HOLDBARHET EGG OG MELK

Kaster du egg og melk som har gått ut på dato?

Matvarene holder seg godt lenge etter datomerking.

HOLDBARHET PÅ EGG: Selv om eggene går ut på dato betyr ikke det at de er dårlige. FOTO: Getty Images
HOLDBARHET PÅ EGG: Selv om eggene går ut på dato betyr ikke det at de er dårlige. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Visste du at egg har en holdbarhetsdato på 28 dager, men at de er like gode over et halvt år senere?

Eller at det ikke er noen merkbar forskjell på melken over en måned etter utgått dato?

Holdbarhet på egg

Åse Kringlebotn er ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef i Nortura SA. Hun forteller at grunnet en EØS-regel som ble pålagt i 2000 blir eggene stemplet med en holdbarhet på 28 dager. Før dette ble de merket med 45 dager. Dette er fordi andre EU-land har problemer med salmonella-bakterier i eggene sine.

- Er det først kommet slike bakterier inn i egget formerer de seg for hver dag som går, til det en dag blir så mange bakterier inni egget at det kan gi sykdom, sier hun.

Videre informerer ernæringsfysiologen at det i Norge aldri har blitt registrert et syketilfelle av salmonella fra norske egg.

- Vi kunne ha beholdt den lange holdbarhetstiden på egg, men vi er pålagt å følge EØS-bestemmelsen, selv helt uten grunn, legger hun til.

Bruke egg etter utgått dato

Ifølge ernæringsfysiologen dør salmonella-bakteriene ved koking eller gjennomstekning av egget. På den andre siden kan bløtkokte egg, og andre egg tilberedt med bløt eggeplomme, gi sykdom i flere land. Derfor frarådes det også å spise retter med helt rått egg, som hjemmelaget iskrem, majones eller rå eggeplomme på biff tartar.

Hun påpeker at eggene er stemplet med best før og dato. En undersøkelse utført av Nofima matforskningsinstitutt med syv måneder gamle egg viste at det ikke var noe i veien med eggene, verken på smak eller med bakterier. De konkluderte med at norske egg er holdbare i flere måneder etter utløpt dato.

- Jeg har selv bakt sukkerbrød av ett år gamle egg, pyntet det og servert det som bløtkake. Alle syntes det smakte supert. Det eneste som jeg så da jeg knekket eggene ned i piskebollen, var at de hadde tørket litt, og jeg måtte bruke litt flere egg for å få nok volum på eggedosisen, forteller Kringlebotn.

Like før jul begynte Nortura å stemple PRIOR-eggene med "Best før, men ikke dårlig etter".

Hvordan vite om egget har blitt dårlig?

Mette Nygård Havre er leder av folkebevegelsen "Spis opp maten", og sier at det alltid er viktig å bruke sansene på mat.

Videre tipser hun om dersom du er usikker på om et egg er spiselig, kan du knekke det i en bolle.

- Egg er enten gode eller dårlig. det er ingen mellomting. Er egget dårlig må det kastes, og det merker du ved at det er svært dårlig lukt. Det er rett og slett ingen tvil, legger hun til.

Åse Kringlebotn advarer imidlertid mot å bruke denne metoden i andre land enn i Norge.

- Dette gjelder kun norske egg, vi er nærmest alene i verden om å ikke ha, eller ha hatt, salmonella i eggene våre. Samtidig forteller hun at norske egg nesten tørker helt inn før de blir dårlige.

Hun fraråder også å bruke den utenlandske testen med å sjekke om egget flyter i et glass vann. Egg som flyter er ofte gamle og dårlige i utlandet, men norske egg kan flyte og være like gode som tidligere.

- De flyter når luftrommet inni egget er stort nok, da vann fordamper ut gjennom eggeskallet etter hvert blir luftrommet større, sier hun.

Melk utgått på dato

Terese Glemminge Arnesen er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Hun forteller at mange nordmenn har det de kaller «datoangst» .

I en undersøkelse utført av Melk.no kommer det frem at omtrent en halv million nordmenn heller ut melken når den har passert datoen.

Dette omfatter imidlertid ikke alternativer til kumelk.

Ingen smaksforskjell på utgått melk

Melk.no gjennomførte et forsøk for å undersøke hvor lenge melken er holdbar i praksis. De testet flere typer melk fra et utvalg av produsenter. Melken ble oppbevart på kjølerom, og lukt, smak og utseende ble vurdert daglig. Forsøket tok for seg melk fra og med fem dager før påstemplet dato, og til og med en måned forbi.

- Vårt oppsiktsvekkende funn var at melken fortsatt var bra mer enn 30 dager etter «best før»-datoen. Jeg smakte selv på melken, og den var overraskende god siste dag, sier Arnesen.

Hun legger til at det er viktig å understreke at det var et engangseksperiment, og at det ikke kan trekkes noen konklusjon ut i fra resultatene.

Sur melk i kjøleskapet?

Havre deler en oppskrift på pannekakerøre hvor du kan benytte melk som har begynt å bli dårlig.

Ingredienser:
2 dl havregryn
2 modne/brune bananer
3 egg
1 ts bakepulver
2-3- dl melk

- Her kan du fint bruke melk som har blitt sur. Stek pannekakene, og du er blitt kvitt den "dårlige" melken uten å måtte kaste den.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning