Oppskrift på sjokoladesoufflé

Slik lager du sjokoladesoufflé

Her er hemmeligheten bak en perfekt sjokoladesoufflé.

SJOKOLADESOUFLÉ: Det er ikke så skremmende med denne oppskriften.
SJOKOLADESOUFLÉ: Det er ikke så skremmende med denne oppskriften. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Kan du piske egg, kan du lage soufflé.

Det er fascinerende hvor mye godt som kan komme ut av sjokolade. Om du vil lage muffins tilsetter du noen egg og litt mel, og 20 minutter senere tar du herligste sjokolademuffins ut av ovnen.

Share

Og det var veldig mange som ble forbløffet da de leste om hvordan sjokolade og vann kunne bli superdupert. Da har jeg en nyhet: Jeg vet nemlig hvordan sjokolade og luft bliren hit.

For i tillegg til sjokolade er det jo nettopp luft som er hovedingrediensen i en soufflé. Så til spørsmålet: Hvordan får vi luften inn i souffléen?

SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert.
SJOKOLADESAUS: Med litt sjokolade, vann og noen isbiter kan du lage en fantastisk sjokoladedessert. Foto: Foto: Erik Hannemann

Det er her vi må ha litt hjelp av eggene. Eller eggehvitene, for å være mer presis. Når man pisker eggehviter dannes det et tett nettverk av bittesmå luftbobler. Det som skjer når du varmer opp luft er det som pleier å skje, lufta ekspandeer og stiger. Det vil si: De prøver i alle fall å stige - men er jo kapslet inn av eggehvitemassen. Og når luften utvider seg ser vi det i form av at soufflén i ovnen stiger.

Den stiger gjerne litt over kanten også. Og når du tar den ut vil du du oppleve at som regel ikke holder seg oppe så lenge. Hvorfor? Ettersom luften avkjøles, synker souffléen sammen igjen.

Bare tull

Eller vent! Dette er bare tull. Hervé This (mannen som fant opp sjokolade- og vanndesserten) har oppdaget at dette bare er tull. Teorien er old-school og utestet. Hans forskning viser at det er damp fra vannet i eggene og melken som får souffléen til å heve seg.

Hans modell for en perfekt soufflé kan oppsummeres i tre grep:

1) Varm opp undersiden av den ildfaste formen først (for raskt å få fart på fordammpingen).

2) Pisk eggehvitene så stive du klarer. Det er viktig for å fange dampen fra vannet inne og at boblene ikke sprekker.

3) Brenn av toppen av souffléen før du begynner å steke den i ovnen (igjen; for å holde på dampen). Det kan enten gjøres ved å steke toppen av souffléen under grillelementet eller (mitt forslag) å bruke en Crème brûlée-brenner/skibrenner.

Når det er sagt: Du kan fint lage en soufflé uten å varme opp former eller brenne av toppen først. Det gjør det bare litt sikrere og resultatet litt større.

Her er oppskriften!

Erik Hannemann

Sjokoladesouflé

Dette er en oppskrift som er enkel og funker superbra - men du: servér den med en gang!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Kokesjokolade, lys

1 stk Eggeplomme

1 stk Vaniljestang

3 ts Maisenna

1 dl Kremfløte

0.5 dl Melk

3 stk Eggehvite

5 ss Sukker

Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen