Hvem lager den beste pilsen?

Vi har testet norsk og utenlandsk pils.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Ølet er smakt blindt.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

Ved usikkerhet på flaskevariasjon/variasjon på boks, er det testet fra flere flasker/bokser av samme produkt. Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat. Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blandt annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.

Er det norsk eller utenlandsk pils som er best? Vi har valgt å teste de mest solgte produktene som du finner i dagligvarebutikker rundt om i landet. Dette er pilsnere brygget av de store bryggeriene.

- Skal vi være strengt presise, omfatter testen øl i kategorien lys lager, hvorav pils er en underkategori. Alle ølene i testen er lys lager, og de fleste av dem er pils, understreker vår ølekspert Arnie Stalheim.

Noen av ølene er, strengt teknisk sett, ikke pils, men oppfattes som pils av folk flest.

Utvalg

Hos de norske bryggeriene spurte vi ganske enkelt etter det beste de hadde og ba dem sende inn sin kandidat til testen.

Når det gjelder importøl, samlet vi de variantene du gjerne finner hos de store dagligvarekjedene.

Vi utelukket merker som Carlsberg, Heineken og Tuborg, da disse i all hovedsak produseres på lisens i Norge. Dermed havnet vi på ti norske og ti utenlandske produkter.

Kriterier

Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

– En god pilsnerøl skal dufte friskt, gjerne av korn og urepreg fra humlen. Ellers må ølet være passe karbonert og smaken skal ha en god balanse mellom bitterhet og sødme, sier David Løite i testpanelet.

Selv om pils ikke er av de kraftigste øltypene, skal det smake, og den skal ha god lengde. Her ligger problemet for en del av typene i denne testen.

- Jeg er skuffet over hvor lite smak det er i mange av ølene, sier  Arnie Stalheim som også sitter i testpanelet.

Pils kommer i mange utgaver, gjerne med utgangspunkt i landet der det er brygget. Her går forskjellene på hvor stort innslag man finner av bitterhet og malt.

Den industrialiserte versjonen vi er vant med å finne i norske butikker har svak aroma av malt og humle, og fraværende til svak søt maltsmak, svak humlesmak og bitterhet, lett til medium kropp og høyt kullsyreinnhold.

Vinneren

Det var Pilsner Urquell som stakk av med seieren med 81 poeng etterfulgt av tre norske pils: Aaas fatøl, Nordlandspils og Frydenlund fatøl.

Dette sier testpanelet om vinneren: Lavt skum og gyllen på farge. Frisk duft med fine aromaer av korn. Ok karbonering og ørlite hint av karamell i smaken. Ganske bitter. 

Helt i bunn havnet Sol med 63 poeng. Ifølge testpanelet har ølet en lett og behagelig duft av lyst korn, men er noe rar og emmen på smak.

Les også:

Slik heller du øl i glasset

Test av gassgriller

Fem gode øl fra vinmonopolet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen