Vin til bacalao 2013

Vin til bacalao

Vin til bacalao? Denne skal du velge.

LITT AV HVERT TIL BACALAO: To rødviner, to hvitviner og en tørr sherry.
LITT AV HVERT TIL BACALAO: To rødviner, to hvitviner og en tørr sherry. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vin til bacalao står nå på programmet.

Tiden er inne for de kraftige gryterettene. Oftest er de kjøttbaserte, og da må du ha noen kraftige og smaksrike viner til, som f.eks. en crozes-hermitage eller ripasso. Eller hvorfor ikke prøve en argentinsk rødvin? Det finnes imidlertid også fiskesupper og fiskegryter hvor det passer bedre med en hvitvin, som f.eks. en chablis eller sancerre.

Fiskegryte står faktisk på programmet denne gang, men det er en spesiell en, nemlig den klippfiskbaserte bacalao.

Vin til bacalao

Den typiske "norske" bacalaoen har tydelig middelhavspreg. I bunnen ligger klippfisk, løk poteter og tomater, men som oftest får disse følge av både hvitløk, chili og oliven, noen ganger også rød paprika. Det som er noe spesielt, er at akkurat denne varianten finner du ikke noen steder i det sydlige Europa - det er en norsk spesialitet.

I Portugal sies det at du ikke er særlig til kokk hvis du ikke kan 365 oppskrifter på bacalhau (som det heter der) - én for hver dag i året. Og det finnes mange varianter fullstendig uten tomater.

Hvilke viner til bacalao?

Vi går ut fra at de fleste er interessert i vin til den "norske", tomatiserte versjonen av bacalao. Da skal du helst gå for en rødvin med frisk syre og ikke for aggressive garvestoffer. En italiensk barbera passer bra, men vi har valgt oss ut to portugisere. Periquita er et godt valg, men drar du på litt ekstra med chili, vil du sette pris på den ekstra fylden og sødmen i Niepoort Fabelaktig.

Hvis du går for en "hvit" bacalao - altså uten tomater, passer det best med hvitvin. Portugisiske Solar das Bouças passer til de lettere og mer minimalistiske variantene, mens du trenger den ekstra fylden og sødmen i spanske Terras Gauda hvis vi snakker om rikere varianter, gjerne med gratinering. Sistnevnte vin går også greit til tomatisert bacalao.

Vil du prøve noe sprekt og utenom den vanlige leia, skal du gå for Tio Pepe, som er en lys og tørr sherry av finotypen. Den passer godt til grillet klippfisk med løk, hvitløk, paprika og oliven, gjerne med en solid skvett skikkelig god extra virgin olivenolje. Husk bare at når du skal bruke klippfisk på denne måten, så bør den vannes ut et døgn ekstra. Og husk å servere sherryen lett avkjølt. Tio Pepe går også bra til tomatisert bacalao.

Alle vinene vi har plukket ut er tilgjengelige i polets basissortiment, så det skulle være ganske greit å få tak i dem. Anmeldelser av vinene finner du nedenfor.

Oppskrifter på bacalao

Vi har plukket ut tre oppskrifter på bacalao fra tre kjente norske kokker. Eyvind Hellstrøm sin er uten tomater, mens den fra Trond Moi og vår egen Christopher Sjuve er av den "norske", tomatiserte typen.

Hellstrøms bacalao

Bacalao à la Moi

Sjuves bacalao.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning