Vin til torsk 2014

Hvilken vin til skrei?

Tilbehøret er svært avgjørende for hvilken vin du skal velge til torsk. Og joda; det går også an å drikke øl.

TILBEHØRET BESTEMMER: Torsk er i utgangspunktet hvitvinsmat, men du kan også drikke rødvin eller øl.
TILBEHØRET BESTEMMER: Torsk er i utgangspunktet hvitvinsmat, men du kan også drikke rødvin eller øl. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Så er det skreisesong igjen, og spørsmålet er hva du skal drikke til denne flotte råvaren. Torsk har en ganske sart og nøytral smak. Om du serverer den rå, koker, steker eller baker den, er ikke så veldig viktig; det er tilbehøret som ofte er det mest bestemmende for valg av drikke. I de fleste tilfeller blir hvitvin førstevalget, men i gitte tilfeller kan det passe bedre med rødvin eller øl.

Vi skal nå gå gjennom de mest vanlige måtene å servere torsk på, og hva som passer best å drikke til. Anbefalte viner og øl finner du nederst i artikkelen.

Se også hva du skal drikke til røykelaks

Hvitvin først og fremst

Den enkleste og mest vanlige måten å serve torsk på, er kokt, med kokte poteter og gulrøtter og enten smeltet smør, eggesmør eller sandefjordsmør. Dette er relativt lite utfordrende i vinveien, og en tørr, frisk og ikke altfor aromatisk hvitvin uten noe særlig eikepreg går fint til denne type torsk. Både chablis, sauvignon blanc og riesling passer alle i denne sammenheng.

Erter er ganske uproblematisk, men andre "grønne" grønnsaker, som asparges, broccoli og spinat er litt mer utfordrende, så her ville vi valgt en vin som spiller litt på lag med dette tilbehøret, for eksempel en sauvignon blanc.

Rå torsk i form av sushi/sashimi eller ceviche har henholdsvis ingefær/wasabi og sitron/lime/chili å by på, og da kan den ekstra sødmen i en riesling være god å ha, samtidig som aromabildet i denne typen viner også passer godt. Men fisken trenger nødvendigvis ikke være rå heller. Det meste av asiatisk-inspirert sjømat er deilig med riesling.

Se også hva du skal drikke til fiskesuppe

Når skal du velge rødt?

Når du vil drikke rødvin til torsk, er det mange grep du kan bruke for å trekke fisken i mer rødvinsvennlig retning: bacon, chorizo, parmaskinke, ribbefett, kalvesjy, rødvinsaus, balsamico, rødbetsirup, eller lignende. Brunet smør med en dæsj soyasaus og litt hvitløk og urter er også rødvinsvennlig, men styr unna ingefær eller kapers i soyasmøret hvis du skal drikke rødvin til.

Rødvinen du velger bør være frisk og saftig i stilen, med moderate garvestoffer og ikke noe særlig eikepreg. Da snakker vi om burgundere og annen pinot noir, beaujolais, barbera, bardolino og valpolicella. Husk på at i tilfellet valpolicella, så snakker vi om "vanlig" valpolicella, ikke ripasso eller amarone. De blir for rike, søte og alkoholholdige. Pass også på å ikke servere rødvinen for varm. 12-14 grader holder lenge.

Men skreimølja, da?

Det er en norsk tradisjon å drikke rødvin til skrei med lever og rogn, men det er ikke nødvendigvis noen god idé. Skikken har trolig sitt opphav i at i det tidligere tiders fattige Norge, hvor folk flest stort sett spiste vassgraut, sild og poteter, en sjelden gang kunne fråtse i skreimølje. Og da skulle man drikke det fineste man kunne oppdrive til, og det var gjerne rød bordeaux.

Det er spesielt én ting som gjør at rødvin ikke er noen god match til skreimølje, og det er leveren. Sammen med rødvin gir den en metallisk smak i munnen. Den tørre rognen, om enn ikke like problematisk, er heller ikke utpreget rødvinsvennlig. Da er hvitvin et mye bedre valg. Men det beste av alt til mølje, er øl, men ikke et hvilket som helst øl.

De som ikke drikker rødvin til skreimølje, sverger ofte til pils og akevitt, og pils er forsåvidt greit, mens vi føler at akevitten overdøver maten. Skreimølje er rikt, men ikke så veldig sterkt på smak. I tillegg er det endel fett, både i form av lever og smeltet smør eller sandefjordsmør. Da vil et ganske lyst og sterkt øl passe bra, og du får nok alkohol til å rense opp i fettet, samtidig som du slipper å ty til akevitt.

Her er ti øl du bare MÅ prøve

En india pale ale (IPA) synes vi blir for overdrevent bitter i denne sammenhengen, så vi ser heller mot lyse og sterke i belgisk stil. Tripel blir kanskje i heftigste laget, men blonde og saison er begge ypperlige øltyper til skreimølje.

Oppskrifter

Her er et ganske variert knippe med gode torskeoppskrifter:

Skrei med lever og rogn

Minestrone med bakt skrei

Saltbakt skrei med rødbetmousse og mandelpotetpuré

Skrei med pesto og grønn asparges

Limemarinert torsk

Torsk med asiatisk vri

Taco med ølbakt torsk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning