Digg med tre ingredienser

Du trenger bare tre ingredienser for å lage godbitene.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Publisert Oppdatert

Lyst på noe søtt og godt som ikke krever en lang liste med ingredienser? Her får du fem gode oppskrifter som kun krever tre ingredienser.

 

Når søt-suget melder seg og du bare er «fysen» på noe enkelt og godt, da er som regel skapet tomt. Men vent litt. Kanskje du klarer å lage noe godt allikevel? En rask kake i en kopp:  Eller kanskje lage litt ekstra god varm sjokolade?

Som oftest er det enkle gjerne det beste, som for eksempel nystekte vafler med nyrørte jordbær.

Hva med å prøve seg på noe nytt? Noe laget kun på tre råvarer? Oppskrifter basert på tre ingredienser behøver sett ikke bety kjipt resultat. Tvert imot. Oppskrifter lange som vonde år er jeg mer skeptisk til fordi de ofte består av en rekke forskjellige smaker som røres sammen, slik at resultatet blir et kaos i munnen. De rene smakene forsvinner. Men ikke her. Alle gode ting er tre.

Bla deg gjennom de deilige fristelsene!

1. Makroner

Disse er enklere enn du tror.

Ikke sånne runde, blanke med masse farger. Nei, makroner skal være små, litt knudrete og smelte på tungen. Akkurat som sukkertøy. Når du lager disse kan du ha i bakhodet at du skal prøve å bevare luften i marengsen og bare vende mandler og melis forsiktig inn i den stivpiskete eggehviten, slik at massen ikke blir flytende når den skal sprøytes ut på plate. Makroner skal etter min mening ha en pen krakelering og ikke være større enn 4-5 cm i diameter. Disse kan benyttes som bunn til Sarah Bernard, i bunnen på en Trifle eller rett og slett bare maules på lik linje med smågodt.

2 eggehviter

150 g melis

60 g malte mandler

 

Pisk eggehvitene til marengs mens du drysser i halvparten av melisen litt etter litt. Pisk stivt. Mal mandlene med resten av melisen (behøver ikke være helt finmalte). Bland melis og mandler inn i den stivpiskede eggehviten. Bruk en sprøytepose eller en liten skje og plasser på en bakeplate. Stekes på 170 grader 15-20 min (avhenger av størrelse).

2. Verdens enkleste jordbærdessert: Strawberry fool

Jordbær i godt selskap.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Dette er en skikkelig deilig dessert som smaker sommer. La gjerne barna lage den selv. Du kan bruke jordbær eller bringebær eller annen frukt eller bær. Bare pisk krem og rør inn godsakene. Husk at kremen ikke skal piskes blir for stiv. Da blir det fort en kornete og lite delikat dessert. Slapp krem er det beste som fins! Smak deg frem til hvor mye sukker som trengs, er bærene sure kan du tilsette mer. Serveres gjerne i små porsjonsglass. Har du lyst på litt krønsj i bunnen kan du knuse noen favoirttkjeks og legge kjekssmulene i bunnen av glasset.

ca 2 dl kremfløte

1 ss sukker

10 knuste jordbær evt. 5 ss syltetøy

 

Pisk kremfløten til slapp krem (tilsett sukker under pisking). Rør inn knuste jordbær/ syltetøy.  Anrett i små glass. Start med å knuse litt makroner eller havrekjeks og ha i bunnen av glasset (valgfritt). Bruk en skje og fordel jordbærkremen i glassene. Pynt med jordbær.

3. Fortjener å bli spist hele året, ikke bare til jul: Kokosmakroner

Makroner du digger.

3. Fortjener å bli spist hele året, ikke bare til jul: Kokosmakroner

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Har du eggehvite til overs i kjøleskapet er dette en perfekt måte å får brukt dem opp. (En eggehvite veier ca. 30-35 gram). Denne oppskriften gir deg et fullt brett med kokosmakroner på størrelse med golfballer. Lager du dem mindre får du også flere brett å steke. Massen er klissete og jobbe med, men bruk gjerne hendene for å lage små topper (eller to skjeer). Steketid er vanskelig å anslå – kakene skal bli gylne men ikke brent. Kakene har god holdbarhet og kan oppbevares i en tett boks i romtemperatur.

 

4 eggehviter

2 dl sukker

ca. 250 g kokosmasse

 

Bruk en tykkbunnet kjele (om du har). Ha alt i kjelen og rør godt over sterk varme. Det skal ikke brenne seg i bunnen. Når massen er "blank" og har fått en seig konsistens dras den av platen. Fordel små topper utover på en bakeplate med bakepapir. Stekes på 190 grader til de er gylne (avhenger av størrelse).

4. Verdens aller, aller beste munnfull: Sarah Bernhardt

Ingen vet hvor lettvint dette kan være.

Sarah Bernhardt er min personlige favoritt. Både store og små i familien elsker dem, og jeg lager disse konfektbitene både til bursdager, høytider og til fest. Den originale versjonen er dyppet i sjokolade, har en makron til bunn og er litt mer omfattende å lage. Varianten av Sarah Bernhardt jeg lager oftest er laget på hurtig vis, med ferdig kransekakemasse. Istedenfor for å dyppe bitene i sjokolade smelter jeg litt sjokolade som jeg drar over kakene med en skje. Disse bitene kan lages som små søte tapas, som én stor kake eller som kaffe-kake-biter.

 

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Ferdig kransekakemasse ca.500g 

Fløte 1/3 l

Kokesjokolade 100g

 

Hakk sjokoladen. Kok opp fløte. Dra kjelen av plata og rør inn sjokoladen til den er helt smeltet. Settes i kjøleskap noen timer (eller til dagen etter). Skjær ferdig kransekakemasse i skiver (ca. 1.5 cm) og stek på dobbel plate på 210 grader i 5-7 minutter. Pisk sjokoladefløten til krem (det går fort) og stryk kremen på kransekakebitene.

5. Knasende godt som barna også kan hjelpe til å lage: Sjokoladecornflakes.

Latterlig godt.

Enda en godsak som barna kan være med på å lage. Vil du variere med en annen type knas kan du for eksempel bruke honni-korn, rice crispies, puffet ris eller kanskje cherios? Det meste smaker godt med litt sjokolade. Sjokoladen smeltes over vannbad; knekk sjokoladen i biter og legg i en liten bolle. Sett bollen i en kjele fylt med litt vann. Det beste er om vannet ikke kommer i kontakt med bunnen på bollen. Kok opp vannet og la sjokoladen smelte noe før du rører i den. Rør til alt er smeltet og pass på at du ikke får vann i sjokoladen. Skal du smelte sjokolade i mikro-ovn, gjør det etappe-vis ved å bruke full effekt i femten sekunder av gangen. Rør til sjokoladen er smeltet.

 

50 g sjokolade (lys eller mørk)

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

25 g smør

50 g cornflakes

 

Smelt sjokolade og smør over svak varme, enten i mikroovn eller i en kjele. (Om ønskelig – tilsett en skje sirup i blandingen). Hell sjokoladeblandingen over cornflakes (som er litt knust). Bland godt. Fordel sjokoladekrisp med to skjeer over i små muffinsformer. Settes kjølig. For å få litt ekstra god smak kan du raspe det ytterste av skallet på en halv godt vasket appelsin og blande inn.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning