Vin til østers 2014

Hvilken vin til østers?

Stikkordene er hvitt, tørt og mineralsk. Og ja, bobler går også bra.

TIL ØSTERS: Du kan drikke forskjellige viner til østers, men fellesnevnerne er hvitt og tørt.
TIL ØSTERS: Du kan drikke forskjellige viner til østers, men fellesnevnerne er hvitt og tørt. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Østers er, i likhet med mye annet vi setter pris på i matveien, en tilvenningssak. Men med det store oppsvinget vi har sett for rå sjømat de siste årene i form av sushi, vil kanskje østers etterhvert også bli mer populært. Les hvilke viner som passer best til sushi.

Smaker sjø

En nyåpnet rå østers har tydelige aromaer av sjø, og smaker også sjø. Når vi skal se etter viner som passer til østers, kan vi med én gang utelukke rødvin. Øster og rødvin smaker metallisk. Nei, vi skal ha noe hvitt, noe knasende tørt, og med en mineralitet som går i retning aromaene av sjø vi finner i østersen. Vi skal nå anbefale en rekke vintyper som passer, og nærmere omtale av vinene finner du nederst i artikkelen.

Chablis klassisk

Det kanskje aller mest klassiske valget til østers er chablis. Jordsmonnet i Chablis er fossilerte skalldyr, og dette slår i gjennom i vinene, med et sjømineralsk preg. Vi har valgt ut en ganske billig, men god, chablis, men desto mer penger du legger på bordet, desto bedre vin får du, og det sjømineralske preget blir mer fremtredende.

Om du synes chablis blir i dyreste laget, er muscadet et rimeligere alternativ. Vinene er noe lettere, men har også det riktige mineralske preget.

Også bobler

Champagne og østers er også en klassiker, men du skal ikke velge en hvilken som helst champagne. For det første må den være skikkelig tørr. Selv om det står brut på etiketten, kan vinen ha opptil 12 gram sukker per liter, og da fremstår vinen på grensen til halvtørr. Vi skal helst ned under halvparten av dette for at det skal bli tørt nok. Til øster fungerer det også best med champagne av typen blanc de blancs, altså ren chardonnay. Disse har ofte det mineralske preget vi er ute etter.

Om du vil ha et rimeligere alternativ til champagne, er cava et bedre valg enn prosecco, rett og slett på grunn av aromabildet. Sørg bare for at cavaen er skikkelig tørr.

Med tilbehør

Mens de tre vintypene vi har gått gjennom ovenfor alle er beregnet på rå østers helt naturell, får man ofte servert rå østers med forskjellige typer tilbehør. Rødvinseddik med finhakket sjalottløk er klassisk. Her trenger vi en vin med litt mer sødme, men fortsatt et mineralsk preg. Mens riesling er førstevalget til sushi, vil vi her heller velge en vin laget på sauvignon blanc, da det passer aromaprofilen til østers bedre. Sancerre og Pouilly Fumé er begge gode alternativer. Disse vinene kan også brukes når rå øster dras i asiatisk retning, med chili, ingefær, wasabi, koriander etc.

Varmebehandling

Østers serveres ikke bare rå, men også i varm tilstand, f.eks. den luksuriøse Oysters Rockefeller. Det er ofte snakk om varmebehandling i ovn, gjerne gratinert, hvor tilbehøret kan være finhakkede grønnsaker og/eller urter med vin, smør eller fløte, brødsmuler etc. Til denne type østers kan vi gjerne ha en litt rikere hvitvin, f.eks. en fra det sentrale Burgund med et moderat eikepreg.

Hva med en stout?

Du kan også drikke øl til østers, og en av de mest klassiske kombinasjonene i så måte, i det minste i Irland, er rå østers og stout. En skulle ikke tro at et mørkt øl ville passe her, men det gjør det faktisk, men hemmeligheten er å velge en relativt lett og tørr stout, f.eks. Guiness. Stout (og porter) fra de nye mikrobryggeriene i Norge er ofte flotte øl, men til østers blir de både for kraftige og for søte.

Oppskrifter

Her er noen gode oppskrifter på både østers naturell og varianter med forskjellige typer tilbehør:

Østers naturell

Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk

Champagnegratinerte østers

Grillede østers med smørsaus

Østers med wasabi og agurk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning