Helgemeny

Helgen blir best med denne maten

På denne helgemenyen finner skal vi ut i Skagerak, tilbake til røttene før vi tar en dannelsesreise til Frankrike.

Publisert Oppdatert

Da har helgen kommet! Og med helgen kommer kosen.

På denne helgemenyen finner skal vi ut i Skagerak, tilbake til røttene før vi tar en dannelsesreise til Frankrike.

God helg!

Stilig forrett: Skagenrøre

Bland sammen crème fraîche, finhakket rødløk, majones, gressløk, dill og sennep i en bolle. Så kommer det morsomme du skal jobbe litt med: Smak til med salt, pepper og sitronsaft - og ørlite cayennepepper.

Bruk god tid på å finne balansen. Det er godt for sjelen å få jobbe litt på den måten.

Nå du er fornøyd har du i krepsehaler og reker. Legg det på stekte (eller ferske) loffskiver og pynt med dill og lakserogn.

Hovedrett: Blodrød og bakt

Ah... Det å bake rødbeter - det er noe vi bør gjøre oftere!

Hvor lenge skal de bake i ovnen?, spør man seg.

Vel, like lang tid som poteter er et godt utgangspunkt. Men, det avhenger selvsagt av størrelsen. En time er greit å regne på store, gode rødbeter.

Det fine er at rødbeter kan spises rå (for eksempel på denne måten), så det er ikke så farlig - slik som det er med poteter.

Mitt forslag er faktisk å la rødbetene spille hovedrollen. Lag de dypt blodrøde rødbetene som du ser i videoen (oppskrift nedenfor) bare få følge av litt oppskåret kokt skinke, så er du i mål, faktisk.

Dessert: Med endeløs sjokoladesaus

Nå går vi inn i en tid hvor jeg alltid får lyst på profiteroller. Du vet, de superlette bolleformede som blir større og større i ovnen, og som du spiser med is og en endeløs mengde sjokoladesaus.

De er gøyalt å lage dem: Ha vann og smør i en kjele, kok opp og ha i mel først. Så rører du inn ett og ett egg. Da er deigen ferdig. Noen ganger bruker jeg muffinsformer, men det er strengt tatt ikke nødvendig. Det holder å bruke en spiseskje, legge dem på stekebrett og steke i vei.

Ha en velsmakende helg!

Hovedrett: Moderne svinestek med glasserte grønnsaker og pistasjnøtter

Dette er skikkelig helgemat. Svinestek er gammeldags og moderne på en gang. Men, nettopp fordi det er lenge siden du har spist det, så kommer det til å smake ekstra godt denne helgen.

I min variant, som du ser undertegnede utføre her (video), så serveres den med glaserte grønnsaker, svisker og pistasjnøtter. Det er endeløst mange andre muligheter, selvsagt, men det er nå en gang slik at svin passer godt med svisker og salvie, ikke sant...?

Dessert: Kaffegranita med pisket krem

Dette er en dessert jeg bare blir mer og mer glad i. Og jeg håper ikke jeg kjeder noen ved å snakke om den igjen. Men, altså, prinsippet er å mose en frukt med litt sukker, legge det i frysen og, så, men jevne mellom skrape gjennom blandingen med en gaffel. Det mystiske som skjer kalles krystallisering. Det innebærer at massen vokser voldsomt i volum.

Og selv om desserten bare består av to (tre) ingredienser - i dette tilfelle kaffe og sukker - så ender vi opp med noe som er skikkelig artig, godt og nytt for mange.

En granita.

Denne serveres riktignok med pisket krem. Det er liksom den hvite prikken over i'en.

God helg!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning