Vin til tapas 2013

Hvilken vin til tapas?

Så mange varierte retter er ikke lett å sette vin til. Vi har noe for enhver smak.

TIL TAPAS: Med så mange og varierte retter, er det også mange typer vin man kan drikke til.

TIL TAPAS: Med så mange og varierte retter, er det også mange typer vin man kan drikke til. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Tapas er spennende fordi du får smake på så mange forskjellige ting gjennom et måltid. Men det gjør det samtidig utfordrende å sette vin til. Nå er det ikke slik at du absolutt må drikke vin. Mange spanjoler drikker faktisk øl til tapas, på samme måte som det er ganske utbredt blant italienere å drikke øl til pizza. Vi har til gode å smake et virkelig godt spansk øl (opplys oss i kommentarfeltet om du har funnet et), så hvis du vil drikke øl, foreslår vi en lys lager med litt ekstra smak, f.eks. Brew Dog 77 Lager.

Smakene går i alle retninger

Spanjolene er ihvertfall mye bedre på vin enn de er på øl. Men hvilken vin skal du velge? En tapasanretning kan bestå av spekeskinke, ost, mandler, oliven, scampi med hvitløk, spicy kjøttboller i tomatsaus, chorizo, stekte poteter og mye mer. Det sier seg selv at det er umulig å finne én vin som er en god match til absolutt alt dette. Strategien blir da å enten velge et godt kompromiss som kan brukes gjennom hele måltidet, eller servere forskjellige viner til forskjellige retter.

Fem anbefalte viner

En av grunnreglene for matching av mat og vin, og når du ikke vet hva du skal velge, er å gå for champagne. Og siden vi er i Spania, så blir det en cava. Et annet kompromiss er tørr og lys sherry. Et tredje kompromiss er rosévin. Og så kan du selvsagt sette frem både hvitvin og rødvin og drikke dem til henholdsvis sjømat og kjøtt. Vi har valgt ut fem gode, spanske viner i de fem katagoriene vi har nevnt ovenfor. Du finner anmeldelser av dem nederst i artikkelen.

Oppskrifter

Vi tar også med noen fine tapasoppskrifter til slutt:

Albondigas

Auberginer med super hvitløksdressing

Tunfisk med aioli

Fuentes de gambas

Stekt chorizo og hvitløk

Patatas bravas

Tapassalat med grillet paprika

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning