Frittata oppskrift

Det blir middag på et kvarter med frittata

Møt omelettens storebror. Han heter frittata

RASK MIDDAG: Frittata er omelettens tjukke fetter. Her er oppskriften!
RASK MIDDAG: Frittata er omelettens tjukke fetter. Her er oppskriften! Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Frittata er historien om hvordan en engelsk kvinne maktet å definere en tradisjonell, italiensk omelett til å bli noe for seg selv. I dag er alle som snakker om frittata enig om at en frittata ikke er en omelett. Det har ikke alltid vært slik.

Frittata var en term som italienerne brukte skjødesløst om alle retter hvor egg og stekepanne var involvert. Det kunne være en omelett (slik vi kjenner den), speilegg eller en quiche.

Damen som frigjorde frittataen ut av omelettens klør heter Delia Smith. Hun begynte sin kulinariske karriere i oppvasken på en restaurant i Paddington. Karrieren gjorde mange byks og hun ble servitør, begynte å lage mat i restauranten før hun begynte å jobbe med matbilder (fun fact 1: Det er hun som lagde kaka på det kule bildet til Rolling Stones albumet Let it Bleed).

Etter at Smith begynte å skrive om mat for flere britiske aviser ble hun programleder på TV. Og, for å gjøre en lang, fargerik historie kort, så har hun nå solgt over 20 millioner kokebøker. (fun fact 2: pengene brukte hun blant annet til å kjøpe fotballklubben Norwich City).

Det var en kort presentasjon av Fru Smith. Tilbake til frittataen. Hvordan skiller den seg fra en vanlig omelett. Jo, det er fem punkter som er verdt å diskutere:

  • En frittata piskes hardere slik at den blir luftigere.
  • Det er alltid minst én (valgfri) ingrediens som røres sammen med de rå eggene - i motsetning til i en omelett hvor andre ingredienser ofte legges på toppen.
  • En frittata stekes på lavere temperatur, minst 5 minutter, men det vanlige er 15 minutter. Undersiden stekes, men toppen fortsatt er rennede (se neste punkt).
  • Frittataen brettes aldri, slik som er vanlig med en omelett, men den snus opp-ned. Alternativt kan den steks under "salamanderen" slik at toppen stivner helt (salamander er en grill som er vanlig på restaurantkjøkken).
  • Til forskjell fra en omelett deles en frittata opp i posjonsstykker (og en omelett serveres hel). Den kan serveres varm eller kald og gjerne til salat, brød, bønner og oliven.
  • Melk og fløte brukes ikke i en frittata

Nå skal det sies at denne definisjonen ikke får overalt. Tungvekteren Larousse Gastronomique nevner ikke frittata med et ord, for eksempel. Og når det gjelder punktet om melk og fløte så gjøres det sikkert mange unntak, det er Harold McGee, forfatteren av On food and Cooking, som skriver dette.

Frittata - et godt utgangspunkt

Akkurat som med pizzaen eller pastaen er en frittata svært godt egnet til å bruke opp rester. Så, det man trenger er ikke en nøyaktig oppskrift, men en grunnoppskrift som man kan tilpasse hva som er i kjøleskapet.

Så, det første du gjør er å knekke egg (fire, fem stykker) i en bolle. Så pisker du for harde livet. Det skal bli temmelig luftig. Skal man nå være dogmatisk og følge den strenge Delia-definisjonen skal man ha en ingrediens i røren. I så fall vil jeg foreslå noe ikke nødvendigvis blir bedre av å stekes som persille og andre urter, ost og sukkererter.

Andre ingredienser kan man steke først. Løk er opplagt, men også andre grønnsaker finner en naturlig vei inn i en frittata.

Og ellers er det, eh, fritt fram. Bruk kjøtt eller fisk som er til overs. Røkt fisk er supert (tenk på peppermakrellen i fiskedisken!).

Hvordan snu en frittata?

Det enkleste her er å legge en tallerken opp-ned på selve fritattaen i stekepanna. Så, skånet med par grytekluter, holder du tallerken og stekepanne sammen mens du snur alt på hodet. Har du gjort det riktig ender nå fritattaen på tallerkenen. Så er det bare å skli den ned i stekepanna igjen et par minutter.

Alternativet er å sette på grillen i ovnen. Så setter du bare stekepanna inn i ovnen (du kan gjerne ha døra åpen) noen minutter til det stivner på toppen.

Min oppskrift finner du nedenfor. Bruk den som utgangspunk - og så kan du forvandle deg selv til en selvstendig frittatamester på kort tid.

img Del på FacebookLes også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Frittata

Frittata er omelettens storebror. Du må piske eggene luftige og så steker du den på begge sider.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Egg

1 stk Løk

4 ss Persille

2 stk Peppermakrell

2 stk Potet, kokt

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning