Vin til thaimat

Hvilke viner til thaimat?

Thaimat kan være utfordrende når du skal velge vin. Vi gir deg de gode tipsene.

VIN TIL THAIMAT: Friske hvitviner med god sødme passer som oftest best til thaimat.
VIN TIL THAIMAT: Friske hvitviner med god sødme passer som oftest best til thaimat. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det thailandske kjøkkenet blir stadig mer populært. Ikke bare er maten god, de stadig rimeligere charterturene gjør at flere og flere nordmenn blir eksponert for dette eksotiske kjøkkenet. Mange drikker øl til thailandsk mat, og da går det gjerne i den lokale, lyse lageren Singha. Et kanskje bedre og mer spennende alternativ er hveteøl. Spesielt til de aller sterkest krydrete rettene, er det ikke annet enn øl som duger.

Hvitin til thaimat

Skal du drikke vin til thaimat, er det mer utfordrende, da du ikke bare har sterke krydder, men også intense smaker av surt, søtt og salt. Til disse smakene er det som oftest best med hvitviner, og de bør ha både god sødme og frisk syre, og helst lite eller ikke noe eikepreg fra fat. Anbefalte viner finner du nederst i denne artikkelen.

Den kanskje beste allroundvinen til all thaimat, er halvtørr tysk riesling. Den takler også ganske mye hete fra krydder. Sauvignon blanc er også et godt valg, men fremfor en tørr og stram sancerre, er det bedre å velge en sauvignon blanc fra New Zealand, da den har en mer uttalt fruktsødme og ofte et lett eksotisk preg.

Både pinot gris og gewurztraminer er druer som nevnes i forbindelse med thaimat. De kan være litt syreslappe og ufriske på egenhånd, så vi har valgt en vin fra Alsace, som ikke bare inneholder disse to druene, men også riesling, muscat og sylvaner. En veritabel fruktcocktail, altså.

Bobler og rødvin til thaimat

Det går også fint an å drikke musserende vin til thaimat. Da skal du ikke ha en knasende tørr champagne, men snarere en musserende som ligger på grensen opp mot halvtørt.

Thaimat er veldig dominert av grønnsaker og sjømat, men er det mye kjøtt i thairetten din, f.eks. and, kan det være bedre med rødvin. Sørg da for at vinen ikke har eikepreg eller altfor snerpende garvestoffer. Det er to druer som peker seg ut i denne sammenheng: pinot noir og barbera. Det er vanskelig å finne god pinot noir til noenlunde fornuftige priser, så vi har heller anbefalt en barbera.

Trenger du litt inspirasjon til å lage din egen thaimat, kan du ta en titt på disse fine oppskriftene:

Thai fiskekaker

Tom yum gong

Thai melonsalat

Pad thai - stekte nudler

Kylling satay

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning