Eplekake oppskrift

Eplekake med marsipan

Eplekaka blir super med marsipan.

Publisert Oppdatert

Eplekake er høstlig magi. Et eple, plukket duggfriskt fra treet er sprøtt, knasende, friskt og biten forteller oss alt om vårt klima. Den umiddelbare eksplosjonen av safter, smaker og inntrykk handler om Nordens temperamentsfulle natur.

Og en eplekake handler om hvordan vi transformerer utemmet natur til varm, forsonende kosekultur. Menneskene på sitt beste, vil jeg si.

Langvarig arbeid for gode epler

At vi har har gode epler forteller om at vi lever gode, fredelige liv. En eplehage krever nemlig stell og pleie over lange, lange perioder. Helst over flere generasjoner. På kontinentet har det gjennom historien vært klar sammenheng mellom kvaliteten på epler og kriger. Jo mer krig, desto dårligere epler. Bonden måtte plutselig legge fra seg hakke og spade til bytte mot muskedunderen, kuler og krutt. Dermed ble det nitidige arbeidet med eplehagen forstyrret. Kryssing av eplesorter for å forbedre smak og kvalitet, bekjemping av skadedyr, finne fram til røtter som tåler klimatiske forandring og er motstandsdyktige og å utvikle gode podeteknikker krever tid og kunnskap som man utvikler fra år til år.

Det er derfor ikke rart at det var munker som måtte forvalte denne kunnskapen. Særlig i urolige tider var klostrene nytte som kunnskapsbanker, siden de var mer beskyttet fra krigshissige konger.

Munker og bønder har vi derfor å takke for at vi nå har mange eplesorter. Blant de viktigste i Norge er Gravenstein, Summerred, Quinte, James Grieve, Åkerø, Filippa, Aroma, Lobo og Ingrid Marie.

Blandt de sortene som importeres mest er elstar (som også dyrkes også i Norge), Fuji, Golden eller Red Delicious, Granny Smith, Pink Lady og Vista Bella.

Fredelig av eplekake

Med dette i tankene kommer jeg alltid i en fredelig stemning av å spise eplekake. Det kan være den franske klassikeren tarte tatin (gjerne med pære og eple), en variant med supergod glasering eller Clotildes eplekake med pistasienøtter.

Eller?

Tja, hva med å prøve eplekake marsipan, tenkte jeg. Og det er jeg veldig glad for. For, hjelpe meg, dette ble godt! Og når denne oppskriften slippes løs i eplekakemiljøene er jeg redd for at vi får akutt mangel på epler her i landet. Så god er denne oppskriften at myndighetene burde forberede eplerasjonering snarest.

Sjekk ut eplekakeoppskriften nedenfor! Jeg vil gjerne vite hva du synes - gi meg beskjed på Facebook !

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De beste brødene baker du selv

Pannekaker med ny topp

De deiligste sjokoladekakene

Lutefisk for nybegynnere

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Eplekake med marsipan

Eplekake blir enda bedre med marsipan...

Se hele oppskriften

Ingredienser:

250 g Marsipan

2 dl Hvetemel

150 g Smør

1 dl Brunt sukker

1 dl Melis

3 stk Egg

1 ts Bakepulver

1 ts Kanel

1 ts Vaniljesukker

4 stk Eple

2 ss Fersken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning