kjøleskaptemperatur:

Slik får du riktig temperatur i kjøleskapet

Hvilken vei skal du egentlig skru for å få lavere temperatur? – Det gjelder å lese brukerveiledningen godt, sier ekspert.

HVA ER KALDT?: Uansett om temperaturbryteren i kjøleskapet ditt viser 1-6, max-min eller symboler, husk å lese bruksanvisningen nøye. Den forklarer hva som er kaldt og hva som er varmt.
HVA ER KALDT?: Uansett om temperaturbryteren i kjøleskapet ditt viser 1-6, max-min eller symboler, husk å lese bruksanvisningen nøye. Den forklarer hva som er kaldt og hva som er varmt. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Feil temperatur i kjøleskapet er en av de vanligste årsakene til bakteriedannelse og at maten blir dårlig før utløpsdato.

Det er derfor viktig å vite gunstig temperatur, samt hvordan man sjekker og regulerer temperaturen i kjøleskapet.

– Det er flere som misforstår symbolene på temperaturstilleren i kjøleskapet. For eksempel tror noen at en stor snøkrystall betyr høy temperatur, når det egentlig betyr lav temperatur, sier daglig leder ved Hvitevareteknikk AS, Kristoffer Bahr.

– Det gjelder å lese brukerveiledningen til kjøleskapet ditt godt.

Kan være forvirrende

Noen temperaturstillere tall fra eksempelvis 1 til 6. Det er lett å tro at 1 er det kaldeste, mens det i mange kjøleskap faktisk er en indikator på hvor kaldt det er, slik at lavt tall betyr høy temperatur.

Produktspesialist Kristian Magnussen i B/S/H Bosch og Siemens Home Appliance Group, understreker at det i dag benyttes flere teknologier, avhengig av hva slags elektronikk som sitter i skapet.

– Noen skap har det kjente hjulet du dreier på for å endre temperaturen, men dette er den eldste teknologien som sakte men sikkert vil forsvinne, forteller han.

– I andre kjøleskap vil man kunne stille inn temperaturen på et LED-panel. Da tilsvarer tallet 4 kjøleskapets faktiske temperatur, nemlig fire grader. Tallet er ikke bare en visuell styrke hvor 6 er den kaldeste innstillingen.

Les også: Trodde du du gjorde det riktig? Slik vasker du opp best mulig

Riktig temperatur

– Temperaturen bør ligge på et sted mellom tre til fem grader. Som regel er fire grader standardinnstilling på de fleste kjøleskap, og det er der temperaturen bør ligge, forteller Bahr.

Det skal ikke være noe særlig kaldere enn tre grader, ettersom en innstilling på to grader kan føre til at matvarer og drikke fryser når kjøleskapet starter opp. Men høyere enn fire grader skal det heller ikke være.

– Mattilsynet anbefaler at mat skal lagres på fire grader eller kaldere. Dette er på grunn av bakteriedannelse, og at det du da oppbevarer i kjøleskapet skal være trygt å spise og drikke uten at man blir dårlig av det, sier Bahr.

Store temperaturvariasjoner

Temperaturen i kjøleskapet er ikke den samme over alt, den kan faktisk skille med hele åtte grader fra topp til bunn, hvor det er lavest temperatur i bunn.

I kjøleskapsdøren, der de fleste har melk, er det som oftest varmere enn i resten av kjøleskapet. For å unngå store temperaturforskjeller, har leverandørene montert vifter og glasshyller for bedre sirkulasjon og for å hindre kulde-tap mellom hyllene.

– Men det kan allikevel være lurt å plassere matvarene strategisk i kjøleskapet. Kjøtt og fisk trenger å oppbevares kjølig og burde få plass på nederste hylle. Varer som marmelade, ketsjup og oster kan derimot plasseres på de mindre kjølige områdene, sier han.

Les også: (+) Vi har tatt opp 4,5 millioner i lån på huset for å bygge om hytta til mannen min. Hvilke rettigheter har jeg?

Sjekk kjøleskapets temperatur

Hvis du har stilt kjøleskapet inn på riktig temperatur, men maten din ikke holder seg så lenge den burde eller melken din er lunket, kan det være lurt å sjekke temperaturen i kjøleskapet.

– Dette gjør du ved å måle kjernetemperatur. Sett en kjerne, for eksempel et glass med vann, inn i kjøleskapet med et termometer oppi. Sett glasset helst i midten av kjøleskapet, og la det stå i et døgn. Da vil du få en god pekepinn på hva temperaturen i kjøleskapet ditt er, tipser Bahr.

Hvis du får et resultat som er utenfor det du har innstilt skapet på, kan du begynne med å sjekke kompressoren, motoren bak skapet.

– Er kompressoren veldig varm, kan det tyde på at det er en kjøleteknisk feil, da må skapet på service, forteller han. Er kompressoren kald eller lunken kan det være at det er noe feil med temperaturinnstillingen i kjøleskapet. Du burde da dobbeltsjekke dette for å se om du kan prøve en kaldere setting.

– Det kan også være noe feil med styringen, og da trenger du også service, sier Bahr.

Les også: De gamle bildene hun fant av gården ble uvurderlige da Bodil og mannen skulle pusse opp

Hvorfor er temperaturen feil?

Det kan være flere grunner til at du opplever feil temperatur i kjøleskapet:

– På eldre skap er det som oftest termostaten som er dårlig og må byttes ut, sier Bahr.

Nyere skap er elektronisk styrt og har ikke termostat, men flere sensorer. De overvåker bruken av kjøleskapet for å tilpasse kjøleeffekten.

– De nye kjøleskapene er no-frost, som vil si at de avrimer seg selv for å forhindre at det bygger seg opp is innvendig. I kjøleskapet er det en liten fordamper. Denne blir kald av viften som sirkulerer kald luft, for å opprettholde temperaturen i skapet, forklarer Bahr.

Når døren på kjøleskapet blir stående åpen kan det tette seg med is i fordamperen, og viften vil ikke klare å sirkulere den kalde luften godt nok.

– Da må du ta en manuell avriming med skapet avslått og dørene åpne i minst ett døgn, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2016, og sist oppdatert 20/03 2023.

Les også