kjøleskap temperatur

Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Hvilken vei skal du egentlig skru for å få lavere temperatur?

KJØLESKAP TEMPERATUR: Vet du hvilken vei du skal skru for å få lavest temperatur?
KJØLESKAP TEMPERATUR: Vet du hvilken vei du skal skru for å få lavest temperatur? Foto: Andreas H. Carlsen
Publisert Oppdatert

Det er nok mange som lurer på hva som gir lavest temperatur i et kjøleskap; 1 eller 6.

- Mest sannsynlig er årsaken til dette at vi er vant til at jo kaldere det er værmessig, jo lavere temperatur. Men når det kommer til kjøleskap er det altså jo høyere tall, jo lavere temperatur, , sier kundeservice-behandler Linette Andersen i Whiteaway.no.

Et kjøleskap med 1-6 innstilling har ifølge salgssjef på hvitevarer Robert Terøy i Elkjøp et mekanisk termostat, der innstillingen er styrken til motoren.

- På 1 så er termostaten innstilt på at motoren skal jobbe lite. Ønsker du det kaldere, så justerer du opp effekten så langt du ønsker det.

Slik burde du organisere kjøleskapet ditt

Store temperaturforskjeller i et kjøleskap

Det er ifølge Terøy stor forskjell på temperaturen i et kjøleskap, alt avhengig av størrelse, vifte eller ikke, glasshylle eller trådhylle og kjølesystem.

På det meste kan det faktisk variere opp til 8 grader fra bunn til topp, der det er kaldest i bunn. I døren, der de fleste har melk, er det som regel varmest.

- For å unngå store temperaturforskjeller så har leverandørene montert vifter og glasshyller for å sirkulere og hindre kuldetap mellom hyllene, forklarer salgssjefen i Elkjøp.

I tillegg så har noen modeller egne svale soner, eller "0-soner". Dette er skuffer beregnet til forskjellig type matvarer, noe som ifølge Terøy gir forlenget holdbarhet med opptil tre ganger.

Dette betyr lydene i kjøleskapet

Slik får du riktig temperatur

- Den rette temperatur i et kjøleskap er mellom 3-5 grader sier Andersen fra Whiteaway.

- Når det kommer til temperaturreguleringen, er vi ikke kjent med at det finnes et universellt nivå som passer til alle merker. Vi vil tro at nivå 2 kan være forskjellig temperatur fra produsent til produsent, kanskje også fra modell til modell.

For å stille inn riktig temperatur forklarer Terøy at du må ha et termometer, og følge godt med når ønsket temperatur er oppnådd.

- Da "klikker" termostaten inn og ut når du vri på den. Her er det ikke noe fasitsvar, men det er som regel cirka midt mellom innstilling 3-4. Det handler mer om hvor i kjøleskapet det måles.

Viktig med riktig temperatur

Seniorrådgiver Ellen Christine Sjølie forteller til Kvinneguiden at konsekvensen ved å oppbevare lettbedervelige matvarer ved for høy temperatur over lengre tid kan være vekst av sykdomsfremkallende bakterier.

- Mange bakterier har optimale vekstvilkår ved temperaturer mellom 10 - 60°C, så jo, lavere temperaturen er, jo, dårligere formerer bakteriene seg.

Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Forskjellige teknologier

Produktspesialist Kristian Magnussen i Siemens understreker at det i dag benyttes flere teknologier, avhengig av hva slags elektronikk som sitter i skapet.

- Noen skap har dette kjente hjulet man dreier på for å endre temperaturen, dette er den eldste teknologien og som sakte men sikkert vil forsvinne med tiden.

På modeller hvor det stilles inn temperaturen på et LED panel / elektronisk panel med trykk knapper / touch / lysdioder, vil det laveste tallet være det kaldeste, fordi du her stiller inn de faktiske gradene du ønsker. Stiller du på 4 så er det 4 grader i skapet, mens hjulet bare regulerer en visuell styrke hvor 6 er kaldest.

Ny type kjøleskap sparer strøm

Mange leverandører har nå også lansert kjøleskap hvor det er et mindre kjøleskap i front og det større, tradisjonelle, innenfor.

- Det gjør at du kan ha visse matvarer og drikkevarer du bruker mye i det mindre skapet lengst ut, mens du kan ha resten i det større lenger inne, forklarer Terøy i Elkjøp.

- Poenget her er selvsagt at du lar være å slippe ut alle den kalde luften hver gang du skal plukke med deg noe, og på denne måten kan spare masse strøm. Skal du bare ha en liten yoghurt kan du lukke opp det lille skapet og slippe ut langt mindre kald luft enn du ville gjort med et tradisjonelt kjøleskap.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning