Helgemeny

Enkel meny for helgen

Det beste fra tre kontinenter.

Sist oppdatert

Jeg føler meg kontinental. Ikke i ordets rette forstand. Slett ikke. For, jeg har ikke planer om spise andeconfit som de gjør i Paris eller osso buco som i Milano. Men, jeg skal spise mat fra tre kontinenter. Og da må det være lov å kalle seg litt kontinental.

Den første retten jeg skal lage tar bare et par minutter

Forrett: Ceviche med laks

Det er alltid like fascinerende å se det. Sakte, men sikkert skifter fisken farge. Men, den kokes ikke. Likevel skifter fargen.

Ceviche handler om å la få fisk komme i kontakt med sitronsaft (eller limesaft). Det pussige er at proteinene endres på samme måte som om du kokte dem, slik at fisken ender opp med å se kokt ut.

Det er den altså ikke, så bruk fisk du er sikker på at du kan spise rå.

Skjær fine skiver, legg dem på tallerken og klem over limesaft, ha på litt olivenolje, kanskje litt rødløk og friske urter, gjerne estragon. Men mynte, persille og koriander funker også meget bra.

Du kan bruke samme metoden på scampi og all annen sjømat også.

Kontinent: Sør-Amerika

Hovedrett: biryani

Tiden er inne for å lage denne krydrede storheten fra India. Hovedingrediensen er kylling, men det er fremfor alt de herlige krydderne som gjør denne retten til noe helt spesielt. Her finner du gurkemeie, spisskum, ingefær, chili, hvitløk, nellik, kardemomme og mer til.

Kontinent: Det indiske subkontinent (om noen vil kverulere om kontinenter, bruk kommentarfeltet nedenfor!)

Dessert: Bringebær med vanilje og yoghurt

Desserten er like enkel som forretten. Bland yoghurt og rømme med sukker og frøene fra en vaniljestang med litt sukker. Server kremen med så mange bringebær du orker å plukke.

Kontinent: La oss bare kalle det Eurasia

Jeg håper mange lar seg friste av helgens smaker.

God helg!

 

Les også:

Klarer du flere enn åtte matspørsmål er du god

De raskeste middagene

10 retter med kjøttdeig

Gryterettene som redder hverdagen

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Ceviche med laks

Ceviche er en fiskerett hvor du koker fisken i sitrus, typisk lime eller sitron. Du kan se at fisken "koker" og at den endrer farge akkurat som om den stekes eller trekkes i vann.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

100 g Laksefilet

1 stk Lime

0.5 stk Rødløk

Urter

Olje

Salt og pepper

Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

5 stk Poteter

2 stk Løk

2 fedd Hvitløk

0.5 ts Chilipulver

4 cm Ingefær

0.5 ts Gurkemeie

1 ts Kumin

3 stk Tomater

2 ss Yoghurt

0.5 ts Kardemomme

1 ts Kanel

1 stk Kylling

1 stk Løk

2 stk Nellikspiker

1 ts Kanel

2 cm Ingefær

1 klype Safran

1 ts Kardemomme

500 g Basmatiris

Vann

3 ss Kylling

Salt og pepper

Olje til pensling

Erik Hannemann

Bringebær med yoghurt og vanilje

Bringebær blir nydelig sammen med yoghurt, vanilje og rømme.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 kurv Bringebær

2 dl Yoghurt

1 dl Rømme

1 stk Vaniljestang

3 ss Sukker

Denne saken ble første gang publisert 16/08 2013, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også