kjøleskap temperatur

Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Hvilken vei skal du egentlig skru for å få lavere temperatur?

HVA ER KALDT? Om temperaturbryteren i kjøleskapet ditt viser 1-6, max-min eller symboler; husk å lese bruksanvisningen nøye. Den forklarer hva som er kaldt og hva som er varmt.
HVA ER KALDT? Om temperaturbryteren i kjøleskapet ditt viser 1-6, max-min eller symboler; husk å lese bruksanvisningen nøye. Den forklarer hva som er kaldt og hva som er varmt. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det er store forskjeller på temperaturen i et kjøleskap, alt avhengig av størrelse, vifte eller ikke, glasshylle eller trådhylle, samt kjølesystemet kjøleskapet har. Noe som kan være forvirrende er at kjøleskapstermometeret ofte viser tall fra eksempelvis 1 til 6, der er det lett å tro at 1 er det kaldeste:

-Når det kommer til kjøleskap er det altså jo høyere tall, jo lavere temperatur, sier kundeservicebehandler i Whiteaway.no, Linette Andersen.

Husk å lese bruksanvisningen nøye:

-Mange tror at tegn som stor snøkrystall betyr høy temperatur, når det egentlig betyr lavest temperatur. Det gjelder å lese brukerveiledningen godt, forteller faglig leder ved Hvitevareteknikk AS, Kristoffer Bahr.

Les også: Slik burde du organisere kjøleskapet ditt

Dette er riktig temperatur i kjøleskapet

-Temperaturen bør ligge på et sted mellom tre til fem grader. Som regel er fire grader standardinnstilling på de fleste kjøleskap og det er der temperaturen bør ligge, forteller Bahr.

Det skal ikke være noe særlig kaldere enn tre grader ettersom en innstilling på to grader kan føre til at matvarer og drikke fryser når kjøleskapet starter opp. Høyere enn fire grader skal det heller ikke være:

-Mattilsynet anbefaler at mat skal lagres på fire grader eller kaldere. Dette er på grunn av bakteriedannelse og at det du da oppbevarer i kjøleskapet skal være trygt å spise og drikke uten at man blir dårlig av det, sier Bahr.

Les også: Dette betyr lydene i kjøleskapet

Store variasjoner i kjøleskapet

Det kan være lurt å vite hvor du skal plassere de ulike varene i kjøleskapet. Temperaturen er nemlig ikke den samme over alt, faktisk kan det skille med hele åtte grader fra bunn til topp, der det vil være kaldest i bunnen. I døren, der de fleste har melk, er det som oftest varmest:

-For å unngå store temperaturforskjeller så har leverandørene montert vifter og glasshyller for å sirkulere og hindre kuldetap mellom hyllene, forteller commercial manager ved Elkjøp, Robert Terøy.

Med andre ord kan det være lurt å plassere matvarene strategisk i kjøleskapet, der varer som tåler litt varme – eksempelvis brus, ketchup, smøreoster og lignende, ikke tar opp plasseringen til eksempelvis kjøtt og fisk som bør ligge kaldere.

Les også: Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

Slik stiller du kjøleskapet riktig

Å måle temperaturen i skapet gjøres ved å måle en kjernetemperatur, altså en kjerne som du har satt inn i kjøleskapet:

-Det kan være melken din, syltetøyet eller middagsrestene. Sett et glass med vann inn i skapet med et termometer oppi og la det stå i et døgn. Da har du en god pekepinn på hva kjernetemperaturen i kjøleskapet ditt er, sier Bahr.

Produktspesialist Kristian Magnussen i Siemens understreker at det i dag benyttes flere teknologier, avhengig av hva slags elektronikk som sitter i skapet.

-Noen skap har dette kjente hjulet du dreier på for å endre temperaturen, dette er den eldste teknologien som sakte men sikkert vil forsvinne med tiden. På modeller hvor det stilles inn temperatur på et LED-panel vil det laveste tallet være det kaldeste, ettersom du her stiller inn de faktiske gradene du ønsker. Stiller du på tallet 4 i et slikt panel er det fire grader i kjøleskapet, mens hjulet bare regulerer en visuell styrke hvor 6 er kaldest.

Har kjøleskapet ditt feil temperatur?

Dersom du mistenker at kjøleskapet står på feil temperatur, er det frem igjen med et glass vann med temperaturmåler i, i ett døgn:

-Hvis du da får et resultat som er utenfor det du har innstilt skapet på kan du begynne med å sjekke noen ting selv. Kjenn på kompressoren, altså motoren, bak skapet dersom temperaturen er for høy. Er kompressoren veldig varm kan det tyde på at det er noe kjøleteknisk feil med skapet, da må det på service. Er kompressoren kald eller lunket og temperaturen inni kjøleskapet for høy, kan temperaturinnstillingene være innstilt feil. Da bør du prøve å endre innstillingene til en kaldere setting. Det kan også være noe feil med styringen, da må du ha service, sier Bahr.

Årsakene til at du kan oppleve feil temperatur i kjøleskapet kan være flere:

-På eldre skap er det som oftest termostaten som er dårlig og må byttes ut. Nyere skap er elektronisk styrt og har ikke termostat, men flere sensorer. De er også no-frost, altså at de avtiner seg selv med jevne mellomrom. Der er det en liten fordamper som blir kald også sitter det en vifte som sirkulerer den kalde viften. Her er den vanligste feilårsaken at det tetter seg med is. Hvis noe har skjedd, som for eksempel at noen har latt døren til kjøleskapet stå åpen, vil det tette seg md is og viften vil ikke klare å sirkulere den kalde luften godt nok. Da må du ta en manuell avtining med skapet avslått og dørene åpne i minst ett døgn, sier Bahr.

Nytt type kjøleskap sparer strøm

Mange leverandører har nå lansert kjøleskap hvor det er et mindre kjøleskap i front, og det større, tradisjonelle kjøleskapet innenfor.

-Det gjør at du kan ha visse matvarer og drikkevarer du bruker mye i det mindre skapet fremst, mens du kan la resten ligge i det større lenger inne. Poenget her er at du lar være å slippe ut all den kalde luften hver gang du skal plukke med deg noe, og på den måten vil du kunne spare mye strøm. Om du bare skal ha en liten yoghurt kan du altså lukke opp det lille skapet og slippe ut langt mindre kald luft enn det du ville ha gjort ved å åpne et tradisjonelt kjøleskap, sier Terøy.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning