Helgemeny
Liker du hjortekjøtt og fløtegratinerte poteter?
Et herremåltid for alle kjønn.
Denne helgen er det virkelig duket for en kongelig meny. Når både laks, hjort, rom, fløtegratinerte poteter og Madeira skal settes til livs i samme måltidet - ja, da blir det fest!
Forrett: Rå laks
Jeg tenkte å begynne denne ukens flotte meny med noe flere og flere begynner å bli komfortable med. Nemlig rå fisk. Du kan si videoen overfor hvordan du kan lage tre forskjellige varianter på kort tid. Hvordan du serverer det avhenger av smak og behag. Om alle er komfortable med å spise fra samme tallerken er det fint. Ellers kan man servere laksen på små tallerker - og lager du alle tre variantene blir det altså tre tallerker på hver. Det virker jo imponerende, selvsagt.
Hovedrett: Hjortefilet med fløtegratinerte poteter og Madeirasaus
I denne staselige middagen serveres hjort til hovedrett. Hjort er noe av det fineste vi har å by på her i landet. Og jeg spiste det sist i jula. Dersom jeg var matdiktator kan det godt hende jeg hadde innført hjort som obligatorisk ved høytider.
I mellomtiden spiser vi dette flotte kjøttet når vi vil. Nå, for eksempel. For eventuelt nye seere kan vi vise den videoen vi lagde med hjortefilet for en tid tilbake:
</p> <p>Hjorten serveres altså med fløtegratinerte poteter, madeirasaus med viltkraft og <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article496139.ece">rognebærgele</a>.</p> <h4>Dessert: Romkrem</h4> <p>Vi avslutter dette herremåltidet med en romkrem. Ha melk, eggeplommer, sukker, rom og litt sitronskall i en kjele (eller bolle som tåler kokende vann) og kok den tykk over vannbad. Hell over i serveringsglass.</p> <p>Det er lurt å lage den først. Sett den til avkjøling i kjøleskapet. Og så serveres den når alle, strengt tatt, er veldig forsynt.</p> <p>LItt garnityr av friske bær er fint, men det er også kult med litt krydderbrød eller kandisert frukt.</p> </div>
Les også:
Til 4 porsjoner
1 stk Laksefilet
Soyasaus
Olivenolje
1 stk Sitronbåter
Dill
2 stk Sukkererter
Koriander, fersk
1 ss Lakserogn
Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og Madeirasaus
Hjortefileten serveres med poteter som er gratinert med hvitløk, fløte og ost. Madeirasausen er smaksatt med rognebærgelé og hjortekjøttet har fått følge av bacon. Denne oppskriften er luksus på tallerken.
Se hele oppskriftenTil 2 porsjoner
8 stk Hvitløksfedd
500 g Poteter
100 g Ost
2 dl Kremfløte
2 stk Persillerøtter
1 stk Sjalottløk
2 dl Madeira
2 ss Rognebærgelé
2 dl Viltbuljong
400 g Hjortefilet
4 skiver Bacon
1 stk Tomat
1 stk Gul paprika
1 dl Kremfløte, pisket
Smør til steking
Salt og pepper
Til 4 porsjoner
3 dl Melk
4 stk Eggeplomme
3 ss Sukker
4 ss Rom, brun
Sitron
Frukt
Denne saken ble første gang publisert 08/02 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.