Vin til pinnekjøtt 2012

De beste vinene til pinnekjøtt

Du kan drikke både rødvin og hvitvin til pinnekjøtt. Her er de beste.

FRISKE VINER: Du trenger viner med høy syre for å vaske bort fettet.
FRISKE VINER: Du trenger viner med høy syre for å vaske bort fettet. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

HER ER VINTIPS TIL PINNEKJØTT 2013

Det er på Vestlandet pinnekjøttet har sin base og er førstevalget på julaften, men denne delikatessen brer stadig om seg utover det ganske land. Mens det er lett å skjønne at svineribbe er fett, da svoren er så synlig, er faktisk pinnekjøttet like fett, men her er det finere fordelt, eller "marmorert", som man sier.

Vin til svineribbe skal derfor ha viner med frisk syre for å renske i opp i fettet, og samme regel gjelder for pinnekjøttet. I likhet med ribbe, kan du drikke både røde og hvite viner til pinnekjøtt, men da pinnekjøttet er ganske salt, passer det enda bedre med hvite viner. Og er kjøttet i tillegg røykt, trenger du også endel sødme i vinen for at den skal greie å hamle opp med det hele.

Både hvitt og rødt

Vi har valgt ut to hvitviner, begge laget på riesling, nettopp på grunn av den friske syren som finnes i disse vinene. Trimbach er ganske tørr, så den går godt til pinnekjøtt som kun er saltet. Om kjøttet også er røykt, vil du sette pris på den ekstra sødmen du finner i Weissenkirchen.

Blant de røde er vår soleklare favoritt den portugisiske Quinta de Saes. Den har både trøkk i smaken, sjeldent frisk syre til å være en rødvin, og garvestoffene er ganske moderate, så det er vanskelig å finne en bedre rødvinsmatch til pinnekjøtt.

Denne vinen er imidlertid kun tilgjengelig i polets bestillingsutvalg, og da må du kjappe deg. Fredag 7. desember er nemlig siste frist for bestilling hvis du vil være garantert å få vinen levert før jul. Dette gjelder alle bestillingsviner på polet. Burgunderen Muzard er også bestillingsvin, men finnes inne i endel polutsalg, mens Ruvei Barbera er i basis og finnes nesten overalt.

Anmeldelser av de fem vinene finner du nedenfor. Vi har i anmeldelsene også tatt med forslag til annen mat som kan passe til vinene.

La det dampe lenge nok

Å lage pinnekjøtt er ganske enkelt, tilbehøret likeså, men vi har nå lagt ved en enkel oppskrift for sikkerhets skyld. Husk at det er viktig at kjøttet får dampe lenge nok. Det skal løsne lett fra benet. Er du i det hele tatt i tvil om at kjøttet er mørt nok, så la det få en halvtime til. Det er klart bedre med for mye enn for lite tid i kjelen.

Dette er måten pinnekjøttet blir best på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning