om man vil ta seg bryet, men jeg har flere ganger vippet fram grillpanna og gitt kjøttet litt juling først. Har man tid og energi til dette skrittet er det bra, men det går fint uten også.

Oppskriften finner du nedenfor!

Erik Hannemann

Kokte oksekjaker i tomat

I denne oppskriften kan du bruke crock-pot, men det går fint å lage den i ovnen også.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Oksekjøtt

5 stk Champignon

1 stk Løk

3 ss Kjøttbuljong

3 stk Tomatboks

4 ss Balsamicoeddik

1 dl Sorte oliven, stenfrie

1 stk Hvitløk

1 kvast Rosmarin

2 ss Kapers

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning