Oppskrift på paella

Slik lager du paella

Det beste jeg spiste i helgen var paella. Den lagde jeg på grillen.

Oppskrift på paella
Oppskrift på paella Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Etter at flyet har landet i Spania og bagasjen er plukket opp bør det ikke ta mer enn en drøy halvtime før jeg sitter ved et bord og venter på Spanias nasjonalrett, paellaen. (Selv om det er to L'er i det ordet, og det ser ut som om noen har ytret et instendig ønske om at den lyden skal være med er ikke det tilfelle. Det uttales "paeya").

Paella er Spanias nasjonalrett og er litt som sex: Er det bra er det veldig bra, og er det ikke bra, eller ikke så galt allikevel.

Det sies at paellaen oppsto i rismarkene utenfor Valencia. Det er selvsagt ikke helt urimelig å anta. Når arbeiderne trengte mat tok de fram en enorm stekepanne (paella betyr simpelthen stekepanna) og hev i det de hadde av ingredienser. Ris? Ja, det har vi.

Hva man ellers hadde i paellaen var antakelig tilfeldig. Veldig ofte finner man kaninkjøtt i spanske oppskrifter. Det er stadig vanlig på spanske restauranter. Det var mye kaniner rundt omkring blandt rismarkene og siden en skikkelig paella lages etter man-taver-hva-man-haver-prinsippet så kan man regne ut selv hvordan det henger sammen at "conejo" ofte er på samme linje som paella i menyen.

Hvordan lage paella

God tid: Belag deg på å bruke lang tid når du skal lage paella. Tenk at du skal stå ved grillen og kose deg mens du stadig vender på risen så den ikke brenner seg. Husk å ha rikelig med vann som helst er blandet ut med fisk- eller kyllingbuljong.

Riktig ris: Risen er helt avgjørende. Du kan ikke bruke vanlig ris, desverre. Da blir det ikke paella. Det aller beste er å bruke paellaris, men det går også fint med risottoris (også kjent som arborioris).

Ingen regler, paellaen er Spanias lapskaus: Det finnes like mange paellaoppskrifter som det finnes kokker og spanske mødre tilsammen (og dessuten noen fedre. De kommer seg). Alt er lov. Her er noen eksempler på ting jeg har hatt i en paella som ikke er i oppskriften nedenfor: blomkål, svinekjøtt, sjøkreps, østers, brokkoli, gresskar, kål, sopp, sellerirot, squash, aubergine og asparges.

Noen paellapurister vil ikke like å se disse tingene i paellaen sin, men dem om det. Italierne har pizza, vi har lapskaus og spanjolene har paella. All den maten er utrykk for det samme: Jeg har kjøleskapet fult av mat jeg ikke vet hva jeg skal gjør med.

Nå vet du det. Lag paella.

Christopher Sjuve

Paella

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage sommer som vinter.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 stk Kyllingklubber

2 stk Løk

3 stk Hvitløksfedd

300 g Paellaris

2 dl Hvitvin

2 stk Tomat

1 ts Cayennepepper

1 klype Safran

1 stk Paprika, rød

200 g Erter

25 stk Reker

0.5 kg Blåskjell

3 ss Persille

1 stk Sitron

Salt og pepper

1.5 l Fiskebuljong

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning