Forretter

Forretter til nyttårsaften

Enkle, gode forretter. Her finner du garantert en du vil lage.

Sist oppdatert

Foran oss ligger et helt nytt og blankt år, som en hvit, snødekt vidde uten skispor. Men, først skal vi ha en herlig velkomstdrink, en god champagne (sjekk testen!) og en god del herlige forretter!

Her får du noen gode forslag til hvordan du kan begynne avslutningen på året:

Forretter med fisk

Veldig ofte er forrettene med fisk. Kjøttet, eller den saftige kalkunen, spiller som regel hovedrollen på nyttårsaften. Og derfor får vi ofte små, lekre biter med fisk og skalldyr som forretter.

Forretter er alltid det jeg gleder meg mest til å lage. Noen menn vil føle et svakt ubehag når de kommer i kontakt med sin feminine side under pyntingen av en lekker skagenrøre med lakserogn og frisk dill. Det er sunt.

Et forslag er å kjøpe seg ut av situasjonen. Den enkleste varianten som jeg lagde i mange år legge lakserogn på melbatoast (smakløse, små, runde kjeks) med et lite glass iskald vodka til. Et fat med sånne er en effektiv måte å få i gang festen på.

Nesten like enkelt er det å lage en laksecarpaccio som forrett. Skjær laks (gjerne salma-laks) i så tynne skiver du klarer. Legg dem på en tallerken og dryss over noen friske urter - dill, basilikum, sitronmelisse, estragon eller noen annet du liker. Og litt olivenolje. Se denne oppskriften om du trenger mer presis oppskrift.

Om du vil gå et lite hakk opp kan du lage en liten skive med røkt laks og skiver av avokado. Med hva? Salt og pepper. Eller en klikk rømme.

Ytterligere et avansement oppover på forrett-skalaen kan du gjøre ved å lage en lekker forrett med krabbe. Kjøp et krabbeskjell og bland krabbekjøtt med majones og litt cayennepepper (kanskje en skvis sitron). Legg blandingen i squash og legg små terninger av mango på toppen. Her er oppskriften på den forretten.

Italienske forretter

Å se til Italia for å finne forretter er en god idé. Det aller enkleste - og alltid en suksess - er å skjære opp masse forskjellige grønnsaker og servere dem rå med litt olivenolje i små glass (med litt salt) som man dypper dem i.

En annen klassisk, italiensk forrett er bruschetta. De kan lages veldig enkelt ved å riste brød, gni på litt hvitløk (slik), ha på tomatskiver og olivenolje. Men, du kan også lage den litt mer swanky om du følger oppskriften nedenfor.

Snacks som forrett

Superkokk Bent Stiansen har også laget noen kule, dansk-klingende forretter. Nedenfor finner du oppskriften på fire forretter:

  • Marinerte reker anrettet i agurk
  • Ørretartar på rugbrød med dillkrem
  • Dillkrem
  • Butterdeigsvaffel med assortert kaviar og pisket seterrømme
  • Marinert skogsopp med persille og hvitløk

Jeg legger også ved en kul forrett med paprika og en annen bruschetta-variant med røkt laks.

Og med det ønsker jeg alle matglade et skikkelig, smakelig, godt nytt år!

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også