Vin til lutefisk 2013

Hvilken vin til lutefisk?

Selve lutefisken smaker ikke så mye. Det er tilbehøret som er avgjørende.

BROGET FORSAMLING: Hvitt, rødt, musserende og sherry.
BROGET FORSAMLING: Hvitt, rødt, musserende og sherry. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Det virker som få mennesker har et likegyldig forhold til lutefisk. Enten så elsker man den, eller så hater man den. Noen greier ikke duften, mens andre igjen ikke fikser konsistensen.

Men smaken er relativt mild og nøytral og ikke det som byr på det største problemet. Snarere er det mylderet av forskjellige tilbehør, med smak og konsistens som peker i alle himmelretninger.

Hvis du heller vil ha øl enn vin til lutefisken, skal du prøve en india pale ale.

Mye på én gang

Når vi i det følgende skal se på forskjellige typer vin til lutefisk, har vi tatt utgangspunkt i det som ser ut til å være det foretrukne tilbehøret blant de fleste, som utover poteter, er ertepuré, sennep og enten ribbefett eller bacon.

Vi vet at det finnes de som bruker lefser eller hvitsaus, for ikke å snakke om sirup og brunost, men disse tilbehørene er ikke gjenstand for behandling her.

Aldri perfekt

Lutefisk med det mest typiske tilbehøret er ikke veldig vanskelig med vin, men det er heller ingen viner som peker seg ut som innertiere. Det er altså duket for kompromisser, og det blir da snakk om viner som er godkjente snarere enn perfekte. Anbefalte viner finner du nederst i artikkelen.

Når man er i tvil om hva man skal velge, er alltid champagne et godt kompromiss, og vi har valgt en ganske moden og fyldig, men likevel frisk vin, som kan stå opp mot smaksintensiteten i maten.

Selv om vi har med ribbefett eller bacon, er dette i hovedsak en fiskerett, og da kan man selvsagt velge hvitvin, men igjen, på grunn av den totale smaksintensiteten, bør det være en både fyldig og smaksrik vin, med god friskhet. Vi har tatt med to hvitviner, en riesling og en burgunder.

Et frekt valg

Baconet gjør at du også kan vurdere rødvin, men husk at den må være i en frisk og saftig stil, med minst mulig eikepreg eller snerpende garvestoffer. Vi har valgt en barbera.

Til slutt vil vi foreslå noe ganske frekt, nemlig en lys og tørr sherry.

Denne typen vin drikkes ofte til tapas, da den takler mange slags forskjellige smaker, og vil derfor også kunne håndtere tilbehøret på en typisk lutefisktallerken.

Oppskrifter

Her er noen gode oppskrifter på lutefisk:

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Lutefisk i lefse

Lutefisk kokt i mikrobølgeovn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen