Vin til potetgull

Og den beste vinen til potetgull er...

... spansk, ja. Og god!

SÆR KOMBO: Vin til potetgull.
SÆR KOMBO: Vin til potetgull. Foto: Foto: Petter Berg
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

I redaksjonen i Klikk får vi henvendelser om litt av hvert. Og noen lurer på om de kan drikke vin til potetgull. Vårt instinktive svar er da: Hvorfor ikke drikke øl? Det er jo det som passer best.

Her er 10 øl du bare MÅ smake.

Det er imidlertid ikke så enkelt. Det er mange som ikke er så begeistret for øl, og spesielt gjelder det damene. Enten du nå har vorspiel hjemme, eller vil ta en aperitif på en bar eller kafé før du skal på restaurant og spise, så blir det ofte servert potetgull som snacks. Og noen vil altså ikke ha øl til.

To øl og seks viner

Vi bestemte oss for at vi ville teste forskjellige viner til potetgull for å finne ut hva som passer best. Men vi ville også ha med et par øl, for referansens skyld.

Vi måtte jo ha med en pils, og da var det bare naturlig å velge vinneren av vår store pilstest. Vi ville også ha med et mørkere og kraftigere øl, og landet da på en imperial brown ale.

Når det gjelder vinene, måtte vi jo selvsagt ha med aperitiffvin nummer én, nemlig en musserende. Vi syntes det ville være både råflott og ganske malplassert å velge en champagne, så vi gikk for en prosecco. Det er jo så populært om dagen.

Videre ville vi ha med to hvitviner i ganske så forskjellig stil. Vi valgte en slank og frisk, halvtørr tysk riesling, og en tørr, rikere og lett eikepreget hvit burgunder.

To rødviner i forskjellige stilarter ble også valgt ut. En slank og frisk barbera fra Piemonte, og en kraftig og lett eikepreget malbec fra Argentina.

Hva med en sherry?

Til å runde det hele av, valgte vi å ta med en sherry. Nå er det nok noen som lurer på om det har rablet fullstendig for oss. Men nei. Her er det nemlig ikke snakk om søt sherry av typen man gjerne forbinder med gamle damer.

Dette handler om tørr, brun sherry av typene amontillado og oloroso. De er nemlig fabelaktig gode til nøtter, og da spesielt salte mandler, så vi tenke at denne typen viner kanskje også kunne passe til potetgull. Vi havnet på en amontillado.

Varierende resultater

Resultatene av vår matching av både øl og vin til potetgull finner du nedenfor. Legg merke til at vi denne gang ikke bruker 100-poengskalaen. Vi er nemlig ikke ute etter å bedømme selve vinene (og ølene), men hvor godt de passer til potetgull. Vi bestemte oss derfor for å bruke terningkast, hvor 6 er beste match.

Bedre alternativer

Om du er ute på by'n, har du kanskje ikke så god kontroll på hva du får servert av snacks. Men har du vorspiel hjemme, kan du jo stelle i stand noen snacks som er mer vinvennlige enn potetgull.

Parmaskinke, italiensk salami, parmesan og grissini (brødpinner) er tilnærmet null arbeid; det skal bare handles inn og så anrettes.

Hvis du tar deg tid til å kokkelere litt, så prøv disse oppskriftene til både hvitviner og musserende:

Østers naturell

Skagenrøre

Peppermakrell som pålegg

Stekte scampi med hvitløk og chili

Ostekuler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning