HOLDBARHET EGG OG MELK

Kaster du egg og melk som har gått ut på dato?

Matvarene holder seg godt lenge etter datomerking.

HOLDBARHET PÅ EGG: Selv om eggene går ut på dato, betyr ikke det at de er dårlige.
HOLDBARHET PÅ EGG: Selv om eggene går ut på dato, betyr ikke det at de er dårlige. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Er du klar over at egg har en holdbarhetsdato på 28 dager, men at de er like gode over et halvt år senere? Og at det ikke nødvendigvis er noen merkbar forskjell på melken over en måned etter den har gått ut på dato?

- Grunnet en EØS-regel som ble pålagt i 2000 blir eggene stemplet med en holdbarhet på 28 dager. Før dette ble de merket med 45 dager. Årsaken til dette er at andre EU-land har problemer med salmonellabakterier i eggene sine, forklarer Cornelia Koppang Henriksen, kommunikasjonsrådgiver hos Nortura SA.

Les også: Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Om det først har kommet slike bakterier inn i egget, så formerer de seg for hver dag som går, helt til det en dag blir så mange bakterier inni egget at det kan føre til sykdom.

- I Norge har det aldri blitt registrert et sykdomstilfelle av salmonella fra norske egg. Vi kunne ha beholdt den lange holdbarhetstiden på egg, men vi er pålagt å følge EØS-bestemmelsen. Nå stempler vi imidlertid eggene med ”Best før, ofte god etter”, legger Henriksen til.

Bruk etter utgått dato

Salmonellabakteriene dør ifølge kommunikasjonsrådgiveren ved koking eller gjennomsteking av egget. Imidlertid kan egg som er bløtkokte, og andre egg tilberedt med bløt plomme, gi sykdom i flere land. Det frarådes derfor også å spise retter med helt rått egg, som hjemmelaget iskrem, majones eller rå eggeplomme på biff tartar.

Eggene er stemplet med best før og dato. En undersøkelse utført av Nofima matforskningsinstitutt med syv måneder gamle egg viste at det ikke var noe i veien med eggene, verken på smak eller med bakterier. De konkluderte med at norske egg er holdbare i flere måneder etter utløpt dato.

Les også: Ikke kast melken for tidlig

- Jeg har selv bakt sukkerbrød av et år gamle egg, pyntet det og servert det som bløtkake. Alle gjestene synes det smakte veldig godt. Det eneste jeg la merke til da jeg knekket eggene ned i bollen, var at de hadde tørket litt. Jeg måtte derfor bruke litt flere egg for å få nok volum på eggedosisen, forteller Henriksen.

Hvordan vet du at egget er dårlig?

Mette Nygård Havre leder folkebevegelsen ”Spis opp maten”. Hun er opptatt av at du alltid bør bruke sansene på mat. Om du er usikker på om et egg er spiselig fremdeles, kan du knekke det i en bolle.

- Det finnes ingen mellomting når det gjelder egg; enten så er de gode, eller så er de dårlige. Dårlige egg må kastes, og det vil du merke ved en svært dårlig lukt. Du vil ikke være i tvil om det er tilfelle, sier Havre.

Henriksen påpeker at det ikke anbefales å bruke denne metoden i land utenfor Norge, da vi nærmest er alene i verden om å ikke ha, eller ha hatt, salmonella i eggene våre. Norske egg tørker nesten helt inn før de blir dårlige.

- Jeg anbefaler heller ikke å bruke den utenlandske testen med å sjekke om egget flyter i et glass vann. Egg som flyter er ofte gamle og dårlige i utlandet, men norske egg kan flyte og være like gode som tidligere, sier hun, og legger til:

- De flyter når luftrommet inni egget er stort nok, da vann fordamper ut gjennom eggeskallet etter hvert blir luftrommet større.

Smaksforskjell på utgått melk?

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, opplever at mange nordmenn har det de kaller ”datoangst”. I en undersøkelse utført av Melk.no kommer det frem at omtrent en halv million nordmenn heller ut melken når den har passert datoen. Dette omfatter imidlertid ikke alternativer til kumelk.

Melk.no gjennomførte et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. De testet flere typer melk fra et utvalg av produsenter. Melken ble oppbevart på kjølerom, og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig. Forsøket tok for seg melk fra og med fem dager før påstemplet dato, og til og med en måned forbi.

Les også: Derfor skal du ikke la restematen stå ute mer enn en time

- Vårt oppsiktsvekkende funn var at melken fortsatt var bra mer enn 30 dager etter ”best før” datoen. Jeg smakte selv på melken, og den var overraskende god siste dag, forteller Arnesen.

Hun påpeker imidlertid at dette var et engangseksperiment, og at det ikke kan trekkes noen konklusjon ut i fra resultatene.

Dato har lite å si dersom...

Arnesen er opptatt av at vi skal bruke sansene, og bidra til mindre matsvinn. En ”best før”-dato angir kun hvor lenge produsenten kan garantere at melken har god kvalitet såfremt den har blitt håndtert riktig, det vil si holdt jevnt kald.

- Men datoen på emballasjen har lite å si dersom sansene dine forteller deg at produktet fortsatt er bra. I de fleste tilfeller kan melken brukes langt etter datoen hvis den lukter, smaker og ser like fin ut, påpeker hun.

Havre sier seg enig.

- Jeg har de to siste årene holdt mange foredag om matredding rundt om i hele landet. Datoskrekken sitter fortsatt hardt i mange, men mitt inntrykk er at folk begynner å bli flinkere til å bruke sansene. Det er positivt.

Sur melk i kjøleskapet?

Om du har melk som har begynt å bli dårlig, kan du prøve denne gode pannekakeoppskriften som Havre deler:

Ingredienser:

2 del havregryn

2 modne/brune bananer

3 egg

1 ts bakepulver

2-3 dl melk

- Her kan du fint bruke melk som har blitt sur. Stek pannekakene, og du er blitt kvitt den "dårlige" melken uten å måtte kaste den, tipser Havre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning