Vin til salat 2014

Hvilken vin til salat?

Det er januar og slankemåned, og da står ofte salater på menyen. Men går det an å drikke vin til salater?

TIL SALAT: Hvite viner passer best til salat, men du kan også bruke rosé og røde.
TIL SALAT: Hvite viner passer best til salat, men du kan også bruke rosé og røde. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Så er vi kommet til den tiden på året igjen. Nå skal ribbefettet, riskremen og julens øvrige eksesser skrelles bort. Og det er mange måter å gjøre det på, men salater er en av pilene i koggeret for et sunt og slankt kosthold.

Mange synes imidlertid at salater blir litt stusselig, og de er redde for at de ikke skal bli skikkelig mette. Men en salat trenger ikke bare å bestå av grønnsaker. Magert protein i form av fisk, skalldyr, kylling og svin hjelper på metthetsfølelsen uten å rasere kaloriregnskapet. Noen osteterninger er heller ikke å forakte, bare det skjer med måte.

Hvitvin passer best

Rå grønnsaker er i sin natur litt bitre, og derfor bør du velge viner som ikke har noe særlig eikepreg eller fremtredende garvestoffer. Da er det lettere å lande på hvitvin og rosévin fremfor rødvin. Men du kan også bruke rødvin til salat, noe vi kommer til etterhvert.

Førstevalget til salater er viner laget på druen sauvignon blanc, f.eks. sancerre og naboen pouilly fumé. Disse vinene er ikke bare friske og fruktige; de har også et litt "grønt" aromabilde, som går fint opp mot salat. Du kan selvsagt også ha fisk og skalldyr i salater sammen med denne type viner.

Et godt og rimeligere alternativ til disse vinene, er hvitviner fra Gascogne i det sydvestlige Frankrike. Selv om de ofte er laget på andre druetyper enn sauvignon blanc, er disse også friske og fruktige, og har noenlude samme aromabilde, om enn i en lettere og enklere stil.

Riesling til asiatisk

Kommer du over på salater med asiatisk preg, er det riesling som er førstevalget, spesielt om salaten inneholder ingefær, sitrongress og/eller lime. Den gode fruktsødmen i riesling takler også heten fra chili, samt sødmen i frukt som f.eks. mango og papaya. Her kan du selvsagt også bruke fisk og skalldyr, samt både lyst og rødt kjøtt. Om du har i strimler av biff eller skiver av andebryst, og kanskje skulle trodd at det ville være naturlig med en rødvin, er det ingefæren og de andre asiatiske smakene som styrer valget, og da drikker du riesling også til denne type salater.

Rosévin er en god allrounder til forskjellige typer salater, både med sjømat og lyst kjøtt. Den tunfisk-baserte salade nicoise er glimrende med rosévin.

Hva med rødvin?

Om salaten din inneholder ost og/eller kjøtt, og ikke har asiatiske innslag, kan du gjerne drikke rødvin til. Men husk det vi allerede har nevnt om minimalt med eikepreg og garvestoffer. Rødvinen skal være lett, fruktig og saftig i stilen. Et godt triks for å hjelpe med å bygge bro mellom salaten og rødvinen, er å bruke rødvinseddik eller balsamico i dressingen. Det er godt med en lett rødvin til caesarsalat med kylling og bacon.

Oppskrifter

Her er noen gode oppskrifter på salater:

Tunfisksalat

Cæsarsalat med kylling og parmesan

Rask kyllingsalat

Thai melonsalat

Salat med mozzarella og grillet chili

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning