Tips

Så mye bør du gi i tips

Mange nordmenn er for gjerrige på tipsen, mener restaurantkritiker.

TIPS: Bransjen mener ti prosent i tips er normalen. Hvor mye tipser du?
TIPS: Bransjen mener ti prosent i tips er normalen. Hvor mye tipser du? Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert

Det finnes ingen nedskrevne regler som sier at du tipse. Men de fleste velger å legge til alt mellom 5 og 15 prosent til totalsummen på regningen, avhengig av service og kvalitet.

Det er selvsagt også forskjellige forventninger til hva du skal tipse på verdens beste restaurant og Oslos beste billigmatsteder.

Enkelte tipser nok også bare av ren folkeskikk, eller fordi de er redde for å bli ansett som gjerrige.

Ifølge boken The complete Guide to tips & gratuities er tips "en liten sum penger gitt til en person for en utført tjeneste". Du viser rett og slett en servitør eller bartender takknemlighet for god service.

- Ja, vi forventer tips

Kokk og restaurantkritiker André Blomberg-Nygård mener at kelnere i Norge forventer å få tips. Han sier at det rett og slett er en del av lønnsstrukturen.

Restaurantgåerne derimot, er usikre på hva de skal gjøre i enden av måltidet.

- Folk føler seg helt klart tvunget til å gi tips. Og da blir de usikre. Jeg tror de fleste har oppfattelsen av at man skal tipse rundt ti prosent. Litt mindre hvis servicen har vært mindre bra, og mer hvis servicen har vært veldig bra.

Blomberg-Nygård synes ikke du skal la tipsen alene tale for om du er fornøyd eller misfornøyd med servicen. Han mener det er viktig å si ifra til kelneren om man er fornøyd eller ikke. Og hvorfor. Da lærer vedkommende hva han/hun gjør riktig og hva som kan gjøres bedre.

- Har du en dialog med servitøren og viser interesse, vil du garantert få igjen for det, forteller han.

- Gir du lite i driks, uten å fortelle hvorfor, er det ikke sikkert at servitøren skjønner at han eller hun har gitt deg dårlig service. Vedkommende tror kanskje bare at du er gjerrig.

Blomberg-Nygård mener du gjerne kan gi mye tips hvis du er skikkelig fornøyd. Men igjen kan pengene du legger igjen sende feil signaler.

- Legger du igjen overdrevet med tips, kan du oppfattes som en som bare kaster rundt seg med penger. Det er igjen mest effektivt å fortelle servitøren hva du er fornøyd med, og hva du ikke er fornøyd med.

Tipser vi på samme måte her hjemme som vi gjør i utlandet?

- Vi er nok ikke klar over det, men nordmenn er rett og slett skikkelig kjipe når det gjelder tipsing. Det er vi faktisk kjent for. Å være kjipe tipsere.

Hvor mye tipser du selv?

- Jeg tipser mellom 10 og 15 prosent.

Turister er enda kjipere

Maria Rauan har jobbet i mange år som servitør i restaurantbransjen, både i Norge og i utlandet. Hun er ikke helt enig i at nordmenn er kjipe når det kommer til tipsing.

- Jeg synes nordmenn gir nok i driks til ikke å ha en "tipsekultur". Jeg synes også nordmenn tipser bra i forhold til turister som kommer hit til landet.

- Tror du en som har jobbet på restaurant tipser på andre måter enn andre?

- Jeg tror folk som har jobbet på serveringssteder vurderer tipsingen litt annerledes. De er veldig bevisste på hva som er god service, og tipser ut ifra det.

- Er servitører i Norge avhengige av tips?

- De er nok ikke avhengige av det på samme måte som en kelner i USA, for vi har høyere lønn i Norge. Jeg tror derimot en servitør som er blitt vant til å få mye tips, vil forvente at denne tipsen forblir. Dermed blir man litt avhengig av den.

- Mener du det er forskjell på hva man skal gi en bartender og en kelner i tips?

- Du får som regel et helt annet forhold til en kelner enn hva du får til en bartender, med mindre du sitter ved den samme bardisken en hel kveld. Så både ja og nei. Men får jeg god service er det ikke noe forskjell på hva jeg tipser. Da gir jeg mellom 5 og 10 prosent til begge.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 4500!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Her er Norges beste restauranter for vinelskere

Lavkarbobrød som smaker godt

Snickerskake: Bedre enn snickers ...

Slik blir brokkoli godt

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

TIPS: Restaurantkritikeren mener cirka ti prosent, servitøren mellom fem og ti.
TIPS: Restaurantkritikeren mener cirka ti prosent, servitøren mellom fem og ti. Foto: FOTO: SCANPIX/AP

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning