Denne saken er en del av serie på Klikk.no hvor vi ser nærmere på hvordan maten lages her i landet. Vi har kalt den Moderne norsk og tidligere har vi laget lammekjøtt, svinenakke og spareribs.

Nå var det på høy tid med noe grønt! Og da valgte vi noe rødt...

I videoen får du se hvordan rødbeter kan brukes på to forskjellige måter.

Rødbeter er fine å koke, bake, men også å spise rå. Det tok meg årevis før jeg smakte rå rødbete. Vi som ikke har spist rå rødbete før skal ikke mobbes. Vær så snill, bare ha oss unnskyldt.

Når du ser videoen håper jeg du blir inspirert til å lage maten hjemme. Oppskriftene finner du under artikkelen. Jeg er helt sikker på at både rå rødbeter og kveite med gulbeter vil vekke både oppsikt og begeistring hvor enn de blir servert. Nedenfor finner du også en oppskrift på bakte rødbeter.

Husk fårkle!

Økologiske rødbeter

Vi besøker også Korsvold gård i videoen. De driver økologisk dyrking av grønnsaker.

Ved et tilfelle kom jeg i skade for å si at de driver etter biodynamiske prinsipper. Det skulle jeg aldri sagt.

Jeg fikk rask beskjed om at det ikke er tilfelle.

Biodynamiske gårder er ikke som andre, økologiske gårder.

På ingen måte.

Her kommer innrømmelsen: Jeg hadde ikke reflektert stort over forskjellen på økologisk og biodynamsk. For meg betydde det stort sett det samme. Nemlig, at de ikke bruker "sprøytemidler og sånn".

For alle som er godt inneforstått med disse begrepene er det en uhyrlig sak. Det må man jo vite.

Ja, det er jeg (nå) enig i, men igjen vil jeg be om litt forståelse for alle som ikke vet.

Og forskjellen på økologisk og biodynamisk er nok overraskende for mange, vil jeg tro.

Her er et lynkurs i hva biodynamisk innebærer:

  • I biodynamisk jordbruk bruker man astronomi (planetenes bevegelser) til å styre når man planter og høster.
  • Det er Rudolf Steiner som grunnla filosofien om biodynamisk jordbruk (som også grunnla Steinerskolen)
  • Biodynamisk jordbruk er i slekt med økologisk, men regnes som en type økologisk jordbruk, hvor en større del av antroposofien til Steiner er bygget inn
  • I overkant av 30 gårder drives biodynamisk i Norge (av omtrent 50.000)

I Norge kan produkter selges som biodynamiske, kun om de er merket med Demetermerket, som administreres av Debio og Biologisk-dynamisk Forening.

Mitt møte med biodynamiske varer

Jeg husker det godt. Mitt første møte med biodynamisk tankegang kom i Frankrike. Den gangen forstod jeg ikke hva jeg hadde å gjøre med. I flere dager hadde jeg smakt meg gjennom hundrevis av viner. Det var den årlige vinmessen i Burgund. Og plutselig var det en god vin og en hyggelig kar, vinmakeren selv, som stod og pratet rundt tønna (som all vin på messen serveres på). En halv time senere var vi nede i kjelleren hans. Vi testet noen tønner (som man gjør, ikke sant?) og slurpet og smakte.

Da vi hadde bestemt oss for hva vi skulle kjøpe bar det opp til kontoret. Mens vi ventet på at at vinene ble funnet fram ble vi sittende å titte i magasiner, slik som man vanligvis gjør hos tannlegen.

Blant bladene var det ett blad som skilte seg ut. Selv om det var på fransk gikk det tydelig fram for meg at det handlet om månen og andre planeter.

Da vinmannen kom med vinen spurte jeg han hva i all verden dette var for noe. Han svarte bare kort at - jo, det var jo månen som bestemte når vi sår og når vi høster, som om det var helt opplagt.

Jeg følte at han ikke ville snakke noe mer om saken. Og jeg tenkte bare mitt: - Man får liksom aldri helt taket på franskmenn. Månen, lissom...?

Biodynamisk - er det bedre?

Jeg skal ikke være den som snakker opp eller ned biodynamisk jordbruk. Det er vanskelig ha noe i mot at bønder ikke bruker sprøytemidler og forsøker å leve i pakt med naturen, selvsagt.

Biodynamiske bønder strever etter å skape et mangfoldig, balansert øko-system på sin bondegård. Her brukes det metoder hvor gjødsel fra husdyr fermenteres, mineraler og urter tilføres på naturlig vis for å øke ernæringskvaliteten og smaken på maten. Det er først når vi kommer til den med vidløftige filosofien med kosmos og planeter at veldig mange faller av. Astronomien skremmer vannet av folk og gir bevegelsen et hippie-stempel som den kanskje ikke er tjent med.

Å svare på spørsmålet om biodynamiske grønnsaker er bedre enn andre handler nok mye om emosjonelle verdier - mer enn det er et smaksspørsmål.

For den som er nysjerrig er masse å lese på Biodynamics.com.

Erik Hannemann

Rå rødbeter med krutonger

Ja, klart du kan spise rå rødbeter! Her får de selskap av krutonger og dill.

Til 4 porsjoner:

3 stk rødbet

dill

2 ss smør

2 stk loffskive

olje

flaksalt

50 g chèvre

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Rødbeter med blåmuggost og valnøtter

Rødbeter blir gode når de bakes lenge i ovnen. Server dem med blåmuggost, valnøtter og gressløk

Til 4 porsjoner:

3 stk rødbet

75 g blåmuggost

75 g valnøtter

olje

flaksalt

gressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kveite med gulbeter

Gulbeter er rødbetenes gule bror. Litt søtere, mye gulere.

Til 4 porsjoner:

4 stk gulbet

800 g kveite

8 stk vårløk

2 dl hvitvin

2 ss smør

75 g valnøtter

dill

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!