En god start på dagen
Undersøkelser viser at ferdige frokostblandinger ofte er sukkerbomber. Det kan du unngå ved å lage blandingen selv.


Å spise mysli til frokost har sine fordeler, det er kjapt og det er sunt. Helst skal den være sunnest mulig med masse fiber og med lite eller null sukker. Løsningen er å lage sin egen velsmakende vidunderblanding - enten med utgangspunkt i en ferdig blanding, eller helt fra grunnen.
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i dinkost.no gir tips om følgende smarte ingredienser å putte i blandingen:
Havre: Gir stabil energi. Inneholder betaglukaner - en type fiber som er bra for både hjertet, blodsukkeret, kolesterolet og immunforsvaret. Jernrik.
Hvetekim: Rik på sunne fettsyrer og vitamin E - foryngelsesvitaminet.
Hirseflak: Jernrik og deilig på smak.
Soyaflokker: Proteinrike! Fint for deg som vil ha en lavkarbo frokostblanding.
Linfrø: Inneholder mye av både omega-3 og jern, samt fiber. Bruk ferdigknuste eller knus selv i kaffebønnekvern, ellers går frøene uforandret gjennom systemet.
Mandler: Rik på kalsium og på antioksidanten vitamin E.
Valnøtter: Rik på omega-3-fettsyrer som er viktig for hjerte, humør, intelligens med mer.
Tørkede tranebær: Kan forebygge urinveisinfeksjon. Høyner smaken.
Tørket aprikos: Betakaroten (antioksidant) som kan beskytte mot kreft.
Biolamelk: Syrnet med bakterier som er ekstra bra for tarm, immunforsvar, rik på kalsium, protein og B-vitaminer.
Naturell yoghurt: Disse bakteriene er også bra for tarmen, og den inneholder kalsium, flott protein, antioksidanten riboflavin med mer.
Friske frukter og bær: Gjør det hele enda sunnere og bedre. Frukten kan du skjære i biter kvelden før, blande med litt sitronsaft og ha i en boks med lokk.
Her er Arskys oppskrifter på mysli. De lages med utgangspunkt i et ferdigprodukt eller helt fra bunn:
Kliflak med mer
(1 porsjon)
4 ss kliflak (f.eks. All Bran plus)
½ ss knuste linfrø
½ ss solsikkekjerner
2 dl Biolamelk naturell
4-korn med følge
(1 porsjon)
3 ss 4-korn
1/2 ss solsikkekjerner
1 ss havrekli
1 ss soyaflokker
2 dl skummet melk/ekstra lett melk
Hjemmelaget mysli med tørket frukt, nøtter og biola
(5 pers)
900 g 4-kornblanding
30 g blandede nøtter og frø, f.eks. valnøtter, mandler, hasselnøtter, solsikkefrø og linfrø
30 g tørket frukt, for eksempel aprikos, rosiner, ananas, rosiner
Biola-yoghurt
Bland alle ingrediensene og oppbevar dem i en tett beholder. Server med biola-yoghurt.
Se også: