Vin til sushi 2014

Hvilken vin til sushi?

Hvite viner er klart best til sushi, både med og uten bobler.

TIL SUSHI: Friske hvite og musserende viner med god sødme.
TIL SUSHI: Friske hvite og musserende viner med god sødme. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vi spiser stadig mer sushi her til lands, og noen mener til og med at sushi er i ferd med å bli den nye tacoen. Dem om det. Når vi i det følgende skal diskutere sushi og vin, snakker vi om både nigiri, sashimi og maki. Husk også at du kan drikke øl til sushi. Men styr unna rødvin. Sushi og rødvin gir en metallisk smak i munnen. I det følgende går det derfor i hvitvin og musserende. Anbefalte viner finner du nederst i denne artikkelen.

Det brukes ofte fet fisk til sushi, som f.eks. laks og tunfisk, noe som krever friskhet i vinen. Den salte soyasausen og den syrlige ponzusausen krever også begge friskhet i vinen. Heten fra wasabien og ingefæren gjør at vinen også trenger god sødme.

Riesling ruler

Riesling er førstevalget til sushi, både fordi viner laget på denne druen tilfredsstiller kravene vi har nevnt ovenfor, men også fordi riesling har et aromamessig slektskap med ingefær. Og blant rieslinger er det kanskje de tyske som passer aller best, fordi de ofte finnes i halvtørre varianter. Vi har valgt ut nettopp to tyske, halvtørre rieslinger, en veldig billig og en litt dyrere. Du kan selvsagt også drikke tørrere rieslinger til sushi, også fra Alsace, Østerrike eller Australia. Husk bare på at de bør ha minst en 5-6 gram sukker per liter, helst litt mer.

Du kan selvsagt også drikke andre hvitviner til sushi. Blant publikumsfavorittene blir imidlertid chablis for tørr og streng, mens sancerre blir for «grønn». Soave blir også i tørreste laget, mens pinot grigio ikke har sprek nok syre. Vi vender oss derfor til Rias Baixas i Galicia i det nordvestre Spania. Der finner vi friske og fruktige hvitviner, som riktignok er tørre, men likevel har god fruktsødme.

Også bobler

Mange synes det er stas med musserende til sushi, og vi skal ikke nekte for det. Men her skal vi ikke ha en knasende tørr champagne. Vi skal heller ikke ha de tyngste og rikeste mat-champagnene. Som vi har nevnt ovenfor, trenger vi både friskhet og sødme, og vi har derfor valgt ut en prosecco og en champagne, som begge balanserer på grensen mot halvtørt.

Oppskrifter

Hvis du har tenkt å lage sushi fra bunnen av hjemme, kan det være greit å ha noen gode oppskrifter å lene seg på:

Sushi

Sashimi av laks

Maki for nybegynnere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning